Doffe koplampen verhelpen | Autoprofi Hoogeveen
Doffe koplampen
Onderhoud auto
Autoprofi Hoogeveen
Onderhoud auto
2 min

Doffe koplampen van je auto, bus of camper?

2 min

Krijg je het idee dat je tijdens het rijden in het donker steeds minder goed ziet? Grote kans dat ofwel je ogen achteruitgaan of dat je last hebt van doffe koplampen!

Wat zijn doffe koplampen?

Het ‘glas’ van de meeste koplampen van tegenwoordig is van kunststof gemaakt wat is voorzien van een special toplaag: een coating. Dit zal van goede kwaliteit moeten zijn wil de koplamp lang meegaan.

De koplampen van een auto hebben namelijk heel wat te verduren door de jaren heen. Ze worden constant gebombardeerd met kleine steentjes, vuil, pekel, enz. Daarnaast worden ze het hele jaar door blootgesteld aan Uv-straling (ultraviolet licht). En Uv-straling is voor veel kunststoffen op den duur funest. Ook halogeenlampen van slechte kwaliteit die te veel Uv-straling hebben hetzelfde effect.

De toplaag van het glas raakt op den duur zo aangetast dat het licht wat er als een bundel doorheen moet, juist wordt verspreid. Diffuus licht noemen we dat.

Het ‘lichtbeeld’ wat een koplamp moet geven verandert dusdanig dat je geen goed zicht meer hebt op de weg.

Laat je zien!

Zelf een goed beeld hebben van de weg in het donker is belangrijk, maar dat een ander jou ziet is minstens even belangrijk. Zonder licht ziet een medeweggebruiker je niet maar met een doffe koplamp en diffuus licht hoef je daar geen zorgen over te maken. Ze zien jou namelijk te goed!

Doordat de lichtbundel niet meer netjes naar beneden door het glas kan, maar juist naar alle kanten wordt verspreid, heeft een tegenligger het idee dat je met groot licht op rijdt. Wanneer dan ook regelmatig wordt geseind door een tegenligger, bekijk dan eens hoe het licht van de koplampen zich verspreidt. Misschien heb jij het idee dat het wel meevalt omdat jij nog wel iets ziet op de weg.

Dit is eenvoudig te controleren door met de autolichten aan voor een muur te gaan staan. Je ziet dan dat de lichtbundel niet netjes is afgebakend.

Slecht lichtbeeld

Wanneer je last hebt van een doffe koplamp verandert het lichtbeeld van de koplamp. Dat kan gevolgen hebben bij de APK. Wanneer het lichtbeeld niet goed is, wordt de auto afgekeurd. Misschien dat er nog iets aan te verstellen is maar meestal is dat niet het geval. Je zal er iets aan moeten doen.

Kun je doffe koplampen voorkomen?

Dat is bijna niet te voorkomen, alle koplampen zullen op den duur aangetast worden. E.e.a. is natuurlijk wel afhankelijk van de kwaliteit van de koplamp. Er zijn speciale folies en coatings in handel die op de lamp moet worden aangebracht en enige tijd bescherming zouden bieden.

doffe koplampen probleem

Wat te doen aan doffe koplampen?

Vervangen? Nee, dat is niet altijd nodig en bovendien vaak een duur grapje. Je kunt de koplampen behandelen zodat ze weer een mooi lichtbeeld en helder licht geven. Op internet zie weleens filmpjes waarin ze een koplamp behandelen met tandpasta; lijkt geweldig maar of het ook daadwerkelijk zo is en ook langdurig effect heeft? Dat is nog maar de vraag.
Het beste kun je dit laten doen door iemand die én verstand van zaken heeft én de juiste middelen. Gegarandeerd dat jouw koplampen er (bijna) weer als nieuw uit komen te zien.

Automat Hoogeveen maakt de koplamp weer als nieuw

Bij Automat Hoogeveen kunnen we koplampen renoveren en ervoor zorgen dat je weer voldoende zicht hebt op de weg maar ook dat je door de keuring komt.

Waarom kiezen voor Autoprofi Hoogeveen?

Om deze redenen kies je voor Autoprofi Hoogeveen:

Vragen?

Twijfel je nog, heb je vragen? Ons team met specialisten staat voor je klaar!

Vervangen onderdelen

Wij kunnen alle onderdelen van auto of camper vervangen

Problemen met je auto

Wij verzorgen de vakkundige oplossing van jouw autoproblemen

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Autoprofi Hoogeveen vind je tientallen waardevolle artikelen met tips. Heb je bijvoorbeeld deze artikelen al gelezen?

Heb je vragen?

Heb je vragen of wil je meer weten? Neem gerust contact met ons op.

Direct contact

Liever even bellen? Wij zijn bereikbaar via 0528 23 15 33

Categorieën