Krakend geluid speakers in de auto | Autoprofi Hoogeveen
Krakend geluid speakers
Audio
Autoprofi Hoogeveen
Audio
2 min

Krakend geluid speakers: oorzaken en oplossingen

2 min

Last van krakende speakers? Dan wordt uw luisterplezier danig aangetast want niets is storend dan niet kunnen genieten van je favoriete muziek tijdens een lange autorit.

Krakende luidsprekers

Krakende luidsprekers (speakers) zijn vaak een bron van ergernis van autorijders. Het is daarom niet zo verwonderlijk dat op internetforums veel over dit probleem wordt gediscussieerd. Het kan een vrij technisch verhaal zijn of een juist een heel eenvoudige. Er zijn namelijk meerdere mogelijke oorzaken aan te wijzen waardoor het probleem soms moeilijk is op te lossen.

Wanneer je er zelf niet uitkomt, is het raadzaam een specialist te raadplegen voordat je misschien ten onrechte nieuwe speakers aanschaft. Het kan best zo zijn dat die nieuwe speakers ook direct weer beginnen te kraken. Dan blijkt de oorzaak dus ergens anders te zitten.

Natuurlijk is een gescheurde conus van een speaker duidelijk de veroorzaker van een slecht presterende speaker. Maar wat heeft de conus doen scheuren? Dat is de eigenlijke vraag die dan zou moeten worden gesteld.

Krakende geluid speakers auto

Wat kan de oorzaak zijn van krakende speakers?

Krakende luidsprekers kunnen het gevolg zijn van onjuist aangesloten bedrading. Wanneer bijvoorbeeld de plus (+) en de min (-) zijn verwisseld of een kabeltje niet goed is bevestigd.

Ook een niet bij de autoradio passend setje speakers kan funest zijn. Daarmee wordt bedoeld dat bijvoorbeeld speakers met een te groot vermogen zijn geplaatst in vergelijking met het vermogen van de autoradio.

Vaak wordt gedacht dat het juist goed is een groter vermogen voor de speakers te nemen om te voorkomen dat men ze ‘opblaast’. Juist het tegenovergestelde is waar. Maar men kan met een versterker met een groot vermogen heel goed een luidsprekertje met een laag vermogen (eigenlijk belastbaarheid) oplazen. Kortom: de speakers moeten bij de versterker passen.

Er zijn nog meer technische oorzaken, maar het gaat te ver om die hier te behandelen.

Specialist

Alleen een specialist die verstand heeft van de materie kan de echte oorzaak opsporen van krakende speakers wanneer deze niet echt duidelijk is. Geluidstechnicus is niet voor niets een echt beroep wat niet wil zeggen dat er ook hele goede hobby-techneuten zijn die verstand van geluid en apparatuur hebben.

Autoprofi

De specialisten bij Autoprofi/Automat Hoogeveen hebben ook verstand van zaken en helpen u graag bij dit probleem. Neem contact op met ons en maak een afspraak om het probleem aan te pakken. Een slecht geluid in de auto is een te grote ergernis om mee te blijven rijden.

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Autoprofi Hoogeveen vind je tientallen waardevolle artikelen met tips. Heb je bijvoorbeeld deze artikelen al gelezen?

Heb je vragen?

Heb je vragen of wil je meer weten? Neem gerust contact met ons op.

Direct contact

Liever even bellen? Wij zijn bereikbaar via 0528 23 15 33

Categorieën