Schel geluid autoradio: wat kun je hier aan doen | Autoprofi Hoogeveen
Schel geluid autoradio
Audio
Autoprofi Hoogeveen
Audio
2 min

Geeft je autoradio schel geluid: dit kun je er aan doen!

2 min

Schel klinkende luidsprekers in de auto bederven het rijplezier van de autoliefhebber. Sommige mensen kan het niets schelen wat de kwaliteit is van het geluid van de radio. Jij als liefhebber wil alle tonen horen, ook de lage bas.

Wat is schel geluid?

Eén van de vroegere betekenissen van schel is bel, belletje of klokje. Een bel is meestal bedoeld om iemand ergens op te wijzen, bijvoorbeeld dat er bezoek voor de deur staat. De bel moet dan ook overal goed te horen zijn en een doordringend of opvallend geluid te hebben. Vandaar dat men een doordringend geluid ook wel een schel geluid noemt.

Een echt schel geluid kan heel vervelend zijn voor  sommige gevoelige oren en voor muziekliefhebbers echt een ‘crime’. De muziekliefhebber wil alle tonen horen zoals ze bedoeld zijn en niet vervormd. Maar ook dan blijft het afhankelijk van de persoon die luistert.

Schel geluid autoradio

Oorzaken schel geluid

Wat zijn de oorzaken van een schel geluid? Ook hier geldt, net als bijvoorbeeld bij te veel dof geluid uit de speakers, dat er meerdere oorzaken aan te wijzen zijn.

Een paar mogelijke oorzaken:

  • Audiosysteem: vaak heeft het merk van het audiosysteem heeft zijn eigen specifieke geluid.
  • Speakers passen niet bij het audiosysteem: de speakers moeten bij het audiosysteem passen; het vermogen mag niet te veel verschillen. Zeker geen laag vermogen audiosysteem op een luidsprekersetje met een hoog vermogen (belastbaarheid).
  • Onjuist aangesloten bedrading: zorg altijd dat de plus (+) op de plus is aangesloten en de min (-) op de min.

Er kunnen meer oorzaken zijn die men zelf misschien niet zo snel kan vinden en oplossen. Soms heb je daarvoor iemand nodig die er net iets meer verstand van heeft. Iemand die bijvoorbeeld ook kijkt naar de akoestiek van de auto.

Akoestiek?

De akoestiek van een ruimte heeft natuurlijk invloed op het geluid wat zich door die ruimte beweegt. Dat geldt niet alleen voor de huiskamer of een concertzaal. De indeling, materialen en objecten in een ruimte hebben allemaal invloed.

Zo kan het best zijn dat de lage tonen uit een luidspreker te veel worden geabsorbeerd door materialen in de autodeur of auto zelf. In de autodeuren zit soms dempingsmateriaal om (rij)geluiden van buiten tegen te houden. Is dit het geval, dan hoor je alleen de midden en hoog tonen en mis je de lage tonen te veel.

Een oplossing van het probleem

Een kant en klare oplossing is hier niet aan te geven. Je zult met het probleem bij ons moeten komen of in ieder geval contact opnemen en het probleem uitleggen. Wij helpen je graag en zullen je deskundig adviseren.

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Autoprofi Hoogeveen vind je tientallen waardevolle artikelen met tips. Heb je bijvoorbeeld deze artikelen al gelezen?

Heb je vragen?

Heb je vragen of wil je meer weten? Neem gerust contact met ons op.

Direct contact

Liever even bellen? Wij zijn bereikbaar via 0528 23 15 33

Categorieën