Opgeblazen speakers of vervormd geluid in auto | Autoprofi Hoogeveen
Opgeblazen speakers of vervormd geluid in auto
Audio
Autoprofi Hoogeveen
Audio
2 min

Opgeblazen speakers in je auto: vervormd of krakend geluid

2 min

Ineens een hoop gekraak uit de autospeakers of zelfs helemaal geen geluid meer? Waarschijnlijk heb je de speaker(s) opgeblazen zoals dat heet. Tijd voor een bezoek aan Autoprofi Hoogeveen om een en ander na te laten kijken.

Krakend geluid of helemaal geen geluid?

Bij het opblazen van een speaker kunnen twee dingen gebeuren. De spoel kan doorbranden waarna je helemaal niets meer hoort of er kan bijvoorbeeld een scheur in de conus ontstaan of de spoel raakt los uit de behuizing. In die gevallen zul je nog wel geluid horen maar vervormd en met gekraak.

Wat gebeurt dan precies en wanneer?

Wat is opblazen van een speaker?

Dat een speaker is opgeblazen wil niets anders zeggen dat de speaker defect raakt door verkeerde combinatie versterker en speaker in combinatie met onjuist gebruik.

Veel mensen denken dat je speakers met een laag vermogen sneller opblaast met een versterker ervoor met een hoger vermogen. Dat is dus niet waar, de speakers zullen juist met een kleinere versterker sneller opgeblazen worden. Dat heeft te maken met het feit dat wanneer je meer geluid uit de speakers wil, de versterker op zijn maximale vermogen moet worden gezet. Hierbij worden de zogenaamde sinusgolven, dus laag/hoog, op een gegeven moment een vlak signaal.

En op dat moment zal de spoel warmte gaan ontwikkelen omdat er een gelijkspanning op komt te staan. Dit noemt met clipping. De spoel zal als een verwarming gaan werken en dat kan de spoel maar een bepaalde tijd aan waarna hij doorbrandt. Dit gaat dan gepaard met rookontwikkeling.

Wanneer je deze combinatie hebt, moet je altijd voorzichtig met de volumeknop zijn en luisteren naar wat het geluid doet. Gaat het kraken of ruizen, direct het volume naar beneden zetten.

Een versterker met een groot vermogen kan ook speakers met een laag vermogen vernielen, maar dat resulteert meestal in het scheuren van de conus of het compleet uit zijn behuizing trillen van de spoel. Je zult daarna niet veel meer kunnen genieten van de speakers.

Opgeblazen speakers auto

Juiste combinatie versterker en speakers

Zorg ervoor dat de speakers afgestemd zijn op de versterker of andersom. Liever een versterker met een hoger vermogen dan de speakers dan andersom. Wat precies de juist verhouding is, ligt voor een deel aan jezelf. Wil je veel volume in de auto, zul je voor beiden, in verhouding, meer vermogen toepassen.

Speakers opgeblazen of krakend geluid?

Heb je toch de speakers in de auto opgeblazen zul je ze moeten vervangen. Zoek dan eerst uit wat de oorzaak was waardoor de speakers zijn opgeblazen. Had je te zware speakers ten opzichten van de versterker of andersom. Pas dan weet je wat de oplossing kan zijn; vervang je de speakers door speakers met het juiste vermogen of vervang je ook de versterker?

Audio Upgrade

Kom je er niet uit (of juist wel), kom in ieder geval bij ons langs voor advies. Wij kunnen je eerlijk informeren over de mogelijkheden. Zo kunnen we je helpen bij een volledige Audio Upgraden waarbij we het hele audiosysteem controleren en kijken wat de beste oplossing is voor jouw probleem.

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Autoprofi Hoogeveen vind je tientallen waardevolle artikelen met tips. Heb je bijvoorbeeld deze artikelen al gelezen?

Heb je vragen?

Heb je vragen of wil je meer weten? Neem gerust contact met ons op.

Direct contact

Liever even bellen? Wij zijn bereikbaar via 0528 23 15 33

Categorieën