Hoe gebruik je een lakstift voor schadeherstel aan je auto, bus of camper?
Hoe gebruik je een lakstift voor schadeherstel aan je auto, bus of camper?
Autolak
Autoprofi Hoogeveen
Autolak
3 min

Hoe gebruik je een lakstift voor schadeherstel aan je auto, bus of camper?

3 min

Voor een kleine oppervlakkige beschadiging aan de lak van jouw auto hoef je niet direct een autoschadeherstelbedrijf in te schakelen. Vaak kun je het zelf ook met behulp van een goede lakstift en de juiste voorbereiding. Maar hoe gebruik je een lakstift? We leggen je in dit artikel uit waar je allemaal op moet letten en hoe je de lak aanbrengt met een lakstift.

Wat is een lakstift?

Een lakstift is niet, zoals sommige mensen denken, een stift, maar een flesje autolak met een klein kwastje erin. Vergelijk het maar met een nagellakflesje. Met deze lak kun je kleine beschadigingen, zoals bijvoorbeeld putjes door steenslag, goed herstellen.

Lak en verf in een verfblik, moet je voor gebruik altijd goed oproeren. Voor autolak geldt hetzelfde. Vandaar dat er in een lakstift een klein kogeltje zit die de lak goed mengt, door de lakstift te schudden. In de beschrijving staat vaak aangegeven hoe lang je moet schudden, om er zeker van te zijn dat de lak voldoende gemend is. Je kunt beter te lang schudden dan te kort.

De lak in een lakstift is een 1K lak: het bestaat uit alleen lak met de juiste kleurpigmenten en eventuele andere bepaalde componenten, zodat je bijvoorbeeld ook metallic lakken kunt herstellen. Een lakstift is uitstekend geschikt voor het wegwerken van kleine putjes in de lak en beschadigingen die je vaak aan de zijkant van autoportieren ziet. Daar springen nogal eens stukjes lak af, wanneer je portier ergens tegen aan stoot bij het openen.

Zie ook: schadeherstel autolak.

gebruik lakstift lagensysteem

1- Of 2-laags laksysteem

Voor sommige merken en kleuren is het voldoende de juiste kleurcode lak aan te brengen, waarna de beschadiging voldoende is beschermd. Het betreft dan een 1-laags laksysteem.
Veel laksoorten moeten echter worden afgedekt met een sterke blanke lak zodat de opgebrachte lak goed blijft. Dit noemen dan het 2-laags laksysteem.

Zie ook: Verschil 1K en 2K autolak.

Kleurcode is belangrijk

Natuurlijk moet je wel lak van precies dezelfde kleur gebruiken voor de beschadiging. Daarom kun je lakstiften bestellen voor elke bestaande kleurcode van een auto. Deze kleurcode staat vaak in het instructieboekje, maar is altijd ergens in de auto op een sticker of plaatje vermeld. Waar de sticker zich bevindt, staat ook in het instructieboekje van de auto.

Het is belangrijk dat je deze code gebruikt bij een bestelling. Kun je bij een bepaalde (web)winkel geen lak op kleurcode bestellen, kijk dan verder, want geen kleur is gelijk. Je moet ook rekening houden met de lak op oudere auto’s waarvan de lak enigszins verschenen is. Het gaat dan om oude laksoorten die minder goed bestand zijn tegen de invloed van vooral uv-licht.

Heb je een oude auto, laat dan de kleur bepalen door Autoprofi in Hoogeveen. Zij hebben de juiste apparatuur om exact de juiste kleur te kunnen bepalen.

gebruik lakstift kleurcode

Voorbereiding gebruik lakstift

Voordat je de lak opbrengt met de lakstift, moet je de beschadiging en de directe omgeving ervan, goed ontvetten en schoonmaken. Daar kun je speciale ontvettingsmiddel voor gebruiken die je in de webshop kunt bestellen. Gebruik bij het schoonmaken een (papieren) doek die niet pluist.

Controleer of de beschadiging alleen de laklaag betreft en er geen metaal te zien is, voor zover het geen kunststoffen onderdeel betreft. Wanneer je een kras nat maakt en je ziet de kras daarna (bijna) niet meer, dan betreft het een kras in de transparante laklaag. Meestal is het dan genoeg om de kras te vullen met de juiste transparante lak.

Wil je zeker weten dat de lak goed hecht, behandel dan de plek eerst met een goede primer. Deze primer (stift of spuitbus) kun je tegelijkertijd bestellen met de lakstift.

Wil je meer weten over de voorbereiding, lees: krassen in autolak.

gebruik lakstift transparant

Het aanbrengen van de lak met de lakstift

Vergeet niet de lakstift goed te schudden voor je begint. Het is de bedoeling dat je alleen de beschadiging vult met lak. Daarvoor moet je niet te veel lak aan het kwastje laten zitten. Veeg de overtollige lak af aan de opening van het flesje.

Stip daarna heel voorzichtig de beschadiging aan. Dat mag in een of twee keer en laat elke laag even drogen voor je de volgende aanbrengt. Het is de kunst met een lakstift om zo weinig mogelijk te gebruiken en toch de beschadiging gevuld te krijgen. Het liefst zo dat de lak niet ‘boven’ de omgeving uitsteekt. Laat de lak voldoende drogen voordat je de eventuele blanke lak aanbrengt.

Vragen over het gebruik van een lakstift?

Een krasje of putje herstellen met een lakstift is goed te doen. Maar houd je wel aan het advies wat we je geven. Heb je nog vragen, aarzel dan niet om even te bellen of kom ook gewoon even langs. We wijzen je ook op onze speciaal ingerichte webshop voor autolak.

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Autoprofi Hoogeveen vind je tientallen waardevolle artikelen met tips. Heb je bijvoorbeeld deze artikelen al gelezen?

Heb je vragen?

Heb je vragen of wil je meer weten? Neem gerust contact met ons op.

Direct contact

Liever even bellen? Wij zijn bereikbaar via 0528 23 15 33

Categorieën