Schimmel in camper: hoe ontstaat dit en hoe los je het op?
Schimmel in de camper: hoe ontstaat het en hoe voorkom je het?
in Camper
2 min. leestijd

Schimmel in de camper: hoe ontstaat het en hoe voorkom je het?

Schimmelvorming is een probleem dat vaak optreedt in een camper. Het brengt allerlei nare gevolgen met zich mee zoals diverse gezondheidsklachten. Hier zit je niet op te wachten en dus ga je op zoek naar de oorzaak van schimmelvorming. En natuurlijk doe je er alles aan om schimmel in de camper te voorkomen. Autoprofi Hoogeveen legt uit hoe schimmelvorming ontstaat en wat je er aan kan doen.

Hoe herken je schimmel in de camper?

Ben je een fervent kampeerder en trek je er graag op uit met je camper? Controleer vooral je camper. Schimmel is namelijk op allerlei manieren te herkennen. Denk aan een te hoge luchtvochtigheid en condensvorming op ramen en plafonds. Schimmelgroei herken je vaak ook aan een muffe geur. Het is uiterst ongezond en daarom is het belangrijk om snel in actie te komen.

Hoe ontstaat schimmel in de camper?

Een oude of slecht onderhouden camper kan reden zijn voor schimmelvorming. Dit zorgt bijvoorbeeld voor kieren en schuren in wanden en plafonds. Vocht dat heel langzaam naar binnen sijpelt, leidt meestal tot schimmelvorming. Beperkte of slechte ventilatie is eveneens een belangrijke oorzaak voor schimmel in de camper. Logisch, want in een camper neem je vaak ook een douche en kook je je potje eten.

Schimmel en vocht

Wat is de relatie tussen schimmel en vochtschade?

Doe je niets aan schimmel in de camper, dan leidt dit op de lange termijn tot vochtschade. Dit betekent dat de wandstructuur van een camper wordt aangetast. In het ergste geval kan het zelfs gaan rotten. Naast het rottende hout en een muffe geur kan schimmelvorming ook leiden tot allerlei gezondheidsklachten. Denk aan verkoudheidsperikelen, hoofdpijn en verergering van bijvoorbeeld een reumatische aandoening.

Waar komt schimmel je camper binnen?

Schimmels ontstaan dus vooral via vocht. Dit komt binnen via vloeren, wanden, plafond, banken en kastjes. Vaak gebeurt dit wanneer een camper gestald is bij een onverwarmde stalling. Alleen ventileren is niet voldoende, want meestal blijven vochtproblemen en dus ook schimmel in de camper bestaan. Daarom is het belangrijk om een schimmelprobleem altijd bij de wortel aan te pakken.

Tips om schimmel te voorkomen

Wil je schimmel in de camper voorkomen of grondig aanpakken? Verdiep je dan vooral in onderstaande tips:

  1. Behandel de schimmelplekken met een zogenaamde schimmelreiniger.
  2. Maak gebruik van een elektrische ontvochtiger om het overtollige vocht effectief af te voeren.
  3. Schakel een professionele vochtbestrijder in die het probleem bij de oorzaak aanpakt.
  4. Plaats de camper bij voorkeur in een verwarmde stalling.

Neem contact op voor een effectieve schimmelbehandeling

Heb jij ook te maken met schimmel in de camper en wil je hier dolgraag iets aan doen? Bij Autoprofi Hoogeveen weten we de oorzaak van schimmel in je camper te achterhalen en zetten we alles in het werk om dit probleem op te lossen. Laat ons je daarom helpen om hier iets aan te doen en besteed het onderhoud van je camper uit aan een team van professionals.

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Autoprofi Hoogeveen vind je tientallen waardevolle artikelen met tips. Heb je bijvoorbeeld deze artikelen al gelezen?

Heb je vragen?

Heb je vragen of wil je meer weten? Neem gerust contact met ons op.

Direct contact

Liever even bellen? Wij zijn bereikbaar via 0528 23 15 33Over de schrijver
Autoprofi, een naam die synoniem staat voor kwaliteit! Sinds 1980 is Autoprofi specialist in auto-accessoires en auto-onderhoud gevestigd in Hoogeveen. Autoprofi Hoogeveen biedt een zeer uitgebreid pakket auto-accessoires en onderdelen, die door onze monteurs ook nog eens vakkundig gemonteerd kunnen worden. Of het nu gaat om een nieuwe autoradio of een koppelingsrevisie, het is bij ons allemaal mogelijk.
Reactie plaatsen