Airco koelt niet of werkt niet | Autoprofi Hoogeveen
Airco koelt niet of werkt niet

Mooi weer is altijd leuk maar niet in de auto wanneer de airco het niet goed koelt of helemaal niet werkt! Wat kun je eraan doen?

Airco geen luxe meer

Tegenwoordig is een airco in de auto allang geen luxe meer. De meeste nieuwe auto’s hebben tegenwoordig een airco-installatie of een ‘climate control’. Een climate controle is natuurlijk helemaal het einde; je stelt de temperatuur in die je wilt in de auto en klaar. Soms kun je zelfs links en rechts, voor en achter ook nog apart regelen; helemaal handig! Maar oké, geen climate controle maar wel een airco, dan krijg je het in de zomer in ieder geval niet te warm in de auto. Mits het systeem werkt natuurlijk!

Systeem werkt wel?

Heb je de airco aanstaan maar koelt deze niet goed? Dan is waarschijnlijk de druk is weggevallen door te weinig koelingsvloeistof. Bijvullen van het systeem zou voldoende moeten zijn op het op te lossen. Normaal gebeurt dit altijd bij het normale onderhoud van een airco installatie van een auto.

Systeem werkt niet!

Wanneer je helemaal niets meer merkt van de airco, zijn de problemen meestal groter, samen met de kosten! Tenzij het gaat om een kapotte zekering of iets dergelijks, dan kan het nog meevallen. Maar vaak is het de compressor die heeft begeven of de verdamper. Deze onderdelen kosten geld maar het vervangen zelf is ook niet altijd even gemakkelijk en kost de nodige manuren in de garage. Een dure aangelegenheid die je liever wilt voorkomen.

airco werkt niet of koelt niet

Voorkom die problemen

Zorg dat je de problemen voor bent en laat de airco regelmatig even controleren. Bijvoorbeeld bij elke kleine of grote beurt maar in ieder geval elk jaar. Dit zijn niet de grootste kosten maar kunnen die wel helpen voorkomen. Daarnaast is onderhoud door de vakman minimaal eens in de 5 jaar echt nodig. Hierbij wordt de hele installatie nagekeken en onderhoud gepleegd. Elk jaar even een servicebeurt laten uitvoeren is ook verstandig.

Ook dan wordt de airco nagekeken, bijgevuld en filters vervangen. Bij veel garages kun je (gratis) de zogenoemde ‘aircocheck’ laten uitvoeren, echter wordt dan alleen maar gekeken naar de werking, verder wordt er niets gedaan. Mocht er iets niet helemaal goed zijn, moet je een afspraak maken om het probleem op te lossen. Het is verstandig om de airco het hele jaar door te gebruiken ook in de winter – in ieder geval af ten toe – om het koelmiddel te laten circuleren door de compressor (smeermiddel).

airco werkt niet vullen

Vieze luchtjes?

Het komt voor dat er een vieze lucht uit de airco komt nadat deze is aangezet. Meestal is dat het geval wanneer allerlei bacteriën en schimmels zich hebben kunnen vermeerderen in het systeem. De oorzaak hiervoor kan zijn dat de verdamper niet droog genoeg is na uitschakeling of niet genoeg kan drogen. Hierdoor ontstaat een vochtige, donkere omgeving wat bacteriën heerlijk vinden. Wil je dit voorkomen, schakel dan de airco uit voordat je op de bestemming bent aangekomen (10 minuten).

Kom naar Autoprofi voor de airco check én service.

Wil je er zeker van zijn dat de airco goed werkt en problemen voor zijn? Bel ons even of kom dan langs bij ons in Hoogeveen voor de gratie airco check en vrijblijvend advies. Mocht het nodig zijn, kunnen we ook het systeem bijvullen zodat je weer heerlijk koel op weg kunt.

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Autoprofi Hoogeveen vind je tientallen waardevolle artikelen met tips. Heb je bijvoorbeeld deze artikelen al gelezen?

Heb je vragen?

Heb je vragen of wil je meer weten? Neem gerust contact met ons op.

Direct contact

Liever even bellen? Wij zijn bereikbaar via 0528 23 15 33

Over de schrijver
Autoprofi, een naam die synoniem staat voor kwaliteit! Sinds 1980 is Autoprofi specialist in auto-accessoires en auto-onderhoud gevestigd in Hoogeveen. Autoprofi Hoogeveen biedt een zeer uitgebreid pakket auto-accessoires en onderdelen, die door onze monteurs ook nog eens vakkundig gemonteerd kunnen worden. Of het nu gaat om een nieuwe autoradio of een koppelingsrevisie, het is bij ons allemaal mogelijk.
Reactie plaatsen