Hoe vaak airco van auto bijvullen?
Hoe vaak moet je de airco van de auto bijvullen?
2 min. leestijd

Hoe vaak moet je de airco van de auto bijvullen?

Heeft jouw auto of camper airco en wil je de airconditioning graag up-to-date houden? Dan investeer je in periodiek onderhoud. Net zoals je de koelvloeistof van je auto bijvult, is dit ook belangrijk om bij de airconditioning te doen. Bij hoge temperaturen is een aangename temperatuur in je auto wel zo prettig. Je rijdt niet graag in een oververhitte auto, want dit brengt ook de verkeersveiligheid in gevaar. Hoe vaak moet je de airco van de auto bijvullen en is dit iets wat je zelf doet of laat je deze klus over aan de garage? Autoprofi Hoogeveen legt het je graag uit. 

Hoe werkt een airco?

Een aircosysteem verzorgt de temperatuur in je auto en regelt ook de luchtvochtigheid. Hierbij wordt gebruik gemaakt van verschillende vloeistoffen zoals koudemiddel. Door de jaren heen verdampt dit. Het peil van het koudemiddel daalt ieder jaar met zo'n 8 tot 10 procent. Is het koelmiddel in de airco voor minder dan 70 procent gevuld, dan is de kans vrij groot dat je airconditioning kapotgaat. Daarom is het essentieel om een aircosysteem structureel te onderhouden en bij te vullen. 

Waarom moet je een airco bijvullen?

Een airco vul je periodiek bij zodat de airconditioning in jouw auto of camper naar behoren werkt. Hoe beter het systeem functioneert, hoe kleiner de kans op grote en dure reparaties. Om die reden is het belangrijk je airco tijdig bij te vullen, want hoe langer je wacht, hoe meer geld je op tafel legt om het aircosysteem te repareren. Een prima reden om snel een afspraak in te plannen bij Autoprofi Hoogeveen. 

Wat gebeurt er als je de airco niet tijdig bijvult?

Slecht airco onderhoud en niet tijdig bijvullen resulteert dus in hoge kosten. Koelmiddel kan bijvoorbeeld niet goed worden getransporteerd vanwege poreuze of lekkende leidingen. Daarnaast kunnen pakkingen kapotgaan waardoor ook de compressor vastloopt en niet meer te repareren is. Verder kan ook de verdamper uitdrogen. Voor een nieuwe compressor betaal je al snel een bedrag boven de 1000 euro en de kosten voor een nieuwe verdamper liggen rond de 800 euro. Dit zijn kosten die je prima kan voorkomen door tijdig de airco van een auto of camper na te laten kijken en bij te vullen.


Hoe vaak moet je de airco bijvullen?

Voorkomen is altijd beter dan genezen en daarom is het belangrijk om een aircosysteem regelmatig bij te houden en te controleren. Dit scheelt jou heel wat kostbare reparaties. Ga daarom ieder jaar langs de garage om voor controle en onderhoud van het aircosysteem. Het is natuurlijk ook een optie om dit vaker te doen. Zorg dat niet alleen het koelmiddel op peil is, maar vraag ook of we het volledige aircosysteem voor je onder de loep nemen. 

Zelf airco bijvullen of doe je dit bij de garage?

Volgens recente Europese wetgeving is het niet langer toegestaan om zelf je airco bij te vullen. Een airco bijvullen doe je namelijk met specifieke apparatuur en daarom is het handig om een afspraak te maken in een vakgarage. De airco wordt op professionele wijze bijgevuld en het oude koelmiddel wordt milieuvriendelijk afgevoerd. Gelukkig bieden wij jou die service en dit betekent ook dat jij nergens omkijken naar hebt. Wij houden het aircosysteem van je wagen of camper graag goed bij. 

Maak een afspraak met Autoprofi Hoogeveen

Heb je een auto of camper waarvan de airco moet worden bijgevuld? Of is het de hoogste tijd voor de periodieke controle? Ga dan vooral niet zelf aan de slag, maar schakel ons in om dit voor je te doen. We vullen niet alleen je airco bij, maar verzorgen ook het onderhoud. Daarom kijken we je airconditioning graag na. Kortom: maak direct een afspraak met een van onze specialisten voor het onderhoud en de aircoservice 

Waarom kiezen voor Autoprofi Hoogeveen?

  • Kleine reparatie klaar terwijl je wacht.
  • Heldere communicatie over tijdsduur en kosten.
  • Kost de reparatie meer tijd, we bellen wanneer de auto gereed is.
  • Open en transparant (in communicatie en uitstraling).

Heb je vragen?

Heb je vragen of wil je meer weten? Neem gerust contact met ons op.

Direct contact

Liever even bellen? Wij zijn bereikbaar via 0528 23 15 33

Over de schrijver
Autoprofi, een naam die synoniem staat voor kwaliteit! Sinds 1980 is Autoprofi specialist in auto-accessoires en auto-onderhoud gevestigd in Hoogeveen. Autoprofi Hoogeveen biedt een zeer uitgebreid pakket auto-accessoires en onderdelen, die door onze monteurs ook nog eens vakkundig gemonteerd kunnen worden. Of het nu gaat om een nieuwe autoradio of een koppelingsrevisie, het is bij ons allemaal mogelijk.
Reactie plaatsen