Ruiten bevroren aan binnenkant auto | Autoprofi Hoogeveen
Autoruit van binnen bevroren?

Is je autoruit van binnen bevroren? Dat is uiterst vervelend. Je zit er al niet op te wachten om de kou in te gaan, laat staan dat je te lang bezig wilt zijn met het ontdooien van je autoruiten. Hoe kan het eigenlijk dat autoruiten aan de binnenkant bevriezen en is hier iets tegen te doen?

Buren worden wakker

Bevroren ramen aan de binnen- en buitenkant is een probleem, want voor je ijsvrij bent, ben je geruime tijd verder. Je komt te laat op het werk of – als je weet dat je ruiten aan beide kanten bevriezen- je gaat noodgedwongen al eerder je bed uit (terwijl dat net zo lekker ligt met het koude weer)

Buren worden daarnaast wakker van de auto die draait en warm moet worden; bevroren autoruiten kosten simpelweg tijd en geld. En dan laten we de irritatie, de ijskoude handen en de spontane hoofdpijn die ontstaat gemakshalve nog maar even achterwege.

bevroren autoruiten binnenkant

Verschil in temperatuur

Wanneer je een nieuwe auto hebt, heb je doorgaans niet te maken met bevroren binnen-ruiten. Dit fenomeen zie je namelijk vaak bij de wat oudere auto’s. Deze auto’s hebben simpelweg meer gaten en kiertjes, waardoor in de wintermaanden koude lucht eenvoudiger het voertuig binnenkomt.

Die koude lucht is een van de oorzaken dat de ruiten ook aan de binnenkant bevriezen. Nog specifieker kun je stellen dat bevriezen aan de binnenkant veroorzaakt wordt door het verschil in temperatuur tussen de binnen- en buitenkant van de auto.

Vocht wat de auto binnendringt is de grote boosdoener. Dit kan door de genoemde gaten en kieren waarin het vocht zijn weg vindt. Maar vocht komt ook in de auto doordat je met besneeuwde schoenen en een natte jas in de auto stapt. Dit vocht verdampt en zal dan in de nachtelijke uren gaan bevriezen.

Lekken van water

Hoe groter de ijslaag, hoe meer vocht er in de auto is. Er kan in bepaalde gevallen dan ook sprake zijn van waterlekkage. Dit kun je checken door eens goed onder de mat van de auto te kijken of door aan de vloerbedekking van de auto te voelen. Ook de matten in de kofferruimte en de ruimtes onder het reservewiel zijn mooie ijkpunten om te controleren of er sprak is van het lekken van water.

Heb je het lek gevonden dan loont het om dit op te lossen. Dit bespaart je heel wat frustraties in de winter.

Krabber

Voor mensen met een oudere auto rest vaak niets anders dan, nadat je de buitenkant van ijs ontdaan hebt, ook de binnenkant nog eens te krabben. Lastig, want krabben aan de binnenkant is vooral door de positie van het stuur niet heel eenvoudig. De welbekende spuitbus met ruitontdooier is dan een betere en gemakkelijkere optie.

Wat ook helpt is (puur) afwasmiddel op de ruiten aanbrengen en die daarna met een doek goed droogwrijven. Ook het aanzetten van de airconditioning zal het interieur van de auto van vocht ontdoen. Als je een auto hebt die niet over een airco beschikt, dan volstaat uiteraard ook het aanzetten van de verwarming (op de hoogste stand). Het is goed om altijd een doek of zeem in de auto te hebben.

Auto- en dakhoezen

Een preventieve oplossing is het gebruik van autohoezen. Hiermee beperk je de kans op het bevriezen van de autoruiten aan de binnenkant. Dit geldt uiteraard ook voor het aanbrengen van dakhoezen.

bevroren autoruiten binnenkant autohoesbevroren autoruiten binnenkant dakhoes

Uiteraard is het verstandig om een krabber in de auto te hebben. Dat is in dergelijke situaties een van de eerste levensbehoeften.

Vochtvreter

Naast dakhoezen en autohoezen kun je ook kiezen voor vochtvreters als voorzorgsmaatregel. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van het neerleggen van een vochtvreter. Heel simpel: je legt de vochtvreter op het dashboard van de auto en vocht verdwijnt als sneeuw voor de zon. Hiermee voorkom je dat de  autoruiten aan de binnenkant bevriezen.

Lees ook: Vocht in de auto

Wat ook een oorzaak kan zijn, en waar niet te veel mensen bij stilstaan, zijn bladeren onder de motorkap. Die bladeren kunnen namelijk de luchttoevoer belemmeren met alle nare gevolgen van dien. Als het probleem blijft, dan kan de kachelradiateur lek zijn. In dat geval rest niet anders dan de tocht naar de garage.

Onze webshop

Kijk op onze webshop of breng een bezoek aan onze winkel om problemen met bevroren autoruiten te lijf te gaan. Wij bieden tal van accessoires die je probleem oplossen.

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Autoprofi Hoogeveen vind je tientallen waardevolle artikelen met tips. Heb je bijvoorbeeld deze artikelen al gelezen?

Heb je vragen?

Heb je vragen of wil je meer weten? Neem gerust contact met ons op.

Direct contact

Liever even bellen? Wij zijn bereikbaar via 0528 23 15 33

Over de schrijver
Autoprofi, een naam die synoniem staat voor kwaliteit! Sinds 1980 is Autoprofi specialist in auto-accessoires en auto-onderhoud gevestigd in Hoogeveen. Autoprofi Hoogeveen biedt een zeer uitgebreid pakket auto-accessoires en onderdelen, die door onze monteurs ook nog eens vakkundig gemonteerd kunnen worden. Of het nu gaat om een nieuwe autoradio of een koppelingsrevisie, het is bij ons allemaal mogelijk.
Reactie plaatsen