Kapotte accu auto of camper | Autoprofi Hoogeveen
Kapotte accu auto of camper: wat nu?
3 min. leestijd

Kapotte accu auto of camper: wat nu?

Herkenbaar: je stapt in de auto, draait het contact om en er gebeurt helemaal niets! Niks zo ergerlijk dan dat jouw auto dienst weigert wanneer je hem nodig hebt. Kapotte accu?

Defect of leeg?

Een plotselinge defecte accu komt niet zo vaak voor omdat het dan meestal om nieuwe accu’s gaat met een fabricagefout. En die zullen zich vrij snel wreken doordat de accu zich bijvoorbeeld niet laat opladen. Een defecte accu is daarnaast vaak het gevolg van een toegebrachte beschadiging van buitenaf. Een lege accu komt veel vaker voor waarbij na onderzoek blijkt dat de accu is ‘overleden’; de accu is opgebruikt.

Eerst iets over de accu

Een accu is een batterij die meermalen kan worden opgeladen door de dynamo van de auto tijdens het rijden. De accu van een auto is een zogenaamde startaccu en moet de meeste capaciteit leveren bij het starten van de auto. Daarna zal de accu weer bijgeladen worden tot zijn maximum. Dit wordt geregeld door de spanningsregelaar. De elektrische systemen van de auto worden bij een draaiende motor door de dynamo van stroom voorzien en niet door de accu.

Om een te technisch verhaal te voorkomen leggen we hier de principe werking van de accu uit.

In een accu zitten meerdere dunne loden platen in een bak waarin met gedemineraliseerd water verdund zwavelzuur zit. Dit wordt de elektrolyt genoemd. Doordat er evenveel platen op de negatieve (min) pool van de dynamo zijn aangesloten als op de positieve (plus) pool, ontstaan bepaalde chemische verbindingen die een spanning opwekken tussen die platen.

Wanneer er stroom wordt onttrokken aan de accu worden de chemische reacties omgekeerd en neemt de capaciteit van de accu af. Dit proces wordt dus iedere keer herhaald wanneer de auto wordt gestart. Zoals gezegd wordt na het starten de accu weer opgeladen en de overige elektrische systemen door de dynamo van stroom voorzien.

kapotte accu auto camper startkabels

Leeg of defect?

Is de accu defect of gewoon leeg? Vaak is één van de twee de oorzaak wanneer een auto helemaal niets meer doet maar hoe controleer je dat?

De capaciteit van elke accu zal op den duur afnemen waardoor deze eerder leeg is wanneer de accu niet wordt opgeladen. Heb je een stroomverbruiker (radio, licht) aan laten staan en is de accu daardoor leeg getrokken, start dan de auto met behulp van startkabels. Maak een ritje van minimaal een half uur op de autoweg of snelweg.

Wanneer je weer thuis bent moet de accu weer voldoende zijn opgeladen om deze makkelijk te kunnen starten. Is dit niet het geval dan is de vraag: accu of dynamo? Het beste kun je langs een garage gaan om dit te laten controleren. Zij weten precies hoe ze dit moeten doen.

Is de accu voldoende opgeladen maar de volgende dag weer leeg, dan is de accu gewoon af en moet worden vervagen. Tenzij het een vrij nieuwe accu betreft, dan kan het om een defect accu gaan.

Oorzaken zwakke accu

Zoals al hiervoor gezegd zal een accu na enige tijd minder vol kunnen worden opgeladen en zijn capaciteit langzaam verliezen. Je merkt dit bij het starten wanneer de startmotor steeds langzamer rond draait. Het is dan al zaak de accu vervangen.

Het kan namelijk zomaar zijn dat bij kouder weer de accu het begeeft. Hoe ouder de accu hoe sneller de accu het laat afweten bij koud weer.

Ook kan een accu slecht tegen langere tijd niet opgeladen worden. Bijvoorbeeld voor een accu van een camper is het belangrijk dat deze niet helemaal leeg kan lopen. Dat tast de levensduur aan van de accu.

kapotte accu auto camper dynamo

Laat de accu op tijd controleren

Let tegen de tijd dat het kouder wordt goed op het starten. Dit moet gewoon vlotjes gaan, ook bij koud weer. Doet hij dat niet dan ben je misschien al te laat en laat de auto je de volgende dag staan.

Maak een afspraak voor de wintercheck

Autoprofi Hoogeveen kan uw accu en de werking van de dynamo eenvoudig controleren. Wij geven je dan een eerlijk advies over de staat van de accu.Bel voor een afspraak voor de wintercheck van jouw accu.

Waarom kiezen voor Autoprofi Hoogeveen?

Om deze redenen kies je voor Autoprofi Hoogeveen:

Vragen?

Twijfel je nog, heb je vragen? Ons team met specialisten staat voor je klaar!

Vervangen onderdelen

Wij kunnen alle onderdelen van auto of camper vervangen

Problemen met je auto

Wij verzorgen de vakkundige oplossing van jouw autoproblemen

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Autoprofi Hoogeveen vind je tientallen waardevolle artikelen met tips. Heb je bijvoorbeeld deze artikelen al gelezen?

Heb je vragen?

Heb je vragen of wil je meer weten? Neem gerust contact met ons op.

Direct contact

Liever even bellen? Wij zijn bereikbaar via 0528 23 15 33

 

 

Over de schrijver
Autoprofi, een naam die synoniem staat voor kwaliteit! Sinds 1980 is Autoprofi specialist in auto-accessoires en auto-onderhoud gevestigd in Hoogeveen. Autoprofi Hoogeveen biedt een zeer uitgebreid pakket auto-accessoires en onderdelen, die door onze monteurs ook nog eens vakkundig gemonteerd kunnen worden. Of het nu gaat om een nieuwe autoradio of een koppelingsrevisie, het is bij ons allemaal mogelijk.
Reactie plaatsen