Condensvorming in de camper: wat kun je hier tegen doen?
Condensvorming in de camper: hoe ontstaat het en wat kun je er aan doen?
in Camper
2 min. leestijd

Condensvorming in de camper: hoe ontstaat het en wat kun je er aan doen?

Condensvorming in de camper; veel camperliefhebbers zullen het herkennen. Je wordt ’s morgens wakker na een heerlijke nacht slapen in je camper, maar als je naar buiten wilt kijken zie je dat de ramen vol zitten met vocht. Het is naar om zoveel vocht in de camper te hebben, alles wordt er klam van.

Daarnaast komt het de veiligheid tijdens het rijden ook niet ten goede. Je raam dat vol zit met condens, dat duurt even voordat je daar goed doorheen kunt kijken. Maar hoe ontstaat condens in de camper, en beter nog: Wat kun je eraan doen? Hier lees je er meer over

Hoe ontstaat condensvorming in de camper?

Condensvorming in de camper kan op verschillende manieren ontstaan. Heb je de camper in gebruik en heb je veel last van vocht op de ramen? Dit heeft meerdere oorzaken: Het verschil tussen de temperatuur buiten en binnen, het gebruik van de douche en andere bronnen van water in de camper en het niet goed luchten van de camper.

Misschien ben je op pad geweest op een regenachtige dag, of je hebt gezwommen in zee of een rivier en heb je je kleding te drogen gehangen in de camper? Vocht komt op veel manieren de camper in als je op pad bent, dat gaat vaak onbewust totdat je ramen compleet beslagen zijn. Condens is altijd een indicatie van veel vocht in een bepaalde ruimte.

Condensvorming in de camper kan daarom ook gebeuren als je deze een tijd hebt gestald voor de winter. Vocht kan dan via kieren en afdichtingen de ruimte binnenkomen, dat gebeurt zeker wanneer de stalling niet verwarmd is.

Wat kun je doen tegen condens in de camper?

Ben je op pad en heb je veel last van condensvorming in de camper? Het is dan zaak om te zorgen dat je vocht verwijdert uit de camper. Zet verschillende ramen of deuren van de camper tegen elkaar open zodat het vocht uit de camper kan en droog de ramen met een doek. Laat kleding nooit in de camper drogen, maar maak gebruik van een waslijn buiten. Je kunt dit eventueel onder de luifel van de camper doen.

Het is ook verstandig om tijdens het slapen het dakluik open te doen. Hierdoor heb je constante doorstroom van verse lucht en kan vocht dat ontstaat door ademen en je lichaamstemperatuur naar buiten. Valt het weer erg tegen en regent het veel? Maak dan gebruik van de auto kachel om vocht te verwijderen, eventueel kun je ook vochtvreters plaatsen om het overtollige vocht op te vangen en weg te gooien.

Sta je op een mooie camping? Maak dan gebruik van de douches op een camping, was daar de vaat af en kook buiten. Dit scheelt enorm veel gebruik van water en dus condensvorming in de camper. Als je pad gaat in warme landen is het aanlokkelijk om de airco van de camper flink te laten draaien. Dit zorgt voor meer comfort, maar het is belangrijk om dit op de juiste manier te doen.

Het temperatuurverschil met de buitenlucht mag namelijk nooit hoger zijn dan 6 graden en je dient de airco vijf minuten voordat je ergens aankomt uit te zetten. Hou jij je hier niet aan, dan is de kans groot dat je condensvorming in de camper krijgt.

Ga je de camper in een stalling plaatsen? Je kunt dan het best kiezen voor een verwarmde stalling. De kans is dan kleiner dat vocht in de camper zal dringen. Wat voor stalling je ook kiest, het is altijd belangrijk om te zorgen voor luchtdoorstroom in de camper. Je kunt bijvoorbeeld het dakluik open en een zijraam op een kier zetten.


Heb je vragen?

Heb je vragen over hoe je condensvorming kunt tegengaan? Maak dan een afspraak via de website. Je kunt ons natuurlijk ook bellen!

Direct contact

Liever even bellen? Wij zijn bereikbaar via 0528 23 15 33


Over de schrijver
Autoprofi, een naam die synoniem staat voor kwaliteit! Sinds 1980 is Autoprofi specialist in auto-accessoires en auto-onderhoud gevestigd in Hoogeveen. Autoprofi Hoogeveen biedt een zeer uitgebreid pakket auto-accessoires en onderdelen, die door onze monteurs ook nog eens vakkundig gemonteerd kunnen worden. Of het nu gaat om een nieuwe autoradio of een koppelingsrevisie, het is bij ons allemaal mogelijk.
Reactie plaatsen