Hoe voorkom je roest in je camper? | Automat Hoogeveen
Hoe voorkom je roest in je camper?
in Camper
3 min. leestijd

Hoe voorkom je roest in je camper?

Roest in de camper; het is de angst van elke campereigenaar. Ben je trots op je nieuwe camper? Of heb je zelf een oude bus of wagen omgebouwd tot camper? Dan wil je natuurlijk zo lang mogelijk van je kampeerreizen genieten. Het is dan belangrijk om je camper goed te onderhouden, een onderdeel van dit onderhoud is de controle op roestplekken en het verwijderen van roest. Nog beter is het echter om roest te voorkomen.

Maar hoe voorkom je roest in je camper? In dit blog kun je er alles over lezen.

Hoe ontstaat roest?

Roestvorming kan alleen ontstaan op metaal waar geen lak overheen zit. Onbehandelde metalen delen, bijvoorbeeld in het interieur van een omgebouwde bus, zijn daarom gevoelig voor roest. Roestvorming ontstaat echter vaker door steenslag of schade na een botsing. De laklaag is dan aangetast waardoor het kale metaal bloot komt te staan aan de lucht. Zelfs een klein plekje kan op den duur al voor problemen gaan zorgen, want roest werkt van binnen naar buiten.

Als je niets doet aan schadeplekjes, dan kan roest zich langzaam uitbreiden tot er echt gaten en scheuren in het metaal komen. Herstellen wordt dan moeilijker, want dan zal er een groter deel uitgezaagd en erin gelast moeten worden. Roest ontstaat vooral door een combinatie van vocht en zuurstof dat samen onbehandeld metaal kan aantasten. Er ontstaat namelijk een chemische reactie als de twee samenkomen op metaal, dit wordt corrosie genoemd.

Het resultaat van de reactie is roest. Vooral campers zijn gevoelig voor roest, ook aan de binnenkant van de camper. Dat komt omdat een camper niet alleen een voertuig is, maar ook een woonplek. We zijn dus veelvuldig in de camper aanwezig en doen er al onze dagelijkse dingen. Hierdoor ontstaat er vaak een hoge luchtvochtigheid in de camper. Als je onvoldoende ventileert, dan kan vocht nergens heen, het zal zich overal verspreiden, ook op de metalen delen van de camper. Is er een deel onbehandeld? Dan kan roest hier al snel gaan vormen.

Hoe voorkom je roest in je camper?

Waarom is roest een probleem?

Roest is een probleem omdat het metaal kan aantasten. Hierdoor wordt de kwaliteit beperkt en de duurzaamheid van het metaal en het object verkort. Als onbehandeld ijzer of metaal in contact komt met water en zuurstof, start een oxidatieproces, het resultaat hiervan is roest. Het proces tast het metaal aan en zorgt voor ernstige corrosie. Roest kan dan ook voor flinke problemen zorgen, hele metalen delen kunnen uit elkaar gedrukt worden door corrosie.

Daarom is het van groot belang om roest te voorkomen, je doet dat door het metaal te beschermen van water en zuurstof. Roest kan ook behandeld worden, maar voorkomen is een stuk makkelijker dan roest verwijderen.

Hoe voorkom je roest in je camper?

Er zijn een aantal zaken belangrijk om roest te voorkomen. Ten eerste moet al het metaal in de camper behandeld zijn met lak. Heb je een zelfgebouwde camper? Wees er dan zeker van dat alle delen goed in de lak staan, ook aan de binnenzijde van de camper. Het metaal van een merkcamper zal goed behandeld zijn met lak, maar het is altijd belangrijk om regelmatig te controleren of er lakschade aanwezig is. Schade kun je het best zo spoedig mogelijk behandelen, zelfs de kleinste plekjes.

Daarnaast is het belangrijk om de camper goed te ventileren, hiermee kun je roest in de camper voorkomen. Corrosie krijgt daardoor minder kans, omdat ventileren ervoor zorgt dat vocht de camper uit kan. Zet tijdens mooie dagen de deuren en ramen open en ventileer tijdens het rijden ook goed. Op koude dagen is het lastiger om vocht de camper uit te krijgen. Je kunt dit oplossen door ventilatiesystemen in de camper te plaatsen, zoals bijvoorbeeld een dakraam met ventilator dat open kan blijven staan als het regent.

Daarnaast kun je het metaal isoleren door er isolatiemateriaal op te plakken. Hierdoor houdt je koude lucht buiten en ontstaat er minder condens. Regelmatig de camper schoonmaken is ook belangrijk om roest bij de camper te voorkomen. Het gaat dan vooral om de buitenzijde van de camper. Roestgevoelige plekken zijn de deuren, bumpers, de onderkant van de camper en de wielkasten. Als de camper vuil is op deze plekken, dan houdt het vuil vocht vast. Hierdoor krijgt roest meer kans. Maak deze delen regelmatig schoon door ze af te spuiten met water, even afnemen met een doek en je camper is weer goed beschermd tegen roest.

Roest verwijderen

Kleine roestplekken zijn zelf vrij eenvoudig te behandelen. Controleer eerst voorzichtig met een schroevendraaier of de plek oppervlakkig is of doorgeroest. Is het een klein oppervlakkig plekje, behandel het dan in deze volgorde:

  • Schuur het plekje tot al het roest verwijderd is.
  • Behandel het plekje met ontvettingsmiddel:
  • Doe je er roestomvormer op.
  • Behandel met anti-roest primer
  • Spuit of lak het met autolak
  • Behandel na met blanke lak.

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Autoprofi Hoogeveen vind je tientallen waardevolle artikelen met tips. Heb je bijvoorbeeld deze artikelen al gelezen?

Heb je vragen?

Heb je vragen of wil je meer weten? Neem gerust contact met ons op.

Direct contact

Liever even bellen? Wij zijn bereikbaar via 0528 23 15 33

Over de schrijver
Autoprofi, een naam die synoniem staat voor kwaliteit! Sinds 1980 is Autoprofi specialist in auto-accessoires en auto-onderhoud gevestigd in Hoogeveen. Autoprofi Hoogeveen biedt een zeer uitgebreid pakket auto-accessoires en onderdelen, die door onze monteurs ook nog eens vakkundig gemonteerd kunnen worden. Of het nu gaat om een nieuwe autoradio of een koppelingsrevisie, het is bij ons allemaal mogelijk.
Reactie plaatsen