Standkachel achteraf laten inbouwen in camper; is dit mogelijk?
Standkachel achteraf laten inbouwen in camper; is dit mogelijk?
in Camper
3 min. leestijd

Standkachel achteraf laten inbouwen in camper; is dit mogelijk?

Een standkachel is de ideale verwarming voor je camper. Ga je in de zomermaanden op pad met je camper, dan heb je in veel gevallen overdag geen extra warmte nodig. De zon warmt de camper op en als het goed is zul je overdag toch niet veel in je camper verblijven. Dit wordt een ander verhaal wanneer het avond is. Een standkachel in je camper is dan geen overbodige luxe. Zonder kachel is het vooral ’s nachts veel te koud in de camper.

Maar wat zijn nu de voordelen van een standkachel in je camper? En kun je een standkachel ook achteraf laten inbouwen? In dit blog kun je er alles over lezen.

Waarom kiezen voor een standkachel?

Wil je in een klap de mogelijkheden met je camper vergroten? Dan is een standkachel de investering wel waard. Een standkachel is niet goedkoop, maar het geeft je wel de mogelijkheid om ook buiten de zomermaanden met je camper op pad te gaan. Wat dacht je er bijvoorbeeld van om met je camper op wintersport te gaan? Of eens buiten de zomervakantie op pad te gaan, wanneer het overal een stuk rustiger is? Daarnaast kan het ook in de zomer in de avonden flink koud zijn. Een standkachel is dan geen overbodige luxe. Een standkachel in de camper zorgt ervoor dat je er altijd warmpjes bij zit.

Niet alleen zorgt een standkachel voor een prettig binnenklimaat, het heeft ook nog een aantal andere voordelen. Zo hoef je bij extreme kou nooit meer de ruiten van je camper te krabben en verbruik je minder brandstof bij het starten van de motor, omdat deze al voorverwarmd is. Een ander voordeel van een standkachel inbouwen in je camper is dat deze ook nog eens ventileert, zodat je er ook op warme zomerdagen van kunt genieten.

Wat is de beste plek voor een standkachel?

Wil je zelf een standkachel inbouwen? Dan kun je dit het beste doen op één van de volgende plekken:

 • Onder een bankje;
 • Onder een kast;
 • Onder het bed;
 • Onder de bijrijderstoel.

Het is belangrijk om van tevoren te bedenken naar welke kant de opening van de kachel gaat.

Wat is de beste plek voor een standkachel?

Kun je een standkachel achteraf laten inbouwen?

Je kunt in vrijwel alle campers een diesel standkachel achteraf inbouwen. Een diesel standkachel is over het algemeen erg compact, waardoor je deze gemakkelijk kwijt kunt in de camper. In de meeste campers wordt de standkachel onder een bankje of een bijrijdersstoel geplaatst, maar soms zie je ze ook onder een kast of onder het bed.

Bedenk van tevoren goed waar je de opening van de kachel naar toe laat wijzen. Waar zitten de ramen en waar wil je het snel warm hebben? Hou er rekening mee dat er veel warmte via de ramen verloren gaat. Als je de standkachel op een raam richt, zal een groot gedeelte van de warmte direct verloren gaan en dat is zonde.

Standkachel laten inbouwen

Wil je een standkachel in je camper laten inbouwen en wil je dat vakkundig laten uitvoeren? Bij Automat Hoogeveen ben je aan het juiste adres. In onze werkplaats wordt jouw camper met zorg behandeld en we kunnen vrijwel iedere standaard standkachel voor je laten inbouwen. Heb je een vraag over het inbouwen van een standkachel of wil je direct een afspraak maken? Laat het ons weten via ons contactformulier.

Bij Automat Hoogeveen kun je rekenen op het allerbeste resultaat. Bij het inleveren van de camper bespreken we allereerst op welke plaats de standkachel geplaatst dient te worden en waar het bediendeel en uitblaas rooster komt.

Standaard montage bij een standkachel inbouwen houdt in:

 • Plaatsing van de standkachel;
 • Aansluiting op de dieseltank van de camper;
 • Aanleggen stroomvoorziening;
 • Aanleggen rookgas afvoer;
 • Aanleggen verse lucht aanzuiging;
 • Plaatsing van het bediendeel;
 • Plaatsing van het uitblaasrooster, maximaal 50 cm van de kachel af.

Heb je aanvullende wensen? Geef dit dan vooraf door. Wij zorgen er dan voor dat alle benodigde materialen op tijd worden geleverd. Hou er wel rekening mee dat dit de inbouwprijs kan verhogen.

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Autoprofi Hoogeveen vind je tientallen waardevolle artikelen met tips. Heb je bijvoorbeeld deze artikelen al gelezen?

Heb je vragen?

Voor al het onderhoud aan je camper kun je terecht bij Automat Hoogeveen. Ook zijn wij het adres voor het installeren van onderdelen die het rijgemak en comfort van jouw camper vergroten. Je kunt daarbij denken aan cruise control, een dak airco en zonnepanelen.

Direct contact

Liever even bellen? Wij zijn bereikbaar via 0528 23 15 33

Over de schrijver
Autoprofi, een naam die synoniem staat voor kwaliteit! Sinds 1980 is Autoprofi specialist in auto-accessoires en auto-onderhoud gevestigd in Hoogeveen. Autoprofi Hoogeveen biedt een zeer uitgebreid pakket auto-accessoires en onderdelen, die door onze monteurs ook nog eens vakkundig gemonteerd kunnen worden. Of het nu gaat om een nieuwe autoradio of een koppelingsrevisie, het is bij ons allemaal mogelijk.
Reactie plaatsen