Trilling in autodeuren door autoradio
Trilling in autodeuren door autoradio
in Audio
2 min. leestijd

Trilling in autodeuren door autoradio

Trillingen in de autodeuren wanneer de radio aan staat zijn heel vervelend. U gaat zich daar op een gegeven moment zo aan storen dat u helemaal geen radio meer aandoet. Toch kunt u er iets aandoen zodat u weer kan genieten van muziek in de auto.

Wat is geluid?

Zoals u waarschijnlijk wel weet wordt geluid gevormd door trillingen (geluidsgolven) door de lucht. Maar geluid kan zich door elk medium (gas, vloeistof of vast materiaal) voortbewegen. Hoe het zich voortbeweegt is dan geheel afhankelijk van dat medium zelf. Om de lucht in trilling te brengen is een geluidsbron nodig, bijvoorbeeld een luidspreker.

Hoe het geluid zich verder gedraagt in een afgesloten ruimte, hangt af van de akoestiek van die ruimte. Dat wil zeggen dat de inrichting van de ruimte en de gebruikte en aanwezige materialen invloed hebben op het geluid.

Zo heeft een kale ruimte met weinig geluidsabsorberende materialen een lange nagalm. Staan er veel meubels in de ruimte die bijvoorbeeld zijn bekleed met stof, dan zal een deel van het geluid worden geabsorbeerd en de nagalm korten zijn.

Trillingen in de deur

Zoals geluid de lucht in trilling kan brengen kan datzelfde geluid ook materialen in trilling brengen. Zo dus ook onderdelen of materialen die zich in de autodeur bevinden. De autodeur bestaat grofweg uit drie lagen:

  • Buitenste laag: plaatwerk
  • Tussenlaag: metalen frame met onderdelen
  • Binnenste laag: deurpaneel

Het zijn vooral de onderdelen op het metalen frame die mee kunnen gaan trillen met het geluid van de luidspreker die vaak in de deur is gemonteerd. Het is dus belangrijk om te weten welke onderdelen meetrillen en het vervelende geluid veroorzaken.

Trilling in autodeuren

Oplossing

Wanneer u op zoek gaat naar de trillingen in de autodeur om het euvel op te lossen, kan het verstandig zijn om direct maatregelen te nemen om het geluid nog beter te maken. Naast het eventueel vastzetten van losse schroeven en dergelijke, kunt u ook binnenkant verder bekleden met dempende materialen.

Hierdoor zullen onder andere de lagere tonen beter doorkomen en ook geluiden van buitenaf worden gedempt.
Lees alles hierover in het artikel Dempen van autodeuren.

Maak een afspraak

Om het probleem echt op te lossen en een beter geluid in de auto te krijgen maakt u een afspraak bij Autoprofi/Automat Hoogeveen. Wij hebben alle kennis, ervaring en materiaal in huis om samen met u tot een gewenst resultaat te komen. Blijf u niet langer ergeren aan dat vervelende geluid en kom gewoon langs.

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Autoprofi Hoogeveen vind je tientallen waardevolle artikelen met tips. Heb je bijvoorbeeld deze artikelen al gelezen?

Heb je vragen?

Heb je vragen of wil je meer weten? Neem gerust contact met ons op.

Direct contact

Liever even bellen? Wij zijn bereikbaar via 0528 23 15 33

Over de schrijver
Autoprofi, een naam die synoniem staat voor kwaliteit! Sinds 1980 is Autoprofi specialist in auto-accessoires en auto-onderhoud gevestigd in Hoogeveen. Autoprofi Hoogeveen biedt een zeer uitgebreid pakket auto-accessoires en onderdelen, die door onze monteurs ook nog eens vakkundig gemonteerd kunnen worden. Of het nu gaat om een nieuwe autoradio of een koppelingsrevisie, het is bij ons allemaal mogelijk.
Reactie plaatsen