Bevroreren autoruiten: wat nu? | Autoprofi Hoogeveen
Bevroren autodeuren: wat nu?
Kennisbank
Autoprofi Hoogeveen
Kennisbank
3 min

Bevroren autodeuren: wat nu?

3 min

Nu de temperaturen steeds verder dalen en het steeds vroeger donker wordt, beginnen we langzaam maar zeker weer richting winter te gaan. En voor de eigenaar van een auto kan dat weer wat problemen met zich meebrengen. Zorgen voor winterbanden, de ruiten krabben, en als je pech hebt: bevroren autodeuren. Hoe ontstaat dit probleem, en wat kun je er aan doen? Lees er hier meer over.

Slechte start van de dag

De ochtenden zijn meestal al zo hectisch. Zorgen dat iedereen op tijd uit bed is, gegeten heeft en klaar is om te vertrekken kan een hele klus zijn, zeker met kleine kinderen. Als het dan eindelijk zo ver is en je bent klaar om te gaan, kan je in de winter voor een nare verrassing komen te staan.

Als de autodeuren vastgevroren blijken te zijn, duurt het wel een tijdje voordat ze weer ontdooien. Tijd die je niet hebt, aangezien de kinderen toch naar school moeten en jij op tijd op je werk moet zijn. En nog vroeger opstaan om de deuren te ontdooien is ook geen prettig vooruitzicht. Bevroren autodeuren wil je dus te allen tijde voorkomen.

bevroren autodeuren - 2

Hoe ontstaat het?

Met de lage buitentemperatuur rijd je overdag natuurlijk met de verwarming aan, om te zorgen dat het lekker behaaglijk is in de auto. Door die warmte ontstaat er condensatie in de auto. De auto koelt weer af zodra je de motor afzet en hem parkeert, maar het vocht blijft in de auto zitten.

Als de auto een hele nacht stilstaat, vormt dat vocht zich tot ijs.
Na een tijdje vriest de autodeur dan vast aan de rubbertjes en ziedaar, bevroren autodeuren dus. De kans dat autodeuren dichtvriezen is vaak groter bij oudere auto’s. Het slot heeft dan nog weinig smering, of de deurrubbers zijn uitgedroogd. Door de uitdroging ontstaan er scheurtjes in de rubbers waarin vocht achterblijft, en met vorst vriezen de rubbers van de deur en de carrosserie aan elkaar vast.

Het probleem verhelpen..

Als het eenmaal zo ver is, wil je natuurlijk zo snel mogelijk de autodeur weer open krijgen. Je krijgt misschien de neiging om hard aan de deur te gaan rukken, maar doe dit niet! Naast dat je zomaar een spier zou kunnen verrekken, wat je ochtend nóg meer verpest, loop je daarmee het risico de auto te beschadigen.

De rubbers kunnen scheuren, en dan moet je ze laten vervangen. Heet water is ook geen goed idee, aangezien dat binnen de kortste keren weer afkoelt en bevriest, waarmee je weer terug bij af bent.Wat je wel kunt doen is tegen de deur aan duwen. Je lichaamswarmte smelt misschien al iets van het ijs weg, en door de druk die je er op zet kan het ijs scheuren, waardoor je de deur gewoon weer kunt openen.

Een warme kruik tegen de deur houden of een föhn op de deuren richten kan ook helpen, maar dit is erg onpraktisch: je moet voorzichtig zijn dat je de ramen niet verwarmt, omdat deze kunnen barsten. Bovendien is het meeslepen van kruiken en föhns (al dan niet snoerloos) niet bepaald ideaal.

bevroren autodeuren - 1

..of voorkomen!

Voorkomen is altijd beter dan genezen, zeker als het iets betreft dat je dag zo ontregelt. Er zijn ook een aantal preventieve maatregelen die je kunt nemen. De kans op bevroren deuren wordt aanzienlijk kleiner als het mogelijk is om de auto in een garage of carport te parkeren. Heb je deze mogelijkheid niet, dan kan een autohoes oplossing bieden.

Zorg dan dat de autohoes op maat is. In onze webshop en onze winkel verkopen wij verschillende soorten autohoezen in diverse formaten. Het gebruik van een autohoes scheelt je ook weer in het krabben van de ruiten.

Wat het beste helpt om bevroren deuren te voorkomen is het regelmatig insmeren van de rubbers, of deze vet te houden. Vaseline is hiervoor niet zo geschikt, omdat de substantie daarvoor te dik is, waardoor de deuren minder goed sluiten. Het is een beter idee om hier een speciale rubberstick voor aan te schaffen.

Deze rubbersticks zijn specifiek ontwikkeld om dit probleem te voorkomen in de winter. Ze houden de rubbers voldoende vet en zijn bovendien waterafstotend, zodat de deuren minder snel vastvriezen. Deze rubbersticks zijn bij ons te koop in de webshop en in onze winkel.

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Autoprofi Hoogeveen vind je tientallen waardevolle artikelen met tips. Heb je bijvoorbeeld deze artikelen al gelezen?

Heb je vragen?

Heb je vragen of wil je meer weten? Neem gerust contact met ons op.

Direct contact

Liever even bellen? Wij zijn bereikbaar via 0528 23 15 33

Categorieën