Cruise control; wat is het? | Autoprofi Hoogeveen
Wat is cruise control?

Cruise control is een toepassing in de auto die ervoor zorgt dat er een constante snelheid gereden wordt, zonder dat de bestuurder hierbij actief hoeft te remmen of versnellen. Het systeem werd al bedacht in 1945 en is tegenwoordig in verschillende uitvoeringen te vinden.

Het kan gebruikt worden op vrachtwagens, motoren en in auto’s. De adaptieve cruise control is de meest recente ontwikkeling die de nadelen van de standaarduitvoering afzwakt door actief rekening te houden met het overige verkeer op de weg.

Waarom adaptieve cruise control?

Het systeem wordt gezien als een luxe, maar is tevens een gevaar. Doordat de auto zelf een constante snelheid aanhoudt, bestaat het risico dat de bestuurder minder aandacht heeft voor het verkeer. Daarom is er altijd een minimumsnelheid waarbij het systeem ingeschakeld kan worden: zo kan het niet in de stad gebruikt worden.

Adaptieve cruise control houdt indien mogelijk een constante snelheid aan: dit systeem remt af wanneer de afstand tot de voorligger te gering wordt. Daarmee is dit systeem dus duidelijk veiliger.

cruise control op stuur

De knoppen op de cruise control

De cruise control wordt bediend met een hendel of schakelaar in de auto. De meest gebruikte knoppen zijn het activeren en deactiveren van het systeem (het laatste kan ook door te remmen of door de koppeling in te trappen).

Daarnaast kan de snelheid verhoogd worden met het plusteken en verlaagd worden met het minteken op de knop. De luxere uitvoeringen hebben ook een geheugenknop, wat praktisch is tijdens het rijden op de snelweg.

cruise control aan stuurkolom

Kan cruise control achteraf ingebouwd worden?

Het is mogelijk om cruise control in te bouwen in auto’s die niet voorzien zijn van cruise control. Het is verstandig om dit altijd te laten doen bij een erkende garage met het oog op de veiligheid.

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Autoprofi Hoogeveen vind je tientallen waardevolle artikelen met tips. Heb je bijvoorbeeld deze artikelen al gelezen?

Heb je vragen?

Heb je vragen of wil je meer weten? Neem gerust contact met ons op.

Direct contact

Liever even bellen? Wij zijn bereikbaar via 0528 23 15 33

Over de schrijver
Autoprofi, een naam die synoniem staat voor kwaliteit! Sinds 1980 is Autoprofi specialist in auto-accessoires en auto-onderhoud gevestigd in Hoogeveen. Autoprofi Hoogeveen biedt een zeer uitgebreid pakket auto-accessoires en onderdelen, die door onze monteurs ook nog eens vakkundig gemonteerd kunnen worden. Of het nu gaat om een nieuwe autoradio of een koppelingsrevisie, het is bij ons allemaal mogelijk.
Reactie plaatsen