Dakkoffer of daktas kopen: wat is het verschil? | Autoprofi Hoogeveen
Dakkoffer of daktas: welke kies je?

Je wilt meer ruimte om meer spullen mee te kunnen nemen naar de camping in Italië maar je weet niet hoe. Wat dacht je van een dakkoffer of een daktas? Wat is het verschil? Dat lees je hier; de voordelen, nadelen en meer!

Waarom op het dak van de auto?

Waarom zou je iets op het dak van de auto meenemen terwijl je toch ook die spullen in de caravan kunt leggen of in een bagagewagentje? Dat kan natuurlijk maar je hebt helemaal geen caravan of bagagewagen dus dat is geen optie. Of je zou er een aan moeten schaffen en dat vind je te duur. Daarnaast wil je misschien helemaal niets achter de auto hebben of heb je geen trekhaak.

Het kan ook zijn dat je de caravan al ‘vol’ hebt want een caravan wil niet zeggen dat je die gewoon vol mag stouwen met bagage. Je moet rekening houden met het totaalgewicht van de caravan omdat je bent gebonden aan het maximale laadvermogen van de caravan. Daarnaast is de belading ook heel belangrijk om te voorkomen dat de kogeldruk niet te hoog wordt maar ook de wegligging goed blijft.

Onjuist beladen of te zware caravans herken je direct door het schommelende gedrag achter de auto. Wanneer deze een stuurcorrectie moet uitvoeren, zal de caravan snel geneigd zijn nog erger te gaan schommelen en zelfs ‘uit te breken’. Zomaar een aantal redenen waarom een dakkoffer een alternatief zou zijn voor extra bagageruimte.

Wintersport

Op wintersport met een dakkoffer of daktas is ook heel goed mogelijk. Je hebt speciale dakkoffers voor ski’s en ander wintersportartikelen. Dat geldt ook voor daktassen.

dakkoffer of daktas wintersport

Wat kies je dan, dakkoffer of daktas?

Om deze vraag te beantwoorden moet je weten wat het verschil is tussen deze twee en wat de voor- en nadelen zijn van beide. Pas dan kun je een keuze maken.

Verschil dakkoffer en daktas

Het kenmerkende verschil is natuurlijk dat een dakkoffer stevige hard kunststoffen wanden heeft die niet flexibel zijn terwijl de daktas juist wel flexibele wanden heeft en daardoor opvouwbaar is.

Eigenschappen op een rij

Dakkoffer

Daktas

Opvouwbaar; eenvoudig op te bergen op zolder of in garage

Nee

Ja

Stevige wanden; goed beschermde bagage

Ja

Minder

Zwaar; extra gewicht en moeilijker te hanteren

Ja

Nee

Verschillende maten; van klein naar groot

Ja

Ja

Invloed op brandstofverbruik

Ja

Ja

Bagage goed beschermd tegen diefstal

Ja

Minder

Waterdicht; beschermd tegen alle weersinvloeden

Ja*

Ja*

Vervoeren ski’s (afhankelijk maat)

Ja

Ja

Aparte dakdragers nodig

Nee

Nee

* Uit testen blijkt dat bijna alle dakkoffers wel eens lekken; de één meer dan de ander. Daktassen hebben over het algemeen een betere afdichting door gebruik van bijvoorbeeld dubbele flappen.

Nog geen keuze gemaakt?

Toch maar eens bij Autoprofi in Hoogeveen langs om de daktassen te bekijken. Wij kunnen je alles vertellen over dakkoffers en daktassen. Kijk anders ook even in de winkel voor daktassen. Een daktas is een perfecte oplossing wanneer je ruimtegebrek hebt in de auto. Met de daktas creëer je extra opbergruimte. Daarnaast blijft je bagage goed beschermd tegen de weersomstandigheden.

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Autoprofi Hoogeveen vind je tientallen waardevolle artikelen met tips. Heb je bijvoorbeeld deze artikelen al gelezen?

Heb je vragen?

Heb je vragen of wil je meer weten? Neem gerust contact met ons op.

Direct contact

Liever even bellen? Wij zijn bereikbaar via 0528 23 15 33

Over de schrijver
Autoprofi, een naam die synoniem staat voor kwaliteit! Sinds 1980 is Autoprofi specialist in auto-accessoires en auto-onderhoud gevestigd in Hoogeveen. Autoprofi Hoogeveen biedt een zeer uitgebreid pakket auto-accessoires en onderdelen, die door onze monteurs ook nog eens vakkundig gemonteerd kunnen worden. Of het nu gaat om een nieuwe autoradio of een koppelingsrevisie, het is bij ons allemaal mogelijk.
Reactie plaatsen