Dakdragers zijn onmisbaar: Autoprofi Hoogeveen
Dakdragers zijn onmisbaar
Winkel
Autoprofi Hoogeveen
Winkel
2 min

Dakdragers zijn onmisbaar

2 min

Dakdragers zijn onmisbaar want wat je ook wil vervoeren op het dak van de auto, je hebt iets nodig waar je het veilig op kunt vastmaken.

Wat is een dakdrager?

Veel mensen denken bij een dakdrager al snel aan een imperiaal of een dakkoffer terwijl een dakdrager juist de basis is voor deze dingen. Het is de dakdrager waar je de dakkoffer op monteert maar je hebt ook speciale dakdragers met een speciale functie.

Soorten dakdragers

Er zijn meerdere soorten dakdragers. Je kunt ze verdelen op basis van bevestiging maar ook op functie.
Vier soorten bevestiging:

  • Klemmend op de open dakrails van een auto
  • Klemmend op de gesloten dakrails van een auto
  • Vaste (verborgen) montagepunten
  • Klemmend om de dakstijl van de auto

Het maakt niet uit welk type dak jouw auto heeft, er is altijd wel een dakdrager voor te krijgen.
Functie van de dakdrager:

  • dakkoffer of daktas
  • speciale fietsdragers
  • kano, kajak of surfboard
  • bagagerek

Materiaal dakdrager

Bij de meeste leveranciers kun je wel kiezen tussen stalen en aluminium dragers. De aluminium dragers zijn vrijwel altijd duurder maar hebben wel als voordeel dat ze altijd lichter zijn dan de stalen variant. Daarnaast zijn ze beter bestand tegen alle weertypes. De aluminium dakdragers zien er meestal ook een stuk fraaier uit.

Aerodynamica

Wanneer je kunt kiezen voor een meer gestroomlijnde variant, doe dat dan. Dat scheelt je altijd in het brandstofverbruik en wat ook belangrijk is, ze maken minder lawaai door windgeruis.

Dakdragers zijn onmisbaar

Belastbaarheid: daklast of draaggewicht

Bij de aanschaf van dakdragers moet je rekening houden met de maximale toegestane daklast van de auto. Dit is het maximale gewicht wat bovenop de auto mag worden vervoerd en is vermeld in het instructieboekje van de auto. Dit varieert dus per auto.

Om te weten hoeveel bagage of andere spullen je mag vervoeren moet je het gewicht van de dakdragers en eventuele andere zaken als bijvoorbeeld dakkoffer, van de toegestane daklast aftrekken.

Belastbaarheid: draagvermogen dakdrager

Wanneer je weet hoeveel kilogram je mag vervoeren op het dak, moet je ook rekening houden met het draagvermogen van de dragers zelf. Neem geen dakdragers die weinig mogen dragen wanneer je veel meer mag vervoeren op het dak en je dat ook van plan bent.

Met of zonder slot

Wil je zeker weten dat de dakdragers (met dakkoffer en al) van de auto wordt gestolen, koop dan een dakdrager die daartegen beveiligd is.

Slide bars

Er zijn handige dakdragers te verkrijgen die je zijwaarts kunt uitschuiven. Hierdoor kun je bijvoorbeeld makkelijker een fiets op de auto plaatsen. Daarna kun je de andere fiets vanaf de andere kant van de auto erop plaatsen door de dakdrager aan die kant uit te schuiven.

Geïnteresseerd in dakdragers?

Kom langs bij Autoprofi in Hoogeveen en laat je voorlichten door onze deskundige werknemers. Zij kunnen je precies vertellen wat wel en wat niet kan voor jouw auto, rekening houdend met jouw wensen. Je kunt dan ook direct kijken naar dakkoffers, fietsendragers en ander zaken die je op de dakdragers kunt monteren.

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Autoprofi Hoogeveen vind je tientallen waardevolle artikelen met tips. Heb je bijvoorbeeld deze artikelen al gelezen?

Heb je vragen?

Heb je vragen of wil je meer weten? Neem gerust contact met ons op.

Direct contact

Liever even bellen? Wij zijn bereikbaar via 0528 23 15 33

Categorieën