Accu van de auto leeg: wat moet je nu doen?
Accu van de auto leeg: wat moet je nu doen?

Accu van de auto leeg: wat moet je nu doen?

Lukt het maar niet om je auto te starten? Grote kans dat de accu leeg is. Uiterst vervelend, vooral als je de auto nodig hebt voor je werk. De oorzaak van een lege accu hoeft niet altijd ingewikkeld te zijn, maar het is wel belangrijk om die te achterhalen. Hoe merk je dat je accu (bijna) leeg is en wat kan je doen om het probleem op te lossen? Automat Hoogeveen vertelt je graag hoe het zit.

Accu leeg, hoe merk je dit?

Je merkt dat de accu leeg is, zodra je auto niet meer start. Een slechte accu geeft dit vaak al eerder aan. De motor slaat bijvoorbeeld minder snel aan. In andere situaties draait de startmotor minder snel rond. Welke signalen je ook waarneemt, het is belangrijk om direct in actie te komen en de oorzaak te achterhalen van een (bijna) lege accu.

Wat zijn de oorzaken van een lege accu?

Een lege accu kan meerdere oorzaken hebben. Je hebt bijvoorbeeld de autolampen laten branden en dus is de accu langzaam leeggelopen. Soms ligt de oorzaak iets gecompliceerder en dus benoemen we een aantal oorzaken die veel voorkomen:

Slijtage van de accu

Accu's zijn aan slijtage onderhevig. De meeste accu's gaan zo'n vijf jaar mee. Is een accu slecht en aan vervanging toe? Gebruik dan geen startkabels, maar laat de accu vervangen door een professional.

De auto heeft lange tijd stilgestaan:

De accu van een auto laadt niet goed op, zodra de wagen voor langere tijd inactief is. Let er daarom op dat je auto niet maanden stilstaat.

Temperatuurverschillen

De buitentemperatuur heeft invloed op de accu van een auto. Bij lage temperaturen presteert een accu slechter en hierdoor neemt de capaciteit af. Bij hogere temperaturen presteert de accu juist beter, maar dit resulteert wel in een snellere slijtage van de accu.

Te lage of hoge laadspanning:

De juiste laadspanning is belangrijk, want bij een te lage of te hoge spanning kan een accu niet goed opladen. Een verkeerde laadspanning kan ontstaan door een kapotte dynamo of defecte spanningsregelaar.

Korte ritten:

Rijd je alleen maar korte afstanden met je auto? Dit is niet bevorderlijk voor de levensduur van de accu, want hij laadt zich beperkt op. Maak daarom ook regelmatig een wat langere autorit om dit euvel tegen te gaan.

Gebruikersfouten:

Tot slot kan ook een verkeerd gebruik bijdragen aan accuproblemen. Je laat bijvoorbeeld de autolampen aanstaan of in de winter gebruik je auto slechts zeer beperkt.

Lege accu auto

Wat kan je doen tegen een lege accu?

Een auto die niet start vanwege een lege accu? Het kan iedereen overkomen. Belangrijk is dat je weet hoe je het probleem oplost. Automat Hoogeveen geeft je graag een aantal tips:

  • Gebruik startkabels om de auto weer opnieuw te starten. Slaat de motor weer aan? Rijd minimaal een half uur in de auto om de accu goed op te laden.
  • Gebruik een accubooster voor het opladen van de accu. Je kan de auto op ieder moment starten en je hebt geen andere auto nodig.
  • Vervang de kapotte accu door een nieuw exemplaar.

Waarom je een accu regelmatig laat controleren door Automat Hoogeveen

Wil je zorgeloos gebruikmaken van je auto? Laat de accu van je wagen regelmatig controleren door de vakmensen van Automat Hoogeveen. Op die manier weet je zeker dat de accu van je auto up-to-date is. Doe dit ook als je op vakantie gaat naar het buitenland, want natuurlijk sta je niet graag met een kapotte accu langs de kant van de weg. Kortom: maak snel een afspraak en zorg voor een gezonde en volle accu!

Heb je vragen?

Heb je vragen of wil je meer weten? Neem gerust contact met ons op.

Direct contact

Liever even bellen? Wij zijn bereikbaar via 0528 23 15 33

Over de schrijver
Autoprofi, een naam die synoniem staat voor kwaliteit! Sinds 1980 is Autoprofi specialist in auto-accessoires en auto-onderhoud gevestigd in Hoogeveen. Autoprofi Hoogeveen biedt een zeer uitgebreid pakket auto-accessoires en onderdelen, die door onze monteurs ook nog eens vakkundig gemonteerd kunnen worden. Of het nu gaat om een nieuwe autoradio of een koppelingsrevisie, het is bij ons allemaal mogelijk.
Reactie plaatsen