Auto start niet; wat nu? | Automat Hoogeveen
Auto start niet; wat nu?

Je auto start niet; wat nu? Er kunnen een aantal redenen zijn waarom je auto niet wil starten, maar gelukkig kun je er in de meeste gevallen zelf iets aan doen. In dit artikel zetten we een aantal mogelijke oorzaken en oplossingen voor je op een rijtje.

1. De accu is defect

Een accu gaat gemiddeld zo’n vijf jaar mee. De kwaliteit van je accu gaat elk jaar een stukje achteruit. Je zou het kunnen vergelijken met de batterij van je smartphone.

Heb je een accu die verouderd is, dan zou deze op een gegeven moment kunnen begeven; hij heeft dan gewoon niet meer voldoende startcapaciteit om de motor te starten. Dit merk je vooral bij koude temperaturen, omdat de capaciteit van de accu bij koud weer nu eenmaal een stuk lager is.

Wat kun je hier aan doen?

Wil je weten of je accu aan vervanging toe is? Laat deze dan testen bij Automat Hoogeveen. Onze professionele accutesters kunnen snel achterhalen wat het probleem is en of de accu vervangen moet worden.

De accu van de auto is defect

2. De auto start wel, maar slaat niet aan

Start je auto wel, maar slaat hij niet aan? Dit betekent dat er zowel met de accu als met de startmotor geen problemen zijn. De reden waarom de auto niet aanslaat is omdat er iets niet goed is met de motor. Er kunnen veel oorzaken zijn voor een probleem met de motor. In de meeste gevallen wordt het probleem veroorzaakt, omdat de motor geen brandstof, lucht of vonk krijgt.

Het kan ook een samenspel van deze drie factoren zijn dat verstoord is. Een professionele diagnose in de werkplaats is noodzakelijk om de oorzaak van het probleem te achterhalen, tenzij de motor niet start door een lege brandstoftank. In de praktijk zien wij vaak de volgende oorzaken van het niet aanslaan van de motor:

De auto krijgt geen brandstof

Als de tank leeg is, of wanneer de brandstofpomp kapot is, dan krijgt de auto geen brandstof. Om dit uit te sluiten kun je allereerst je brandstofmeter controleren. Het kan ook zijn dat je de verkeerde brandstof hebt getankt, waardoor de motor niet wil starten.

De auto krijgt geen vonk

Is er een sensor of bekabeling stuk, dan krijgt de auto geen vonk. In dit geval kun je even onder de motorkap kijken of je mogelijk sporen van een steenmarter ziet; wellicht zijn er kabels doorgebeten. Er kan ook iets versprongen zijn in de auto, waardoor de auto geen vonk krijgt. Andere oorzaken kunnen zijn dat de startonderbreker je sleutel niet meer herkent of dat de EGR-klep stuk is.

Wat kun je hier aan doen?

Om te kunnen achterhalen waarom de auto niet aanslaat zal er een diagnose gesteld moeten worden en goed onderzoek uitgevoerd moeten worden. Dit kan gedaan worden in de werkplaats van Automat Hoogeveen.

De accu van de auto is defect

3. De auto wil niet starten, geluid klinkt steeds langzamer

Start je auto niet en klinkt het geluid steeds langzamer? Dan is de kans groot dat je accu leeg is of kapot. De auto wil wel starten (de startmotor functioneert en draait rond), maar slaat niet aan. In dit geval heeft de accu onvoldoende stroom om de startmotor snel genoeg rond te laten draaien. Dit kan een probleem zijn van de accu of van de dynamo.

Een dynamo zorgt er tijdens het rijden voor dat de accu weer wordt opgeladen. Rij je veel korte afstanden, dan lukt het niet om de accu weer goed op te laden. Het kan ook zijn dat de accu stuk is.

Wat kun je hier aan doen?

Als de accu niet goed opgeladen is en de dynamo is niet kapot, dan is het allereerst belangrijk om regelmatig een langere afstand te rijden, in ieder geval een half uur. Dit geeft de accu de mogelijkheid om weer goed op te laden. Rij je regelmatig lange afstanden, dan kan het ook zijn dat de dynamo vervangen moet worden. Blijkt dat de dynamo kapot is, dan zul je deze moeten laten repareren of vervangen.

De accu van de auto is defect

4. De auto start niet, maar de lampen branden wel

Wanneer je auto niet wil starten, maar de lampen branden wel, dan is de kans groot dat de startmotor kapot is of dat de accu leeg is.

In veel gevallen heeft de accu nog net genoeg stroom om de lampen te laten branden; hier is namelijk niet zoveel stroom voor nodig. Is het probleem een lege accu, dan zie je zodra je de sleutel omdraait om de auto te starten dat de dashboard lampjes doven.

Wat kun je hier aan doen?

Branden de lampen nog wel, maar wil de auto niet starten? Dan is het belangrijk om je accu te laten testen op voldoende capaciteit. Heb je hulp nodig, dan kun je pechhulp inschakelen.

Ga niet zelf met startkabels aan de slag, helemaal niet als je hier niet ervaren mee bent. Als je ze op een verkeerde manier gebruikt, dan kun je hier snel veel schade mee aanrichten.

5. Zelfs met startkabels start de auto niet

Wil je auto niet starten en wil je gebruik maken van startkabels om je auto aan de praat te krijgen? Doe dit alleen als je over voldoende technische kennis beschikt om dit goed uit te voeren. Als je de startkabels niet op de juiste manier gebruikt, dan kun je snel veel schade aanbrengen aan je auto.

Wanneer je auto ook niet wil starten met startkabels, dan is er meer aan de hand dan een kapotte accu. Het kan zijn dat de dynamo of de startmotor kapot is, maar het kan ook zijn dat een steenmarter een van je kabels heeft doorgebeten. Een andere oorzaak kan zijn dat de startkabels niet goed aangesloten zijn.

Wat kun je hier aan doen?

Zonder de auto te zien kunnen we geen oplossing geven voor dit probleem. Er kunnen veel oorzaken zijn waarom je auto zelfs met startkabels niet wil starten. In de werkplaats kunnen we onderzoeken of het te maken heeft met een kapotte accu of dynamo, of dat het een ander probleem betreft.

Problemen met het starten van je auto? Neem contact op met Automat Hoogeveen

Heb je problemen met het starten van je auto? Ga dan niet zelf aan de slag, maar neem contact op met Automat Hoogeveen. Je kunt bij Automat Hoogeveen terecht voor allerhande zaken, zoals het bijvullen van je airco, maar ook voor klein en groot onderhoud aan je auto.

Maak direct een afspraak met een van onze specialisten voor het onderhoud en de aircoservice.


Heb je vragen?

Heb je vragen of wil je meer weten? Neem gerust contact met ons op.

Direct contact

Liever even bellen? Wij zijn bereikbaar via 0528 23 15 33


Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Autoprofi Hoogeveen vind je tientallen waardevolle artikelen met tips. Heb je bijvoorbeeld deze artikelen al gelezen?

Over de schrijver
Autoprofi, een naam die synoniem staat voor kwaliteit! Sinds 1980 is Autoprofi specialist in auto-accessoires en auto-onderhoud gevestigd in Hoogeveen. Autoprofi Hoogeveen biedt een zeer uitgebreid pakket auto-accessoires en onderdelen, die door onze monteurs ook nog eens vakkundig gemonteerd kunnen worden. Of het nu gaat om een nieuwe autoradio of een koppelingsrevisie, het is bij ons allemaal mogelijk.
Reactie plaatsen