Dynamo vervangen van auto of camper - Autoprofi Hoogeveen
Dynamo vervangen
Onderhoud auto
Autoprofi Hoogeveen
Onderhoud auto
3 min

Dynamo vervangen: de juiste stroomvoorziening

3 min

Wanneer moet je een dynamo vervangen van een auto? En hoe of wie gaat dat dan doen? We leggen het allemaal uit in dit artikel.

Wat is de dynamo?

Een dynamo is niets anders dan de stroomleverancier van de auto; levert de stroom die nodig is om de accu onder het rijden op te laden en voor de elektrische verbruikers in de auto als radio, licht enz.

Maar zo eenvoudig is het niet helemaal want een autodynamo is wel even iets anders dan de ouderwetse fietsdynamo die tenslotte alleen maar de stroom leverde voor het fietslicht.

Werking dynamo

De dynamo in een auto wordt aangedreven door de multiriem die over verschillende riemschijven (pulley’s) van de motor loopt en zo ook over die van de dynamo. Zo wordt de rotor in de dynamo met een bepaalde snelheid rondgedraaid, afhankelijk van het toerental van de motor.

Dat betekent dat de opgewekte spanning van de dynamo ook wisselt met dat toerental waardoor een spanningsregelaar nodig is om de spanning te regelen om bijvoorbeeld overspanning te voorkomen. De dynamo levert dus alleen stroom wanneer de motor draait en laadt dan de accu op wanneer nodig. De accu is eigenlijk alleen nodig voor het starten van de motor en om spanning op de rotor van de dynamo te zetten om het magnetisch veld te creëren.

Vrijwel alle autodynamo’s leveren wisselspanning terwijl de elektronica in de auto of camper gelijkspanning nodig heeft. Vandaar dat de dynamo ook een spanningsrichter heeft die de wisselspanning omzet in gelijkspanning.

De dynamo is een cruciaal onderdeel van de auto om deze blijvend van stroom te voorzien onder het rijden. Dat wil niet zeggen dat je zonder dynamo niet kunt rijden; dat is meestal wel mogelijk maar alleen zolang de accu voldoende stroom kan leveren, tot deze leeg raakt.

dynamo vervangen controlelampje

Controlelampje

Bij het starten van de auto gaat er altijd even het ‘acculampje’ branden totdat de motor geheel is gestart en de dynamo de benodigde stroom levert. Blijft het lampje branden nadat de motor is gestart, kun je ervan uitgaan dat er een probleem is met de accu of de dynamo. Ook wanneer het lampje helemaal niet gaat branden.

Het komt ook voor dat het lampje pas uitgaat bij een hoger toerental na het starten. Dan ben je er bijna zeker van dat de dynamo een defect heeft.

Bovenstaande geeft aan dat het controlelampje een belangrijke indicator is voor de werking van de dynamo; elk afwijking van het lampje vraagt om aandacht.

Oorzaken defecte dynamo

Een defect dynamo kan meerdere oorzaken hebben, vandaar dat je altijd naar de garage moet om er naar te laten kijken wanneer je het vermoeden hebt dat de stroomvoorziening niet ok is.

Alleen een vakkundig monteur weet wat hij moet bekijken en doormeten om een mogelijk oorzaak te kunnen vinden.

oude dynamo vervangen

Vervangen van de dynamo

Het vervangen van een dynamo hoeft voor een goede monteur niet zo veel werk te zijn want hij/zij weet wat te doen. Het is wel afhankelijk van het merk en type auto.
Laat het vervangen doen door een garage om grotere problemen te voorkomen omdat ook de stroom volledig van de auto moet worden gehaald. Dit heeft ook gevolgen voor de cpu die daarna soms storingen en melding aangeeft. Deze moeten dan worden gereset.

Voorkom problemen

Ga zo snel mogelijk naar een garage waar ze problemen met de dynamo en stroomvoorziening van de auto of camper vakkundig voor je kunnen controleren én oplossen. Neem gewoon even contact op met ons en maak een afspraak of kom langs.

Waarom kiezen voor Autoprofi Hoogeveen?

Om deze redenen kies je voor Autoprofi Hoogeveen:

Vragen?

Twijfel je nog, heb je vragen? Ons team met specialisten staat voor je klaar!

Vervangen onderdelen

Wij kunnen alle onderdelen van auto of camper vervangen

Problemen met je auto

Wij verzorgen de vakkundige oplossing van jouw autoproblemen

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Autoprofi Hoogeveen vind je tientallen waardevolle artikelen met tips. Heb je bijvoorbeeld deze artikelen al gelezen?

Heb je vragen?

Heb je vragen of wil je meer weten? Neem gerust contact met ons op.

Direct contact

Liever even bellen? Wij zijn bereikbaar via 0528 23 15 33

Categorieën