Accu camper: controle en vervanging | Autoprofi Hoogeveen
Accu camper: controle en vervanging
Camper
Autoprofi Hoogeveen
Camper
2 min

Accu camper: controle en vervanging

2 min

De accu van je camper laat je controleren bij Autoprofi Hoogeveen. Zo weet je direct of je camper nog goed functioneert. Moet de accu vervangen worden? Dan ben je ook aan het juiste adres.

Accuproblemen zijn divers. Denk aan:

  • Startaccu is leeg of loopt leeg
  • Accu raakt snel leeg
  • Accu laadt niet op
  • Kapotte of versleten accu

Startaccu en huishoudaccu

In campers vind je vaak twee verschillende soorten accu’s namelijk:

  • De startaccu
  • De huishoudaccu

Uiteraard verschillen deze twee typen accu’s van elkaar. De huishoudaccu is beter bestand tegen diepontlading en wordt daarom gebruikt voor aandrijving en verlichting. Wij raden je aan deze accu op te laden met een ‘intelligente’ lader van bijvoorbeeld Optimate of C-Tech.

accu controle vervanging camper

Wij hebben de problemen die wij vaak tegenkomen met camper accu’s voor je uitgelicht en beschreven.

Accu levert geen startstroom

Start je camper niet? Levert je accu geen startstroom? Check eerst of je accu niet volledig leeg is gelopen doordat je bijvoorbeeld de lichten aan hebt laten staan.

Is dit niet het geval dan is de oorzaak anders. Het kan zijn dat je accu aan het eind van zijn levensduur zit.

Hoge temperaturen zijn slecht voor accu’s. Voor campergebruikers betekent dit dat de accu in de camper veel te lijden heeft in de zomer. Vaak ben je op reis in een warm land en rijd je in ‘extremere’ omstandigheden.

Haal je de camper na de winter uit de stalling dan merk je wat de gevolgen zijn. De camper heeft moeite met starten.

Het is in dit geval niet voldoende om de accuspanning te controleren. Dit geeft je niet voldoende informatie over de staat van de accu. Wij meten de startcapaciteit van je accu. Met speciale accutesters laten wij je binnen 1 minuut zien wat de huidige staat van je accu is.

Accu camper raakt snel leeg

Is de accu van je camper snel leeg? Ook dan is de kans groot dat deze het einde van zijn levensduur heeft bereikt.

Koop je een accu dan is het raadzaam te kijken of deze accu geschikt is voor het gebruik wat je voor ogen hebt? Vraag je te veel van de accu dan verkort je de levensduur.

Accu laadt niet op

Tijdens de winterstop staat de camper lang stil in de stalling. Elke accu verliest na verloop van tijd zijn lading. Loopt de accu in de winter helemaal leeg dan is dit schadelijk voor de accu. Tip: zorg dat je in de winter om de twee maand de accu controleert en bij laadt.

Doe je dit niet dan ontstaat er kans op corrosie en sulfatering. Dit zijn vormen van aanslag die de kwaliteit van de accu beïnvloeden. Doorgaans wordt aangeraden om een accu niet minder dan 20% te ontladen.

Versleten of kapotte accu

In alle gevallen geldt dat bij grote belastbaarheid de accu op een bepaald moment aan vervanging toe is. Veroudering en slijtage zijn natuurlijke processen bij het gebruik van materialen.

De snelheid van slijten wordt wel beïnvloedt door jouw eigen gedrag. Tijdens het rijden met de camper zorgt de dynamo van de motor voor de energiehuishouding en het laden van de accu. Maar wanneer je lang parkeert en stil staat dan is dit een fikse aanslag op de accu.

Laat je accu testen bij Autoprofi Hoogeveen

Met onze speciale accutesters laten wij je binnen 1 minuut zien wat de huidige staat van je accu is. Rijd rustig even bij ons langs voor de controle van je accu.

accu controle vervanging handomdraai

Vervangen accu

Wil je het vervangen van de accu overlaten een professionals dan vervangen wij je accu. Bij veel campers is de accu op een ‘onhandige’ plek gemonteerd waardoor vervanging geen makkelijke klus is.

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Autoprofi Hoogeveen vind je tientallen waardevolle artikelen met tips. Heb je bijvoorbeeld deze artikelen al gelezen?

Heb je vragen?

Heb je vragen of wil je meer weten? Neem gerust contact met ons op.

Direct contact

Liever even bellen? Wij zijn bereikbaar via 0528 23 15 33

Categorieën