Mijn olielamp brandt: wat moet ik doen? | Automat Hoogeveen
Mijn olielamp brandt: wat moet ik doen?
Onderhoud auto
Autoprofi Hoogeveen
Onderhoud auto
2 min

Mijn olielamp brandt: wat moet ik doen?

2 min

Je trekt op bij het stoplicht, werpt een snelle blik op het dashboard, en je ziet dat er een lampje brandt op je dashboard. Daar is het gevreesde olielampje. Het is rood, oranje, of een andere kleur die je niet op je dashboard wilt zien.

Wat nu? Maak je geen zorgen! We hebben in dit blog op een rij gezet wat je hier aan kunt doen.

Hoe herken je een brandend olielampje?

Je herkent het olielampje aan een oliekan waar een druppel olie uitvalt. Dit lampje kan oranje en rood zijn. Het klinkt vrij logisch: is het lampje oranje dan is de olie bijna op en moet je dit bijvullen. Is het lampje rood, dan is het probleem groter.

Met een rood olielampje kun je niet doorrijden. Motorolie is een smeermiddel voor de motor van je auto. Zit er geen olie in, dan krijg je schade aan de motor.

Wat moet je doen als het olielampje brandt?

In de meeste gevallen brandt je olielampje wanneer de olie bijna op is. Het is belangrijk dat je direct actie onderneemt. Stap 1 is dan ook altijd het controleren van je oliepeil en waar nodig het bijvullen van de olie.

Je oliepeil controleren

Het eerste wat je moet doen als het olielampje gaat branden is je oliepeil controleren. Als het laag is, vul het dan bij en let op eventuele lekkages. Als je auto een peilstok heeft, controleer dan of het oliepeil tussen de twee door de fabrikant aangegeven merktekens staat - niet erboven of eronder.

Weet je niet hoe dit moet, dan kun je dit altijd bij een specialist laten doen. Blijkt dat er te weinig olie in de auto zit dan moet dit bijgevuld worden. Zo verkopen wij in de winkel van Automat Hoogeveen kwalitatief uitstekende olie. Indien gewenst vullen wij de olie voor je.

Wat moet je doen als het olielampje brandt?

Hoe vaak moet je de olie bijvullen?

Er is geen standaard voor het bijvullen van de olie. Het hangt af van factoren als hoeveel je rijdt en welke afstanden je rijdt. Als algemene vuistregel kun je het volgende gebruiken:

  • Auto ouder dan 20 jaar: verversing van de olie tussen 4000 en 6000 kilometer.
  • Auto jonger dan 20 jaar: verversing olie tussen 7500 en 100000 kilometer.

Het lampje blijft branden, ook als de olie is bijgevuld

Blijft het olielampje branden ondanks dat de olie is bijgevuld? Als eerste kan het zijn dat de oliesensor niet goed werkt. Dit houdt in dat je een melding op je dashboard krijgt terwijl er niets aan de hand is. De oliesensor kan vervangen worden, dit is een kleinigheid.

Is de oliesensor niet het probleem, dan is het zaak om verder onderzoek te doen. Wat je kunt doen is het volgende:

Controleer je oliefilter

Is het oliepeil niet de oorzaak dan is het tijd om je oliefilter te controleren. Een verstopt filter kan allerlei problemen veroorzaken. Zorg ervoor dat het schoon is en vrij van vuil voordat je verder gaat met de volgende stap.

Controleer op lekken

Ouderdom en slijtage kunnen ondanks goed onderhoud lekkages aan de motor veroorzaken. Controleer je motor op tekenen van lekkende vloeistoffen zoals motorolie of koelvloeistof; als er zichtbare tekenen van lekkage zijn, onderneem dan zo snel mogelijk actie om verdere schade te voorkomen! Laat je hierin bijstaan door specialisten.

Conclusie

Een brandend olielampje is iets wat je altijd serieus moet nemen. Je kunt niet doorrijden zonder olie. Dus vul de olie bij of zoek de dichtstbijzijnde garage op om dit probleem op te lossen. Blijft het lampje branden, laat een specialist er naar kijken.


Heb je vragen?

Heb je vragen of wil je meer weten? Neem gerust contact met ons op.

Direct contact

Liever even bellen? Wij zijn bereikbaar via 0528 23 15 33


Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Autoprofi Hoogeveen vind je tientallen waardevolle artikelen met tips. Heb je bijvoorbeeld deze artikelen al gelezen?

Categorieën