Auto lekt olie: wat nu?
Auto lekt olie
Onderhoud auto
Autoprofi Hoogeveen
Onderhoud auto
2 min

Auto lekt olie: wat nu?

2 min

Het komt regelmatig voor dat een auto olie lekt en vooral als je een voertuig hebt met een oudere motor. Bij een oudere auto heb je nu eenmaal meer kans dat er olie gaat lekken. Als je een auto hebt die olie lekt, is het aan te raden om de oorzaak op te sporen en het probleem te verhelpen. Je loopt anders het risico dat de olielekkage tot motorschade leidt.

Uiteraard kun je bij het lekken van olie ook contact met ons opnemen om je auto te laten repareren.

Auto lekt olie: hoe merk je dat?

Lekkage van motorolie is  een van de meest voorkomende vloeristoflekkages bij voertuigen. Er zijn verschillende signalen die erop wijzen dat je  te maken hebt met een auto die olie lekt. Je ziet bijvoorbeeld oliedruppen onder je auto liggen of een grotere olievlek op de straat verschijnen.

Een ander teken dat je auto motorolie lekt, is als je onder de motorkap olie op het motorblok ziet plakken.

Je kunt aan de kleur herkennen welk soort olie er uit je auto lekt. Motorolie heeft een donkere kleur. Als er olie uit de versnellingsbak lekt, zie je een meer lichte kleur. Het hoeft namelijk niet altijd om motorolie te gaan, het kan ook om stuurbekrachtigingsolie, versnellingsbakolie of om remolie gaan.

Lekkende olie auto

Wat kunnen de oorzaken zijn van olielekkage?

Er zijn verschillende oorzaken aan te wijzen die tot een olielekkage leiden. Bij een lekkage van motorolie is er doorgaans een probleem met een pakking. Iedere motor heeft een pakking die onderdelen afdichten. Bij slijtage van een pakking door ouderdom of door uitdroging, komt er olie doorheen en ontstaat er een lekkage. Er zijn verschillende pakkingdefecten aan te wijzen die de oorzaak zijn van het lekken van olie.

Lekke koppakking
• Lekke klepdekselpakking
• Lekke carterpanpakking

Naast een kapotte, versleten of uitgedroogde pakking kan het ook zo zijn dat er sprake is van een defect in de nokkenaskeerring, krukaskeerring, turbo of leidingen.

Wat moet je doen als er sprake is van olielekkage?

Ontdek je dat je auto olie lekt dan is het belangrijk om als eerste de oorzaak op te sporen. Ga je daar zelf mee aan de slag dan is het aan te raden om de onderkant van de auto schoon te maken. Rijd vervolgens een klein stukje om daarna te kijken waar het lek zit.

Heb je hier geen verstand van dan raden we je aan dit door een specialist te laten bekijken. Je wilt geen onnodige risico's nemen!

Kun je doorrijden wanneer olie lekt (wat als je dit wel doet?)

Het is in principe mogelijk om nog even te rijden met een auto die olie lekt, maar het is niet aan te bevelen. Wij raden aan om het lek zo snel mogelijk zelf te verhelpen of contact op te nemen en een afspraak te maken.

Een olielekkage lost zichzelf nooit vanzelf op. Het wordt alleen maar slechter. Dit wil je hoe dan ook voorkomen. Mocht je van plan zijn om door te rijden met een auto die olie lekt, weet dan je te maken kan krijgen met grote motorschade als de motor vastloopt.

Bovendien is het niet milieuvriendelijk om door te rijden met een auto die olie lekt. Daarmee vervuil je namelijk het milieu. Mocht je een olievlek onder je auto tegenkomen, dan is het aan te raden om de gelekte olie op te ruimen. Plaats er eventueel een lekbak onder totdat je het probleem hebt verholpen.

Heb je vragen?

Heb je vragen of wil je meer weten over het verversen van olie? Neem gerust contact met ons op.

Direct contact

Liever even bellen? Wij zijn bereikbaar via 0528 23 15 33

Categorieën