Het verschil tussen een 7-polige en 13-polige stekker | Automat Hoogeveen
Wat is een 13-polige stekker?
Winkel
Autoprofi Hoogeveen
Winkel
3 min

Het verschil tussen een 7-polige en 13-polige stekker

3 min

Neem je de fietsen mee achterop de auto, vertrek je met je paard in de trailer voor een strandtocht of ga je een weekendje weg met de caravan? Dan heb je een stekkerdoos nodig die de fietsendrager, trailer of caravan van de nodige verlichting voorziet. Dit is nodig voor ieder object dat je koppelt aan je auto, hoe groot of klein het ook is.

Er zijn verschillende stekkerdozen verkrijgbaar, maar de 7-polige en 13-polige stekkers en stekkerdozen zul je het vaakst voorbij zien komen. Wat is het verschil tussen deze twee stekkers en, nog belangrijker, welke stekkerdoos heb jij nodig?

Wat is een 7-polige stekker?

De 7-polige stekker is te gebruiken voor de basisverlichting. Het is geschikt voor de oudere fietsendrager, aanhangwagen en trailer. Middels deze stekker wordt het object achter je auto voorzien van stroom voor je achterlichten, remlichten en knipperlichten.

Mistlampen zijn soms ook als losse unit te monteren. De positieve voedende draad wordt dan met pool 2 verbonden. Dit is echter niet mogelijk wanneer pool 2 al gebruikt wordt voor de permanente stroomaansluiting.

Wat is een 13-polige stekker?

De 13-polige stekkerdoos is een noodzaak wanneer je een caravan achter je auto wilt plaatsen, maar het biedt ook extra mogelijkheden wanneer je een aanhanger trekt. Afhankelijk van het gewicht en de leeftijd van de aanhanger is dit zelfs verplicht.

De extra polen van deze stekker zorgen ervoor dat de aanhanger of caravan stroom toegevoerd krijgen voor de mistlampen en achteruitrijverlichting. Paardentrailers, boottrailers, aanhangers en caravans die na 10 juli 2011 zijn gemaakt, zijn standaard voorzien van een 13-polige stekker.

Een 13-polige stekker zorgt er bij caravans niet alleen voor dat het voorzien is van alle nodige verlichting, maar het biedt ook stroom voor de accu, de koelkast en de binnenverlichting.

Wat is het verschil tussen de 7-polige en 13-polige stekker?

Waar gebruik je de stekkers voor?

Het object achter je auto moet voorzien zijn van basisverlichting. De bestuurder die achter jou rijdt moet immers weten wanneer je remt of wanneer je een afslag neemt. De stekkerdoos zorgt ervoor dat de stroom van jouw auto jouw fietsendrager, aanhanger, trailer of caravan kan bereiken, zodat de verlichting werkt.

Aanhangwagens die meer dan 750 kg wegen met massa met een eerste toelating na 1 januari 1998 moeten verplicht van een mistachterlicht voorzien zijn. Hiervoor gebruik je dus het beste een 13-polige stekker, hoewel je in sommige gevallen ook een losse unit kan aansluiten. De schakelaar voor de mistlamp moet dan wel door de bestuurder te bereiken zijn, terwijl hij achter het stuur zit.

Wanneer is mistachterlicht altijd verplicht?

Aanhangwagens die meer dan 750 kg wegen met massa en hun eerste toelating voor 1 januari 1998 hadden, hoeven niet verplicht voorzien te zijn van een mistachterlicht.

Weegt je aanhangwagen met massa minder dan 750 kg? Dan is een mistachterlicht altijd verplicht. Deze kleinere aanhangwagens hebben namelijk geen eigen kenteken, waardoor niet te achterhalen valt wanneer de eerste toelating was.

Voor een caravan is een 13-polige stekker altijd noodzakelijk. Alleen met deze stekker kun je immers je caravan voorzien van de nodige stroom voor de accu, de koelkast en de binnenverlichting, alsook alle nodige verlichting buiten.

Wat is het verschil tussen de 7-polige en 13-polige stekker?

Het grote verschil tussen de 7-polige stekker en de 13-polige stekker is de mogelijkheden die ze bieden. De 13-polige stekker heeft nu eenmaal veel meer beschikbare functies.

De 7-polige stekker is te gebruiken voor de meeste oude fietsendragers en de oudere trailers en aanhangers. Aangezien de 13-polige stekker voor nieuwe caravans, trailers en aanhangers verplicht werd op 10 juli 2011, zul je voor deze een 13-polige aansluiting moeten regelen.

Een ander verschil is de manier van inpluggen. De 7-polige stekker is eenvoudig aan te sluiten door het recht in de stekkerdoos te pluggen. De 13-polige stekker moet in de stekkerdoos gestoken worden om het vervolgens met de klok mee een kwartslag te draaien.

Wat is het verschil tussen de 7-polige en 13-polige stekker?

Zijn er verloopstekkers verkrijgbaar?

Heb je een oude aanhangwagen, maar wil je een 13-polige stekkerdoos op je auto monteren? Of heb je juist nog een 7-polige stekkerdoos op je auto, maar heb je een gloednieuwe caravan gekocht? Dan is het mogelijk om gebruik te maken van een verloopstekker. Verwijder het verloopstuk wel altijd na gebruik, zodat er geen water in de stekkerdoos kan lopen via de adapter.

Heb je een 7-polige aanhanger en wil je een stekkerdoos kopen voor je auto? Dan is het toch aan te raden om voor een 13-polige stekkerdoos te gaan. Deze stekkerdozen bieden meer mogelijkheden en met behulp van een verloopstuk is het alsnog prima aan te sluiten op je aanhanger.

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Autoprofi Hoogeveen vind je tientallen waardevolle artikelen met tips. Heb je bijvoorbeeld deze artikelen al gelezen?

Heb je vragen?

Heb je vragen of wil je meer weten? Neem gerust contact met ons op.

Direct contact

Liever even bellen? Wij zijn bereikbaar via 0528 23 15 33

Categorieën