Bandenspanning camper: de juiste bandenspanning | Autoprofi Hoogeveen
Bandenspanning camper: wat is de juiste bandenspanning?
in Camper
2 min. leestijd

Bandenspanning camper: wat is de juiste bandenspanning?

Wat is de maximale en juiste bandenspanning voor je camper banden? Dit is een onderwerp wat met regelmaat leidt tot verwarring bij camperbezitters. Wij proberen het je zo duidelijk uit te leggen.

Spanning in camperbanden, een issue?

De bandenspanning van camperbanden is vaak een issue. De meest gebruikte camperbanden mogen maximaal opgepompt worden tot 70psi (4.8 bar).

De opbouw-fabrikant of camperbouwer beveelt echter vaak een spanning van 80psi (5.5 bar) aan. Je ziet dat beide partijen elkaar feitelijk tegenspreken. Maar wat moet je nu doen?

Niet boven de maximale druk afvullen

Het is absoluut niet verstandig om de bandenspanning boven de maximaal voorgeschreven druk te vullen. Wanneer je een band oppompt boven de maximale druk dan wordt het risico op klapband vergroot wanneer je in warme gebieden komt. Ook is het rijcomfort minder prettig met hele harde banden. Kleine oneffenheden in de weg worden doorgegeven doordat de band minder veert. Ook is er meer bandengeluid en slijtage.

Lees ook: camper onstabiel op de weg

bandenspanning camper Michelin Agilies

Michelin Agilis: een uitstekende camperband

APK Keuring en camperbanden

Voor de APK Keuring is het noodzakelijk dat de band wordt gevuld tot de voorgeschreven waarden. Dit is de waarde die de camperbouwer hiervoor hanteert.

Ga je echter daarna op weg dan raden wij je toch aan de bandenspanning terug te brengen naar de waarde die de bandenfabrikant je voorschrijft.

De juiste banden kiezen

De juiste banden zijn essentieel voor je camper. Wij zien regelmatig campers die rijden op bedrijfswagenbanden. Dit raden wij ten zeerste af.

Simpelweg omdat de camper vaak zwaarder beladen is dan de bedrijfswagen/bestelbus. Behalve bovengenoemde problemen krijg je ook te maken met ‘meer’ geluid en een hoger brandstofverbruik van je camper.

Waar vind je de maximale bandenspanning?

De maximale bandenspanning van jouw camperband vind je op de wang van je band. Hier staat in PSI de juiste waarde aangegeven. PSI staat voor pound-force per square inch. Simpel gezegd is het de druk die door één pound-force wordt uitgeoefend op één vierkante inch.

bandenspanning camper psi

Welke banden bevelen wij aan?

Kies altijd voor een band die voldoet aan de eis van de opbouw-fabrikant van de camper. Je komt dan wel terecht in de A-Merk banden.

We geven toe, dit zijn de wat duurdere banden. Toch plaatsen we dit ook in perspectief. De levensduur van deze banden is vaak langer. Daarnaast voorkom je een hoop onduidelijkheid.

Merken en typen banden

Wij adviseren je de volgende banden:

Al deze banden hebben wij in ons assortiment.

Wellicht is dit ook interessant voor jou:

APK Keuring campers

Je kunt bij ons terecht voor de APK Keuring van jouw camper

APK Keuring Camper

Onderhoud Camper

Wij verzorgen het complete onderhoud aan campers

Onderhoud campers

Banden

Wij verzorgen de verkoop van banden voor alle seizoenen

Banden

Heb je vragen?

Heb je vragen of wil je meer weten? Neem gerust contact met ons op.

Direct contact

Liever even bellen? Wij zijn bereikbaar via 0528 23 15 33

Over de schrijver
Autoprofi, een naam die synoniem staat voor kwaliteit! Sinds 1980 is Autoprofi specialist in auto-accessoires en auto-onderhoud gevestigd in Hoogeveen. Autoprofi Hoogeveen biedt een zeer uitgebreid pakket auto-accessoires en onderdelen, die door onze monteurs ook nog eens vakkundig gemonteerd kunnen worden. Of het nu gaat om een nieuwe autoradio of een koppelingsrevisie, het is bij ons allemaal mogelijk.
Reactie plaatsen