Camperbanden kopen? Wat is belangrijk! | Autoprofi Hoogeveen
Camperbanden en alles wat erbij komt kijken
in Camper
6 min. leestijd

Camperbanden en alles wat erbij komt kijken

Oriënteer jij je op camperbanden voor jouw camper?

Je bent het vast met ons eens dat er veel informatie voorhanden is en dat het niet altijd even duidelijk is wat wel en niet klopt.

Of niet?

Wel, dat snappen wij. Daarom hebben wij een uitgebreide gids geschreven (vanuit onze praktijkervaring) waarin wij je uitleggen waar je op moet letten bij de aanschaf van camperbanden. We gaan in op onderwerpen als:

We eisen veel van campers

Camperbanden hebben een boel te verduren. Doorgaans zijn campers immers behoorlijk zwaar en in korte tijd worden er vaak veel prestaties verwacht. Lange reizen naar het buitenland, koude ondergrond of juist extreem heet asfalt. Zo hebben bijvoorbeeld de banden veel te lijden.

Camperbanden en APK

Camperbanden moeten net als banden voor auto’s voldoen aan minimale eisen. Deze eisen zijn er natuurlijk niet voor niets. Naast brandstofverbruik en rijcomfort is veiligheid natuurlijk de grootste reden om de banden van jouw camper in optimale conditie te laten verkeren. Bij een APK worden de banden gecontroleerd op profieldiepte, uitstulpingen, haarscheurtjes of andere vormen van beschadiging. Zaken als draagkracht en leeftijd van de banden gelden echter niet als APK Criterium. Laat je jouw auto keuren bij Automat Hoogeveen dan zullen wij je wel waarschuwen wanneer de draagkracht en de leeftijd van de banden niet in orde is omdat dit tot onveilige situaties kan leiden.

Maak kennis met de Maxxis Campro

De Maxxis Campro is een camperband met een goede prijs-kwaliteitsverhouding. Je haalt een stabiele en comfortabele band in huis die voldoet aan de hedendaagse campernormen. Zo omvat de de band een stabiele structuur voor het dragen van hoge belastingen.

Dit betekent bijvoorbeeld dat de band opgepompt mag worden tot 5,5 bar. Dit is de minimale hoeveelheid die opbouwfabrikanten en camperbouwers aanbevelen.

Bij een APK Keuring is het ook verplicht om de band te vullen tot de voorgeschreven waarden die de camperbouwer adviseert (5,5 bar)

Ga door naar: bandenspanning camper

De juiste maat: 215 x 70 x 15

De meest voorkomende maat voor camperbanden is 215/70 R15.

Kort gezegd betekent het dit:

  • Breedte van de band: 215 cm
  • Hoogte van de band: 70 cm
  • Diameter van de band: R15

In het instructieboekje wat je bij de camper hebt gekregen staat aan welke voorwaarden de banden van je camper moeten voldoen.

Levensduur van camperbanden

De levensduur van camperbanden is afhankelijk van hoeveel er gereden wordt. Anders dan bij auto’s kunnen we stellen dat het verouderingsproces bij camperbanden een groter effect heeft dan het slijtproces. Simpelweg omdat er minder mee gereden wordt dan met een auto. Bijkomend probleem is dat bij een (lang) stilstaande camper de band langzaam maar zeker een platte kant krijgt. Dit is kwalijk zo gauw er weer gereden wordt, aangezien de banden sowieso al veel te verduren hebben door soms hoge temperaturen, lange reizen en in sommige gevallen de verkeerde bandenspanning.

Jaarlijkse controle camperbanden

Het advies van diverse bandenfabrikanten luidt dan ook dat de banden na zes jaar (zowel intensief als extensief gebruik) jaarlijks gecontroleerd zouden moeten worden om te beoordelen of deze nog wel in staat zijn om de weg op te gaan. Dit om potentieel onveilige situaties te voorkomen. Het demonteren van de banden wordt aangeraden na 10 jaar doordat het verouderproces dan al behoorlijk vorm begint te krijgen en bij regulier gebruik de banden gewoon af zijn.

Om de banden zo lang mogelijk goed te houden is het veel belangrijker om het onderhoud, zoals de bandenspanning, goed bij te houden. De leeftijd zegt daarentegen een stuk minder over de kwaliteit van de banden. Het is verstandig om in dit proces ook het reservewiel mee te nemen, ook wanneer deze nog nooit het wegdek gezien heeft. Ook is het aan te raden speciale camperbanden aan te schaffen die kunnen worden opgepompt tot 5,5 bar. De optimale spanning kan worden herleid uit een weging van beladen camper per as.

Ebook Camper

Verzekering en camperbanden

Verzekeringstechnisch wordt er weleens gesproken over het vervangen van de banden na zes jaar. Wij staan niet achter dit advies omdat, zoals eerder genoemd, met het juiste onderhoud ook deze banden nog in prima conditie kunnen verkeren. Bovendien zou dat betekenen dat, rekening houdend met winterbanden, er dan wel heel vaak veel nieuwe banden gekocht dienen te worden. Dat maakt het er allemaal niet leuker en zeker niet goedkoper op. Bekijk hier een uitgebreidere uiteenzetting over camperbanden en verzekering

Waar je op moet letten bij de aanschaf van camperbanden

Bij de aanschaf van camperbanden is het in de eerste plaats natuurlijk goed om te weten hoe oud de band is. De band veroudert en slijt naarmate deze meer gebruikt wordt. Naast deze slijtage is het ook raadzaam om uit te zoeken of de banden geschikt zijn voor alle seizoenen. Dit rijdt beter, maar kan bijvoorbeeld in Duitsland zelfs een vereiste zijn. Ook is het raadzaam te kijken naar het maximum draagvermogen met een afgeladen camper in het achterhoofd.

Draagkracht camperbanden

De draagkracht van een camperband speelt uiteraard een cruciale rol bij aanschaf. Op het typeplaatje van jouw camper de maximale aslast per as aangegeven. Hier geldt:

  • 1 = vooras
  • 2 = achteras

In Nederland zijn de meeste camper in verband met het B-rijbewijs ‘teruggekeurd’ naar een maximaal toelaatbaar gewicht van 2500 kilogram. Het maximaal toelaatbare gewicht van de camper vind je terug op het kentekenbewijs of via de site van het RDW.

In de loadindextabel is terug te vinden hoeveel kilogram een band mag dragen. Vaak wordt voor de camperbanden een loadindex van 109 gebruikt. Deze banden met een draagvermogen van 1030kg zijn voor campers tot 3500kg ruim voldoende.

Maximaal toelaatbare druk camperband

Veel campers hebben een vereiste bandenspanning van 5.5 bar. De meeste gewone bestelwagenbanden hebben een lagere toelaatbare max druk van 4.5 – 5 bar. Deze banden mogen voor de APK gewoon gemonteerd worden onder een camper, maar het is natuurlijk niet verstandig. Specifieke camperbanden hebben een aangepast karkas en mogen wel tot 5.5 bar opgepompt worden. Er zijn nog maar weinig banden merken die specifieke camperbanden maken, dus de keus is beperkt. Wij adviseren je onder een camper een gespecificeerde camperband te gebruiken om ongelukken te voorkomen.

Waar vind je de maximale bandenspanning?

De maximale bandenspanning van jouw camperband vind je op de wang van je band. Hier staat in PSI de juiste waarde aangegeven. PSI staat voor pound-force per square inch. Simpel gezegd is het de druk die door één pound-force wordt uitgeoefend op één vierkante inch.

Bandenspanning

Wanneer je een band oppompt boven de maximale druk dan wordt het risico op klapband vergroot wanneer je in hete gebieden komt. Ook is het rijcomfort minder prettig met hele harde banden. Kleine oneffenheden in de weg worden doorgegeven doordat de band minder veert. Ook is er meer bandengeluid en slijtage.

Camperbanden

Beste (en meeste bekende) camperbanden

Er zijn nog maar weinig banden merken die specifieke camperbanden maken, dus de keuze is beperkt. In ons assortiment vind je de belangrijkste merken:

Continental Vanco Camper

De Continental Vanco Camper beschikt over een speciale rubbercompound die zorgt voor goede grip op een nat wegdek. Door het verstevigde bandenkarkas is deze band ook beter belast tegen schuren en zware belading. Daarnaast zijn ze in zowel 15 inch als 16 inch verkrijgbaar.

Lees meer: Continental Vanco Camper

Michelin Agilis Camping

De Michelin Agilis Camping beschikt over een lange levensduur dankzij de DCP-technologie (Durable Content Patch). Dit houdt in dat er op een zo duurzaam mogelijke manier contact wordt gemaakt met het wegdek. Bovendien is deze band in staat trottoirschokken weerstand te bieden door acht beschermende schilden op de zijwanden. De banden zijn ook goed te gebruiken in moeilijke omstandigheden zoals sneeuw en onverharde wegen. Dit komt door de structuur van meer en diepe lamellen.

Lees meer: Michelin Agilis Camping

Maxxis Campro

Maxxis Campro is een bandenmerk dat heel veelzijdig kan worden ingezet bij auto’s karts, motoren etc. Voordat een band de fabriek uit komt, wordt er gebruik gemaakt van een technologie die VIP wordt genoemd (Virtual Intelligence Prototype). Deze prototypen kunnen vervolgens aangepast worden waar dat nodig is om zo een perfecte band af te leveren met een behoorlijke levensduur.

Lees meer: Maxxis Campro

Pirelli Carrier Camping

Pirelli Carrier Camping is speciaal ontworpen voor campers en er is rekening gehouden met het rijden op natte wegen. Het kilometerrendement is hoger ten opzichte van zijn voorganger dankzij de geoptimaliseerde geometrie. De band slijt zo duurzaam mogelijk door het optimale raakvlak met het wegdek. Op nat wegdek is deze band erg efficiënt dankzij de ongeëvenaarde componenten van het rubbercompound en het specifieke profiel.

Lees meer: Pirelli Carrier Camping

Kenmerken camperbanden

De speciale camperbanden hebben vaak:

  • een betere rechtuitstabiliteit,
  • lagere geluidproductie
  • minder rolweerstand.

Eigenschappen die fijn zijn bij het maken van lange trips omdat ze het rijcomfort verhogen.

Winterbanden of all-seasonbanden

Ga je ook op wintersport met de camper dan is een winterband of 4-seizoensband verplicht. Deze banden zijn (nog) niet beschikbaar in een speciale camper uitvoering en dus ben je genoodzaakt om met een hogere bandenspanning te rijden dan aangegeven op de band. Aangezien er niet mee wordt gereden onder zomerse omstandigheden is dit geen probleem. Ga je op doorreis of kom je toch met deze banden in warme gebieden dan is het aan te raden om de bandenspanning tijdig te verlagen.

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Autoprofi Hoogeveen vind je tientallen waardevolle artikelen met tips. Heb je bijvoorbeeld deze artikelen al gelezen?

Heb je vragen?

Heb je vragen of wil je meer weten? Neem gerust contact met ons op.

Direct contact

Liever even bellen? Wij zijn bereikbaar via 0528 23 15 33

Over de schrijver
Autoprofi, een naam die synoniem staat voor kwaliteit! Sinds 1980 is Autoprofi specialist in auto-accessoires en auto-onderhoud gevestigd in Hoogeveen. Autoprofi Hoogeveen biedt een zeer uitgebreid pakket auto-accessoires en onderdelen, die door onze monteurs ook nog eens vakkundig gemonteerd kunnen worden. Of het nu gaat om een nieuwe autoradio of een koppelingsrevisie, het is bij ons allemaal mogelijk.
Reactie plaatsen