Extra startonderbreker of startblokkering | Autoprofi Hoogeveen
Extra startonderbreker of startblokkering voor jouw auto of camper?
in Camper
3 min. leestijd

Extra startonderbreker of startblokkering voor jouw auto of camper?

Nieuwe auto’s zijn al vanaf 1998 standaard voorzien van een startonderbreker of startblokkering. Deze moet dan minimaal voldoen aan de beveiligingsklasse ‘Klasse Startonderbreker’, voorheen Alarmklasse 1. Daarmee werd het voor criminelen al een stuk lastiger een voertuig te stelen. Maar net als de techniek zijn ook criminelen altijd bij de tijd en vinden meestal wel weer een ‘oplossing’ voor de ‘problemen’ waar zij tegenaan lopen. Vooral campers en bestelwagens zijn een geliefd doelwit van autodieven. Campers zijn over het algemeen minder goed beveiligd omdat deze lang mee gaan en de beveiliging dus verouderd kan zijn. Extra maatregelen zijn voor deze voertuigen echt geen overbodige luxe.

Startonderbreker en verzekering

Verzekeraars stellen tegenwoordig eisen om een voertuig te verzekeren tegen bijvoorbeeld diefstal. Voor een verplichte aansprakelijkheidsverzekering (WA) zal een verzekeraar normaal gesproken geen eisen stellen met betrekking hiertoe. Deze verzekering is immers alleen bedoeld voor dekking van schade toegebracht aan anderen.

Voor een WA + cascoverzekeringen (beperkt of volledig) zal meestal wel een garantie of bewijs worden gevraagd van de beveiligingsklassen van het voertuig. Het verschilt per verzekeraar en natuurlijk de dekking van de cascoverzekering. Voor bijvoorbeeld een Beperkt Casco met dekking tegen diefstal van het voertuig kan de verzekeraar eisen dat het voertuig voldoet aan ‘Klasse Alarmsysteem’.

extra startonderbreker keyless entry

Keyless entry

Veel auto’s hebben tegenwoordig het zogenoemde keyless entry systeem waardoor je de auto niet meer met een sleutel of druk op een knop van slot hoeft te halen. Het is voldoende om met een transponder in de vorm van een sleutel, kaart of iets anders, bij de auto in de buurt te komen.

De laatste tijd worden veel auto’s gestolen die met dit systeem werken door gebruik te maken van het zogenoemde ‘Relay Attack’. Hierbij vangen de criminelen het signaal van de sleutel, die in huis ligt, op en sturen deze door naar een ontvanger bij de auto. Ook voor de verzekeringen van deze auto’s komt binnenkort verandering; het kan zijn dat de verzekeraar extra beveiliging gaat eisen om diefstal te voorkomen.

Extra startonderbreker noodzakelijk?

Oudere startonderbreker-systemen zijn gevoeliger voor diefstal dan die van nieuwere voertuigen. Daarom is het verstandig, en wordt dit soms ook geëist door de verzekeraar, een extra startonderbreker in te laten bouwen. Laat het dan wel een door een gecertificeerd bedrijf doen zodat je er zeker van bent dat het goed gebeurt. Autoprofi/Automat Hoogeveen heeft de juiste startonderbreker voor uw camper, auto of bestelwagen en bouwt deze deskundig voor u in.

Beveiligingsklassen

De SCM (Stichting Certificering Motorrijtuigbeveiliging) heeft de volgende klassen:

  • Startonderbreker (voorheen SCM Alarm Klasse 1)
  • Alarmsysteem (Alarm Klasse 2)
  • Alarmsysteem met Hellingshoekdetectie (Alarm Klasse 3)
  • Voertuigvolgsysteem (Alarm Klasse 4/5)
  • Terugvindsysteem (Klasse TV01)

Klasse startonderbreker

SCM Klasse Startonderbreker is de voormalige beveiligingsklasse 1. Deze beveiligingsklasse bestaat uit een elektrisch systeem (startonderbreker) met ten minste twee automatisch ingeschakelde blokkeringen:

  • Blokkering van de startmotor
  • Blokkering van een ander systeem in het voertuig, meestal de brandstofvoorziening

Klasse alarmsysteem

Deze beveiligingsklasse bestaat uit een SCM gecertificeerde startonderbreker (voorheen Klasse 1) aangevuld met een alarmsysteem met inbraakdetectie en alarmering.
Het voertuig is met de inbraakdetectie extra goed beveiligd door de zogenoemde omtrekdetectie dier ervoor zorgt dat de deuren, achterklep en motorkap. Het uitschakelen moet je zelf doen wanneer je in de auto stapt.

Alarmsysteem met hellingshoekdetectie

Dit systeem uit een startonderbreker en een detectie met alarmering (akoestisch en optisch). De detectie bestaat uit een omtrekdetectie, interieurdetectie en een hellingshoekdetectie.

Voertuigvolgsysteem

SCM Klasse Voertuigvolgsysteem is gelijk de voormalige beveiligingsklasse 4 én 5, aangevuld met een extra startonderbreker.
De auto of camper kan na diefstal gevolgd, opgespoord en geblokkeerd worden en heeft daarom een volgsysteem en een extra startonderbreker. Het volgsysteem is gekoppeld aan een PAC-meldkamer (Particuliere Alarm Centrale) die in direct contact staat met de politie.

extra startonderbreker autodief

Meer weten over extra startonderbreker?

Wil je meer weten over het extra beveiligen van jouw auto, camper of ander voertuig? Neem dan gerust contact op met Autoprofi Hoogeveen. Wij kunnen je adviseren over de juiste onderdelen die je nodig hebt en deze ook voor je inbouwen.

Waarom kiezen voor Autoprofi Hoogeveen?

Autoprofi Hoogeveen is de camperspecialist van Noord-Nederland. Autoprofi is een erkend installateur van beveiligingssystemen en onze monteurs hebben de vereiste opleiding gehad en zijn SCM gecertificeerd. Je kunt bij ons terecht voor het onderhoud aan de camper maar ook voor zaken als:

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Autoprofi Hoogeveen vind je tientallen waardevolle artikelen met tips. Heb je bijvoorbeeld deze artikelen al gelezen?

Heb je vragen?

Heb je vragen of wil je meer weten? Neem gerust contact met ons op.

Direct contact

Liever even bellen? Wij zijn bereikbaar via 0528 23 15 33

Over de schrijver
Autoprofi, een naam die synoniem staat voor kwaliteit! Sinds 1980 is Autoprofi specialist in auto-accessoires en auto-onderhoud gevestigd in Hoogeveen. Autoprofi Hoogeveen biedt een zeer uitgebreid pakket auto-accessoires en onderdelen, die door onze monteurs ook nog eens vakkundig gemonteerd kunnen worden. Of het nu gaat om een nieuwe autoradio of een koppelingsrevisie, het is bij ons allemaal mogelijk.
Reactie plaatsen