Hoeveel profiel moet een zomerband hebben?
Banden
Autoprofi Hoogeveen
Banden
2 min

Hoeveel profiel moet een zomerband hebben?

2 min

Het hebben van het juiste profiel in de banden van je auto is essentieel voor een veilige autorit. Daarnaast zorgt dit er ook voor dat je milieuvriendelijker op pad gaat en het bespaart je kosten als je je aan de regels hiervoor houdt. Er zit hierbij verschil tussen zomer- en winterbanden

In dit artikel kom je erachter wat een zomerband precies is, waarom het juiste profiel belangrijk is, wat het verschil is met een een winterband, wat het minimale profiel is en wanneer een zomerband vervangen moet worden.

Wat is een zomerband?

Zomerbanden zijn ideaal voor zomerse omstandigheden en hebben een andere samenstelling van rubber dan winterbanden. Zomerbanden zijn gemaakt van speciaal, harder rubber, waardoor ze minder snel slijten bij zomerse weersomstandigheden. Vanaf een temperatuur van zeven graden Celsius presteren deze banden het best. Dit betekent dat je ze vanaf ongeveer maart onder jouw auto kunt monteren. Zo heb jij in de zomer een kortere remweg en rijd je veel veiliger.

Waarom is profiel belangrijk?

Het is belangrijk om de juiste hoeveelheid profiel in je banden te hebben, wat geldt voor zowel zomer- als winterbanden. Het juiste profiel zorgt ervoor dat het rubber van je banden voldoende grip op het wegdek kan behouden. Hierdoor wordt een optimale flexibiliteit van de banden gestimuleerd, waardoor jouw auto prettig bestuurbaar blijft met een zuinig brandstofverbruik en een minimale slijtage.

Profiel zomerbanden: wat is verschil met winterband?

Zomerbanden zijn geschikt voor temperaturen van boven de zeven graden, terwijl je winterbanden juist moet inzetten voor temperaturen lager dan zeven graden. Dit zorgt er ook voor dat er een verschil zit tussen de profieldiepte van deze twee typen banden. Voor winterbanden geldt een gemiddelde profieldiepte van vier millimeter. Hierdoor wordt een lagere rolweerstand behouden, waardoor je veiliger en zuiniger rijdt.


Wat is minimale profiel zomerband?

Volgens de Nederlandse wet moeten zomerbanden een minimale profieldiepte van 1,6 millimeter bevatten. Echter, wij raden je aan om een minimum van 2,5 millimeter aan te houden. Dit is ook de minimale profieldiepte voor all-season banden. Voor nieuwe zomerbanden ligt dit profiel nog hoger, namelijk tussen de zeven en 9,5 millimeter.

Nadelen van te weinig profiel

Een laag profiel bij je banden heeft diverse nadelen. Ten eerste zorgt het voor een hoger brandstofverbruik. Welk type band je ook onder je auto hebt zitten, de prestatie van deze band daalt bij een lagere profieldiepte. Zo ontstaat er namelijk meer wrijving met het wegdek, waardoor je automatisch meer kracht en brandstof nodig hebt om vooruit te komen.

Een tweede nadeel is dat water slechter afgevoerd kan worden, waardoor gemakkelijker aquaplaning op kan treden. Hierdoor verlies je grip op de weg, wat automatisch zorgt voor een gevaarlijkere situatie. Immers kun je de macht over het stuur verliezen en voor een onveilige verkeerssituatie zorgen. Daarom is het verstandig regelmatig het bandenprofiel te controleren.

Het hebben van het juiste profiel onder je banden is dus zowel voordelig voor je portemonnee als voor een veilige autorit.

Wanneer zomerbanden laten vervangen?

Wanneer de profieldiepte van jouw zomerbanden lager is dan de minimale diepte van 1,6 millimeter zijn de banden aan vervanging toe. Deze diepte kun je meten met de TWI, wat staat voor Tread Wear Indicator. Dit staat op de zijkant van je banden vermeld en door je hieraan te houden blijft de prestatie van jouw banden optimaal. Op deze manier ben jij verzekerd van een veilige, zuinige en milieuvriendelijke autorit. 

Zie ook: banden wisselen: wanneer moet dit?

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Autoprofi Hoogeveen vind je tientallen waardevolle artikelen met tips. Heb je bijvoorbeeld deze artikelen al gelezen?

Heb je vragen?

Heb je vragen of wil je meer weten? Neem gerust contact met ons op.

Direct contact

Liever even bellen? Wij zijn bereikbaar via 0528 23 15 33

 

Categorieën