Banden wisselen: wanneer en hoe?
Banden wisselen wanneer
Banden
Autoprofi Hoogeveen
Banden
2 min

Banden wisselen: wanneer en hoe?

2 min

In veel landen zijn winterbanden verplicht tijdens winterse omstandigheden. Je remweg wordt een stuk korter op winterbanden en dit type banden biedt meer grip. Worden de temperaturen weer hoger? Met een eenvoudige bandenwissel heb jij weer de juiste banden voor de weersomstandigheden onder je wagen. Vraag jij je af wanneer je een bandenwissel moet laten uitvoeren? En wat is het verschil is tussen winter- en zomerbanden? Lees snel verder, wij leggen het je uit.

Wat is de bandenwissel

Bandenwissel is een term die zich eenvoudig laat uitleggen. De banden onder jouw auto moeten overeen komen met de weersomstandigheden en het seizoen. Het wisselen van zomerbanden naar winterbanden en vice versa, heet bandenwissel.

Verschil winterband en zomerband

Het verschil tussen de winterband en zomerband valt te zien aan de profieldiepte, de compound en het profielpatroon. Winterbanden hebben een diep profiel, zodat sneeuw zich in de holtes kan verzamelen. Sneeuw hecht namelijk uitstekend op sneeuw, waardoor dit zorgt voor extra grip op besneeuwde of met ijs bedekte wegen. Om soepeler te blijven bij koud weer bevatten winterbanden meer natuurrubber. Zomerbanden worden hard bij koude temperaturen, terwijl winterbanden zachter zijn en zich aan het wegdek vasthechten voor verbeterde grip en rijgedrag.

Winterbanden zijn voorzien van talloze kleine groeven in de profielblokken. Deze voorkomen aquaplaning door het water te verspreiden en bijten zich vast in ijs, sneeuw en smeltende sneeuw.

Zie ook: hoeveel profiel moet een winterband hebben

Wisselen naar winterbanden

Van winterband naar zomerband: wanneer?

Je wisselt van winterband naar zomerband wanneer winterse omstandigheden niet meer gelden en de temperaturen boven de 7 °C liggen. Doorgaans is dit in maart/april. Bij een hogere temperatuur krijgen winterbanden een langere remweg en verandert de optimale wegligging.

Van zomerband naar winterband: wanneer?

Wanneer het tijd is voor winterbanden hangt af van het weer en de temperatuur. Onder de 7 °C zorgen winterbanden voor meer grip en veiligheid. Je doet er over het algemeen goed aan om eind oktober, begin november de zomerbanden voor winterbanden om te wisselen.

Zelf banden wisselen of laten wisselen?

Je kunt zelf je banden wisselen, je kan het dit ook overlaten aan een expert. Hou er rekening mee dat je een aantal wisselmaterialen nodig hebt als je de bandenwissel zelf uit wilt voeren. Zo heb je een bandenspanningsmeter, profieldieptemeter, krik en dop- of kruissleutel nodig. Je kunt de autobanden niet zelf balanceren en je moet ruimte in de garage of schuur hebben voor de opslag van de andere bandenset.

Kies je ervoor om je banden te laten wisselen door Autoprofi Hoogeveen? Wij helpen je graag. Het duurt ongeveer een uurtje, je weet zeker dat je banden op de juiste manier gemonteerd zijn en de banden worden direct gebalanceerd en nagekeken op profieldiepte. Je kan je banden direct laten opslaan zodat je hier geen ruimte voor vrij hoeft te maken.

Samenvattend raden wij aan om eind maart, begin april te wisselen naar zomerbanden en eind oktober, begin november de zomerbanden wederom te wisselen voor winterbanden. Laten wisselen kan bij Autoprofi Hoogeveen. Dit duurt ongeveer een uur. Maak direct online een afspraak.

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Autoprofi Hoogeveen vind je tientallen waardevolle artikelen met tips. Heb je bijvoorbeeld deze artikelen al gelezen?

  1. Hoeveel profiel moet een band hebben?
  2. Winterbanden kopen in Hoogeveen
  3. Zomerbanden kopen in Hoogeveen

Heb je vragen?

Heb je vragen of wil je meer weten? Neem gerust contact met ons op.

Direct contact

Liever even bellen? Wij zijn bereikbaar via 0528 23 15 33

 

Categorieën