Autoband oppompen? - Dit moet je weten!
Banden
Autoprofi Hoogeveen
Banden
3 min

Autoband oppompen? - Dit moet je weten!

3 min

Banden oppompen – veel mensen doen het verkeerd en dat zorgt voor problemen. Rondrijden op te zachte banden is namelijk gevaarlijk. Wil jij zuinig en veilig rondrijden in je auto? Wij vertellen je alles dat je moet weten over banden oppompen!

Stappenplan banden oppompen

 • Controleer de gewenste bandenspanning voor je banden.
 • Bij de meter stel je nu de gewenste spanning in.
 • Haal het dopje van het ventiel af en plaats het mondstuk.
 • Hoor je het piepje? Verwijder het mondstuk en draai het dopje weer op het ventiel.
 • Herhaal deze vier stappen met de andere banden.

Waarom autobanden oppompen?

Een goede bandenspanning is zeer belangrijk. Zijn je banden te zacht? Dan heb je minder controle over je auto. De grip die de auto op het wegdek heeft, is niet optimaal en hierdoor is je remweg langer. Een lage bandenspanning brengt niet enkel jouw veiligheid en die van andere weggebruikers in gevaar, maar het kost je ook meer geld. Je banden slijten namelijk sneller en je verbruikt veel meer brandstof. Dat is ook nog eens slecht voor het milieu.

 Merk je dat:

 • Je minder stuurcontrole hebt?
 • Je remweg langer is dan eerst?
 • Je brandstofverbruik omhoog is gegaan?
 • Een lampje op je dashboard aangeeft dat de luchtdruk van een band te laag is?

Dan is het sowieso tijd om je banden op te pompen.

Wil je dit soort problemen voorkomen? Dan is het raadzaam in ieder geval iedere twee maanden je banden op te pompen. Ook als je niet veel rijdt, lopen je banden langzaam leeg. Regelmatig de banden oppompen is dus altijd belangrijk, ongeacht hoeveel kilometers je maakt.


Tijd om de band te vervangen

Als je één band hebt die wel erg snel leegloopt, is de kans groot dat deze beschadigd is. Het gaat misschien om een klein lek, maar je band kan ook versleten zijn en kleine scheurtjes hebben. Dan is het tijd om het te vervangen. Ook als de band te weinig profieldiepte heeft, is het aan vervanging toe.

De wettelijke minimale profieldiepte is 1,6 mm, maar volgens de ANWB en veel andere organisaties vervang je je zomerbanden het beste bij een profieldiepte van twee millimeter. Plaats nieuwe winterbanden wanneer de oude exemplaren een profieldiepte van vier millimeter hebben.

Welke bandenspanning moet je hanteren en waar vind je dit?

Je staat voor de pomp en moet de meter instellen, maar welke bandenspanning heb je nodig? Dit vind je terug in het onderhoudsboekje. Het staat vaak ook aangegeven op een sticker aan de binnenkant van het bestuurdersportier, aan de binnenkant van de tankdop, aan de binnenkant van het handschoenenkastje en op de zonneklep. De gewenste bandenspanning kan verschillen voor de banden van de voor- en achteras. Ook staat er waarschijnlijk een hogere bandenspanning aangegeven voor je auto wanneer deze zwaar beladen is.

Het beste pomp je de banden op wanneer je banden nog koud zijn. Heb je al meer dan 15 minuten of meer dan 5 km gereden? Dan zijn je banden al uitgezet door de warmte. Stel de bandenspanning 0,3 bar hoger in op de meter dan geadviseerd wordt in het onderhoudsboekje. Heb je winterbanden onder de auto? Stel de bandenspanning dan 0,2 bar hoger in dan in het onderhoudsboekje wordt aangegeven.

Is de buitenomgeving koud? Dit heeft ook invloed op de banden. Als je ze buiten oppompt, hou je de aanbevolen bandenspanning aan. Staat de meter in een warme garage? Verhoog de aanbevolen bandenspanning dan met 0,2 bar.


Tips voor het oppompen van de banden

Ben jij vastbesloten om vanaf nu iedere twee maanden je banden op te pompen? Wij geven je graag nog wat tips.

 • Pomp het reservewiel ook op. Je hebt immers niets aan een reservewiel met een zachte band!
 • Neem altijd kleingeld mee wanneer je je banden gaat oppompen. Vaak kost dit namelijk 50 cent of één euro.
 • Als je een herinnering in je agenda zet voor het oppompen van je banden, zul je niet vergeten om om de maand langs de garage te rijden.
 • Vind je het verwarrend dat je soms je banden harder moet oppompen dan de aanbevolen bandenspanning? Veel garages helpen je graag verder. Ook bestaan er tegenwoordig ‘slimme bandenpompen’ die rekening houden met bepaalde factoren, waaronder de temperatuur van je banden. Dit maakt het juist oppompen van je banden een stuk eenvoudiger!

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Autoprofi Hoogeveen vind je tientallen waardevolle artikelen met tips. Heb je bijvoorbeeld deze artikelen al gelezen?

Heb je vragen?

Heb je vragen of wil je meer weten? Neem gerust contact met ons op.

Direct contact

Liever even bellen? Wij zijn bereikbaar via 0528 23 15 33

Categorieën