Geen profiel op de banden: laten vervangen! | Autoprofi Hoogeveen
Geen profiel op de banden

Geen profiel op je banden betekent dat je op slicks rijdt. En dat zal waarschijnlijk niet het geval zijn daar deze banden alleen op raceauto’s en -motoren worden gebruikt. Je hebt gewoon te weinig profiel op je banden; ze zijn versleten. Tijd voor actie.

Wat is het profiel van autobanden?

Het profiel van een autoband is het patroon van sleuven, dwarsverbindingen en andere vormen in het loopvlak van de band, met een bepaalde diepte. Het patroon is verschillend tussen de verschillende merken maar vooral tussen de verschillende soorten banden. Zomerbanden hebben een heel ander basisprofiel dan een winterband of een all seasons band.

Verschil profiel zomerbanden, winterbanden en all seasons banden

Naast het feit dat de rubbersoort verschilt tussen deze banden, zit het verschil meer het profiel van de band.

Zomerbanden hebben in het algemeen een aantal brede sleuven in het midden van het loopvlak die in de lengterichting lopen. Het water zich in deze gleuven en wordt daarna via de kleinere dwarssleuven naar buiten geperst. Zolang de diepte van de sleuven voldoende is, zul je minder snel last hebben van aquaplaning.

Winterbanden daarentegen hebben deze middelste sleuven over het algemeen niet maar juist meer gebogen dwarssleuven met z.g. lamellen die zich vast kunnen bijten in de sneeuw. Hierdoor heb je dan meer grip op de weg.

All seasons banden hebben een mix tussen deze twee profielen en voldoen voor de gematigde zomers en winters. Deze banden zijn gevoeliger voor hogere (25°C, 30°C en hoger) en juist lagere temperaturen (-10°C,-15°C en lager) waarna de prestatie afneemt.

geen profiel op voorband

Te weinig profiel

Welke type autoband je ook hebt, de prestatie van de band neemt af naar mate de profieldiepte afneemt. Hoe minder diep het profiel hoe slechter b.v. het water kan worden afgevoerd bij een zomerband. Je verliest meer en meer grip op de weg terwijl je moet zorgen dat je altijd voldoende grip houdt.

Daarom is het verstandig de banden op tijd te vernieuwen voordat je zegt: ‘geen profiel op de banden’. Of nog erger, je komt erachter omdat je (bijna) van de weg glijdt tijdens een regenbui, met alle gevolgen van dien.

Wettelijke normen

Volgens de wet moet de profieldiepte minimaal 1,6mm zijn. Het maakt niet uit welke soort band je hebt. Toch wordt voor winterbanden geadviseerd een minimum van 4mm aan te houden.

Dit kun je ook zien aan de z.g. slijtindicatoren die in de groeven zitten. Deze zitten op een bepaalde diepte en beginnen te slijten wanneer die 4mm is bereikt. Deze indicatoren vind je ook in zomerbanden.

Voorkomen van slijtage

Helemaal voorkomen van de slijtage kun je niet; het profiel zal altijd slijten wanneer je rijdt. Je kunt echter wel een aantal dingen in de gaten houden waardoor ze minder snel zullen slijten:

  • Juiste bandenspanning gebruiken!
  • Niet te zwaar belasten (minder kilo’s in de auto)
  • Zorg voor een goede uitlijning van de auto
  • Uitbalanceren van de banden
  • Geen hoge snelheden
  • Minder sportief rijden

Toch geen profiel meer op de banden?

Dan is het echt tijd dat je de banden laat vervangen door een nieuwe set. Wacht er niet te lang mee en voorkom dat je grote problemen krijgt. Wanneer je bij een ongeluk betrokken raakt en jouw banden voldoen niet aan de eisen, zullen de gevolgen nog groter zijn.

Je wil toch geen gevaar zijn op de weg?

Waarom kiezen voor Autoprofi Hoogeveen?

Om deze redenen kies je voor Autoprofi Hoogeveen:

Vragen?

Twijfel je nog, heb je vragen? Ons team met specialisten staat voor je klaar!

Vervangen onderdelen

Wij kunnen alle onderdelen van auto of camper vervangen

Problemen met je auto

Wij verzorgen de vakkundige oplossing van jouw autoproblemen

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Autoprofi Hoogeveen vind je tientallen waardevolle artikelen met tips. Heb je bijvoorbeeld deze artikelen al gelezen?

Heb je vragen?

Heb je vragen of wil je meer weten? Neem gerust contact met ons op.

Direct contact

Liever even bellen? Wij zijn bereikbaar via 0528 23 15 33

Over de schrijver
Autoprofi, een naam die synoniem staat voor kwaliteit! Sinds 1980 is Autoprofi specialist in auto-accessoires en auto-onderhoud gevestigd in Hoogeveen. Autoprofi Hoogeveen biedt een zeer uitgebreid pakket auto-accessoires en onderdelen, die door onze monteurs ook nog eens vakkundig gemonteerd kunnen worden. Of het nu gaat om een nieuwe autoradio of een koppelingsrevisie, het is bij ons allemaal mogelijk.
Reactie plaatsen