Heb jij uitgedroogde autobanden? | Autoprofi Hoogeveen
Uitgedroogde autobanden: controleer periodiek je banden
Onderhoud auto
Autoprofi Hoogeveen
Onderhoud auto
2 min

Uitgedroogde autobanden: controleer periodiek je banden

2 min

Kijk je weleens naar de banden van jouw auto? En dan alleen naar het profiel? Controleer ook op andere onregelmatigheden als scheurtjes e.d. Autobanden kunnen ook uitdrogen zonder dat je het direct opvalt.

Oorzaak droge banden

Uitdroging van banden komt niet alleen voor bij oude autobanden. Ook vrij nieuwe banden kunnen uitdrogen met soms nare gevolgen.

Het rubber van de autoband is gevoelig voor bepaalde zaken uit ons milieu en met name ozon, uv-straling (direct zonlicht) en warmte. Het maakt geen verschil of het nu zomer-, winter- of all seasons-banden zijn.

Ook het langdurig stilstaan van een band zorgt ervoor dat bepaalde beschermende bestanddelen in het rubber niet meer ‘verdeeld worden’ naar de buitenkant van de band.

uitgedroogde banden scheuren

Gevolgen van uitgedroogde autobanden

Door de uitdroging verhardt het rubber waardoor zich (haar)scheurtjes in het rubber kunnen vormen. Deze scheurtjes kunnen steeds groter worden door ofwel verdere uitdroging maar ook door b.v. het oprijden van een stoeprand.

Wanneer de scheurtjes dieper worden verdwijnt de stevigheid van de band en kunnen zelfs de onderliggende weefsels (karkas) bloot komen te liggen. Dit kan een klapband veroorzaken, maar zeker is dat je een keer lek rijdt.

Naast de vorming van scheurtjes wordt het rubber ook minder elastisch en minder slijtvast. Hierdoor zul je veel minder grip hebben op de weg.

Controleer je banden regelmatig

Bekijk regelmatig de staat van de banden van jouw auto. Het kost maar even tijd en je kunt er veel problemen mee voorkomen.

Let vooral op kleine scheurtjes; dan is het echt tijd voor een bezoek aan de garage om dit te laten controleren.

Controleer ook het profiel van de band. Deze dient minimaal 1,6mm (wettelijk) te zijn maar meer profiel is altijd beter. Bij 1,6mm aan profiel moet je de band(en) laten vervangen. Bij winterbanden geldt hetzelfde wettelijke minimum maar worden de slijtage-indicatoren al zichtbaar bij 4mm, wat wil zeggen dat je ze dan beter kunt vervangen.

Winterbanden hebben gewoon meer profiel nodig om nog te kunnen voldoen aan de verwachtingen.

Is uitdroging van autobanden te voorkomen?

Helemaal voorkomen kun je het niet; het rubber van de autoband zal na verloop van tijd altijd harder worden al naar gelang de kwaliteit van de band. Wat je moet vermijden is het langdurig in de zon parkeren van de auto.

Het beste kun je dan de banden afdekken of zelfs de velgen verwijderen en apart opslaan op een droge, donkere en niet al te warme plek. Dat geldt dus ook de opslag van zomer- of winterbanden.

uitgedroogde banden auto camper

Kun je iets aan uitgedroogde banden doen?

Wanneer een autoband eenmaal te droog is, kun je er niets meer aan doen. Het enige wat je kunt doen is de banden vervangen door nieuwe. Weet je niet zeker of je nog kunt of mag rijden met de banden, vraag ons of we ernaar willen kijken.

We zijn altijd bereid je te helpen en te adviseren.

Waarom kiezen voor Autoprofi Hoogeveen?

Om deze redenen kies je voor Autoprofi Hoogeveen:

Vragen?

Twijfel je nog, heb je vragen? Ons team met specialisten staat voor je klaar!

Vervangen onderdelen

Wij kunnen alle onderdelen van auto of camper vervangen

Problemen met je auto

Wij verzorgen de vakkundige oplossing van jouw autoproblemen

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Autoprofi Hoogeveen vind je tientallen waardevolle artikelen met tips. Heb je bijvoorbeeld deze artikelen al gelezen?

Heb je vragen?

Heb je vragen of wil je meer weten? Neem gerust contact met ons op.

Direct contact

Liever even bellen? Wij zijn bereikbaar via 0528 23 15 33

Categorieën