Wat is een APK keuring?
Het bezitten van een auto heeft vele voordelen. Met een auto ben je vrij om te gaan en staan waar je wilt. Tenminste, als hij goed functioneert. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de auto altijd technisch in orde is. Op die manier komt je nooit voor verrassingen te staan onderweg.
Daarnaast is het ook voor je veiligheid en die van je medeweggebruikers belangrijk om je auto regelmatig te laten nakijken. Naast de gebruikelijke grote en kleine beurt voor je auto, bestaat er nog een periodiek terugkerende keuring, de APK.
APK keuring
APK staat voor Algemene Periodieke Keuring. Deze keuring is in heel Europa een verplichte keuring. Deze keuring is in het leven geroepen hoofdzakelijk om twee redenen:
- Voor de handhaving van de verkeersveiligheid;
- Om het milieu te beschermen.
Een APK keuring moet echter niet worden verward met een onderhoudsbeurt. Dit is geenszins het geval. Bij een APK keuring wordt je auto gecontroleerd op een aantal cruciale punten die later aan de orde zullen komen. Als je auto APK goedgekeurd wordt, wil dit niet zeggen dat je de rest van het jaar een goed functionerende auto hebt.
Het is een een zogenoemde momentopname van de technische staat van je auto. Die kan morgen alweer anders zijn als je bijvoorbeeld een ongeluk hebt.
Wanneer dient een voertuig APK gekeurd te worden?
De frequentie waarin een auto moet worden gekeurd hangt af van het bouwjaar en de leeftijd. Oudere auto’s dienen stipt ééns per jaar gekeurd te worden. Nieuwere modellen worden ééns per twee jaar gekeurd. Nieuwe auto’s behoeven meestal pas een APK keuring na gemiddeld 3 of 4 jaar.
Welke punten worden gecontroleerd bij een APK?
Er zijn 3 hoofdzaken waarnaar wordt gekeken bij een APK keuring.
- De verkeersveiligheid;
- De milieuvriendelijkheid, zoals uitstoot;
- Algemene gegevens.
Onder meer worden zaken als de conditie van je banden, je remmen, verlichting, je stuurrichting, je schokdempers en tenslotte je carrosserie gekeurd op eventuele gebreken. Als blijkt dat een of meer van deze onderdelen niet voldoet aan de technische eisen wordt de auto APK afgekeurd.
Deze geconstateerde gebreken zullen eerst moeten worden vervangen of hersteld. Hierna zal de auto opnieuw worden onderworpen aan een APK keuring. Na goedkeuring kan de betreffende auto weer de weg op. In het keuringsrapport neemt de keuringsmeester niet alleen op of de auto is goedgekeurd of afgekeurd, maar ook welke gebreken eraan zitten te komen of welke onderdelen er op termijn tijdig vervangen moeten worden.
Zie ook: boete voor verlopen APK keuring: hoe zit dit?
Gerelateerde informatie
In de kennisbank van Autoprofi Hoogeveen vind je tientallen waardevolle artikelen met tips. Heb je bijvoorbeeld deze artikelen al gelezen?
Heb je vragen?
Heb je vragen of wil je meer weten? Neem gerust contact met ons op.
Liever even bellen? Wij zijn bereikbaar via 0528 23 15 33