Waterpomp voor elke camper - Autoprofi Hoogeveen
Waterpomp camper
Campershop
Autoprofi Hoogeveen
Campershop
2 min

Waterpomp camper

2 min

Een waterpomp is bijna onmisbaar in een camper want je wilt toch altijd water als je de kraan opendraait. Niets vervelender dan dat de waterpomp onderweg defect raakt en je zonder water zit. Niet voor niets dat veel camperaars altijd een reservepomp bij zich hebben zodat de kapotte pomp snel kan worden vervangen. Maar wat voor waterpomp is in de camper gemonteerd?

Wat is een waterpomp?

De naam zegt het natuurlijk al, het pompt water en wel van de watertank naar de kranen in de keuken, douche, wastafel en het toilet. Sommige campers hebben ook een buitenaansluiting zodat ook buiten de camper water kan worden getapt. Het water moet dus door de pomp door de leidingen worden gepompt en daarvoor moet de pomp constant met water zijn gevuld. En daarin zit het verschil in de typen waterpompen die er zijn.

Twee typen waterpompen

Er zijn namelijk twee typen waterpompen, een dompelpomp en een drukpomp. Het is dus belangrijk te weten wat voor pomp in de camper is geïnstalleerd. Waarschijnlijk weet je dat wel maar anders kun je het vinden in het instructieboekje van de camper. Probeer altijd dezelfde type pomp als geplaatst als reserve mee te nemen want dan ben je er zeker van dat het werkt.

waterpomp camper dompelpomp

Dompelpomp

De dompelpomp is niet zelf aanzuigend en moet in de watertank hangen zodat de pomp altijd vol met water staat en water kan brengen zodra de pomp gaat draaien. Dit is de meest voorkomende en goedkoopste soort pomp en vrij eenvoudig te vervangen. In onze online campershop vind je deze dompelpompen al voor een paar tientjes. Deze pompjes kunnen een opbrengst hebben van 10 tot 25 liter water per minuut met een maximale druk van 0,5 tot ongeveer 2 bar.

waterpomp camper drukpomp

Drukpomp

Een drukpomp is buiten de watertank gemonteerd en zuigt het water zelf aan uit de watertank via een slang en kan een hogere druk leveren, tot ongeveer 3 bar. De drukpomp kan meer geluid maken dan de dompelpomp omdat de drukpomp buiten de tank is gemonteerd. Deze zelf-aanzuigende pompen vind je ook in onze online campershop.

Waar moet je verder op letten?

Wil je de pomp vervangen door een andere omdat je bijvoorbeeld meer capaciteit wil, let dan op het volgende:

  • Soort pomp: dompel- of drukpomp
  • Capaciteit: een hogere capaciteit, dus meer liters per minuut zorgt ervoor dat je meer water verbruikt wanneer je niet oplet.
  • Druk: een hogere druk kan een voordeel zijn wanneer het water een lange weg af moet leggen naar de verbruikers. Hou echter rekening met de eventuele boiler waar vaak een maximum druk voor geldt.
  • Ontluchting: een automatische ontluchting op pomp zorgt voor een probleemloze, constante aanvoer van water.
  • Aansluitspanning: vrijwel alle pompen draaien op 12 volt op een enkeling na die een spanning van 24 volt vragen.

Andere onderdelen en accessoires

Wellicht dat je meer onderdelen nodig hebt als reserve of aan vervanging toe zijn. In de campershop kun je alle accessoires en onderdelen vinden wat je nodig hebt voor de ‘waterhuishouding’ van de camper. Daarnaast alles op het gebied van sanitair en water.

Ga naar:

Kun je een bepaald onderdeel niet inden in onze campershop, neem dan even contact op,  dan gaan wij voor jou op zoek.

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Autoprofi Hoogeveen vind je tientallen waardevolle artikelen met tips. Heb je bijvoorbeeld deze artikelen al gelezen?

Heb je vragen?

Heb je vragen of wil je meer weten? Neem gerust contact met ons op.

Direct contact

Liever even bellen? Wij zijn bereikbaar via 0528 23 15 33

Categorieën