DVS: Direct Vision Standard voor vrachtwagen | Autoprofi Hoogeveen
DVS voor vrachtwagen: meer veiligheid rondom
2 min. leestijd

DVS voor vrachtwagen: meer veiligheid rondom

Elke vervoerder waarvan vrachtauto’s door Londen rijden weet het waarschijnlijk wel. Hij of zij is verplicht de vrachtwagens te voorzien van een veiligheidsvergunning (‘HGV-permit’) om de verkeersveiligheid te vergroten. HVG staat voor Heavy Goods Vehicle en betreft vrachtwagens van twaalf ton en zwaarder. Daarvoor is het noodzakelijk de DVS-score (Direct Vision Standard) te kennen van elke vrachtwagen.

Wat is de DVS van een vrachtwagen?

Het drukke verkeer en vooral het aantal (bijna) ongelukken waarbij vrachtwagens en fietsers, voetgangers of motoren zijn betrokken waren de aanleiding om deze verkeersdeelnemers beter te beschermen. Iedereen die wel eens met de fiets naast een vrachtwagen heeft gestaan bij het stoplicht weet wat dat is. Je afvragend of de chauffeur jou wel ziet, want jij wilt rechtdoor en de vrachtwagen heeft de richtingaanwijzer naar rechts aanstaan. 

dvs dode hoek

Als er een dode hoekspiegel hangt, kan de chauffeur oogcontact met jou maken om aan te geven dat hij jou heeft gezien. Maar als dat niet mogelijk is, kun je er beter niet van uitgaan dat het wel zo is. Bij een grote bus voor personenvervoer is dat meestal anders, omdat de chauffeur lager zit en meestal rondom vrij zicht heeft. De bus zal waarschijnlijk vier of vijf sterren krijgen op de DVS-schaal, terwijl de genoemde vrachtwagen nul sterren scoort. Je moet minimaal een ster scoren om een vergunning aan te kunnen vragen.

Wat heb je nodig?

Om een vergunning te krijgen moet de vrachtwagen voldoen aan de minimale voorwaarden van de DVS (een ster). Vanaf 2024 moeten vrachtwagens hoogstwaarschijnlijk minimaal drie sterren hebben. Nieuwe vrachtwagens kunnen door de fabrikant al zijn voorzien van de nodige hulpmiddelen, maar deze kunnen ook later zijn ingebouwd.

Als eigenaar moet je de gegevens opvragen bij de vrachtwagenfabrikant. Scoort de vrachtwagen een ster dan hoef je in principe niets te doen en kun je de vergunning aanvragen. Een vergunning voor een vrachtwagen met een of twee sterren is geldig tot 2024, omdat vanaf dat jaar minimaal drie sterren geldt.

Wat moet je doen?

Om aan de minimale eisen te voldoen, en aan die van 2024, moet de vrachtwagen zijn voorzien van:

 • Klasse V en VI spiegels voor zicht direct naast en voor de cabine.
 • Beschermingsbalken aan de zijkanten van het voertuig wanneer mogelijk.
 • Camerasysteem voor de zijkant van het voertuig.
 • Sensoren langs de zijkant die de chauffeur waarschuwen wanneer zich daar personen bevinden.
 • Hoorbaar signaal voor andere weggebruikers wanneer de vrachtwagen afslaat.
 • Goed zichtbare waarschuwingssticker op de achterkant en andere plaatsen rondom het voertuig waar kwetsbare weggebruikers gevaar kunnen lopen.

dvs dode hoek camera

Wat kan Autoprofi voor je doen?

Wij kunnen een vrachtwagen voorzien van:

 • Camerasysteem
 • Nabijheidsensoren
 • Afsla-alarmering
 • Stickers

Waarom Autoprofi Hoogeveen?

Wij kunnen snel en vakkundig deze systemen inbouwen en daarnaast storingen en meldingen en voor jou oplossen. Dat doen we door:

 • Heldere communicatie over tijdsduur en kosten, dit voorkomt onverwachtse kosten.
 • Montage geregeld terwijl je wacht
 • Wij geven vakkundig advies
 • Heb je vragen? Stel ze gerust, wij helpen je graag

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Autoprofi Hoogeveen vind je tientallen waardevolle artikelen met tips. Heb je bijvoorbeeld deze artikelen al gelezen?

Heb je vragen?

Heb je vragen of wil je meer weten? Neem gerust contact met ons op.

Direct contact

Liever even bellen? Wij zijn bereikbaar via 0528 23 15 33

Over de schrijver
Autoprofi, een naam die synoniem staat voor kwaliteit! Sinds 1980 is Autoprofi specialist in auto-accessoires en auto-onderhoud gevestigd in Hoogeveen. Autoprofi Hoogeveen biedt een zeer uitgebreid pakket auto-accessoires en onderdelen, die door onze monteurs ook nog eens vakkundig gemonteerd kunnen worden. Of het nu gaat om een nieuwe autoradio of een koppelingsrevisie, het is bij ons allemaal mogelijk.
Reactie plaatsen