Wat is mistlicht en hoe werkt het? | Automat Hoogeveen
Wat is mistlicht en hoe werkt het?
3 min. leestijd

Wat is mistlicht en hoe werkt het?

Mistlampen produceren een brede bundel licht aan de voorkant van de auto, die niet verblindend is. Het licht valt laag, zodat de weg verlicht kan worden onder de mistbank door. Het is niet verstandig om groot licht te gebruiken als je in mist terecht komt, omdat het licht door de mist wordt teruggekaatst en het je kan verblinden. Het mistachterlicht is een lamp die extra fel is en achteropkomend verkeer waarschuwt wanneer het zicht extreem slecht is. 

Aan de voorzijde heeft het mistlicht hetzelfde doel, maar deze zorgt er ook voor dat je als bestuurder goed zicht hebt. Alle auto’s die gebouwd zijn na 1997 moeten verplicht één achtermistlicht hebben. Het mistachterlicht mag alleen ingeschakeld worden als het zicht door mist of sneeuwval minder dan 50 meter is. Bij zware regenval mag het niet gebruikt worden. Een mistlicht aan de voorzijde van de auto is niet verplicht.

Wanneer mag je mistlichten gebruiken?

Mistlichten mag je alleen gebruiken bij extreem slecht zicht. Als het gaat om het mistlicht aan de voorzijde van de auto, dan geldt dat er een ernstige belemmering moet zijn door zware regenval, mist of sneeuw. Er geldt in dit geval geen maximale afstand, maar je kunt als richtlijn een zicht van 200 meter aanhouden. De regels zijn een stuk strenger als het gaat om de mistachterlichten; deze mogen alleen gebruikt worden bij mist en sneeuwval als het zicht minder is dan 50 meter. 

Maar hoe weet je nu precies hoe ver het zicht bedraagt? Je kunt het nooit helemaal precies weten, maar er zijn wel een aantal referentiepunten. Op de snelweg kun je gebruik maken van de hectometerpaaltjes, die staan 100 meter uit elkaar. Bevind je je binnen de bebouwde kom, dan kun je lantaarnpalen als referentiepunt nemen. Deze staan doorgaans 25 meter uit elkaar. Buiten de bebouwde kom staan ze 50 meter uit elkaar.

Hoe werkt het mistlicht?

Hoe werkt het mistlicht?

Mistlicht moet je altijd handmatig aanzetten, ook als je automatische verlichting hebt. Sensoren van automatische verlichting kunnen namelijk niet altijd goed meten hoe dicht de mist is. Het symbool van het mistlicht lijkt op die van het dimlicht, alleen is deze kleiner en er loopt een kronkelende verticale lijn door de lichtstralen. 

Als de lichtstralen naar links en naar de grond wijzen en het icoontje groen van kleur is, dan is dit het mistlicht aan de voorkant van de auto. Als de lichtstralen naar rechts wijzen, horizontaal en rood/oranje van kleur zijn, dan gaat het om je mistachterlicht.

Zijn mistlampen verplicht?

Veel weggebruikers gebruiken de mistlampen niet op de juiste manier. Het komt ook voor dat de mistlampen helemaal niet gebruikt worden in situaties waarin dit wel noodzakelijk is. De mistverlichting aan de voorkant van de auto bestaat uit twee lampen die wit of geel licht uitstralen. Ze zorgen er niet alleen voor dat je zelf beter zicht hebt op de weg, je bent ook beter zichtbaar voor andere voertuigen. 

Je bent niet verplicht om mistlampen te gebruiken, maar als het zicht ernstig belemmerd is door zware regen, mist of sneeuwval, dan is het wel verstandig om te doen. Heb je minder dan 200 meter zicht, dan mag je de mistlampen gebruiken.

Hoe zit het met mistachterlichten?

Het is wettelijk verplicht om aan de achterzijde van de auto minstens één mistlicht te hebben, maar je mag twee mistlichten monteren. Het mistachterlicht straalt een heldere rode kleur uit en mag alleen gebruikt worden als het zicht door sneeuw of mist minder is dan 50 meter. 

Het mistachterlicht mag niet gebruikt worden bij hevige regenval. De reflectie zorgt er namelijk voor dat het felle rode licht zodanig wordt versterkt dat het achterliggende verkeer verblind wordt. Dit is ook gelijk de reden dat het mistachterlicht niet gebruikt mag worden als je in de file staat.

Wat als je mistlichten kapot zijn?

Aangezien de mistlichten niet verplicht zijn, hoef je ze niet direct te vervangen als ze kapot zijn. Maak je verkeerd gebruik van de mistlichten, dan kun je wel een flinke boete riskeren. Wil je je mistlichten vervangen, omdat ze kapot zijn? Dan kun je terecht bij Automat Hoogeveen. Het is daarnaast altijd verstandig om reservelampen in je auto te hebben liggen; zo kun je ze direct vervangen wanneer het nodig is.

Mistlichten kopen bij Automat Hoogeveen

Verlichting voor je auto kopen doe je bij Automat Hoogeveen, waar alleen kwaliteitsverlichting wordt verkocht en je antwoord krijgt op al jouw vragen over verlichting voor de auto. Ons assortiment auto mistlichten bestaat uit verschillende merken.Bekijk hier ons groot assortiment aan auto mistlichten en bestel ze direct online of kom langs in onze winkel in Hoogeveen!


Heb je vragen?

Heb je vragen of wil je meer weten? Neem gerust contact met ons op.

Direct contact

Liever even bellen? Wij zijn bereikbaar via 0528 23 15 33


Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Autoprofi Hoogeveen vind je tientallen waardevolle artikelen met tips. Heb je bijvoorbeeld deze artikelen al gelezen?

Over de schrijver
Autoprofi, een naam die synoniem staat voor kwaliteit! Sinds 1980 is Autoprofi specialist in auto-accessoires en auto-onderhoud gevestigd in Hoogeveen. Autoprofi Hoogeveen biedt een zeer uitgebreid pakket auto-accessoires en onderdelen, die door onze monteurs ook nog eens vakkundig gemonteerd kunnen worden. Of het nu gaat om een nieuwe autoradio of een koppelingsrevisie, het is bij ons allemaal mogelijk.
Reactie plaatsen