IJskrabber kopen: vaak vergeten
Wanneer de koude periode van het jaar eraan komt kun je daar beter op zijn voorbereid, net als jouw auto. Heb je die al laten controleren, dan ben je goed bezig, maar vergeet niet dat er zich omstandigheden voordoen dat een goed startende auto niet voldoende is. Wat doe je als de ramen zijn bevroren? Heb je al een ijskrabber in de auto liggen?
Bevroren ruiten: ergernis in de ochtend
Niets is zo vervelend als wanneer je ’s morgens op tijd weg moet en de autoruiten onder een dikke laag ijs zitten. Dat kost je toch al gauw tien minuten zwoegen om de auto helemaal ijsvrij te maken. Helemaal ijsvrij? Dat is toch niet nodig horen we je denken. Niets is minder waar, want je moet als bestuurder rondom goed zicht hebben. Wanneer je jouw autoruiten niet goed ijsvrij maakt, waardoor je maar beperkt zicht hebt op de weg, riskeer je een fikse boete. Maar hoe maak je de ruiten goed ijsvrij?
Een vaak vergeten hulpmiddel in de auto
Je bent niet de enige die na de eerste nachtvorst op zoek moet naar een ijskrabber. Dat ding heeft altijd de neiging te verdwijnen zodra de winter voorbij is. Controleer daarom op tijd of je een ijskrabber in de auto hebt liggen en of deze nog voldoet. Zo niet, dan heb je bij Autoprofi Hoogeveen keuze uit vele soorten ijskrabbers.
Welke ijskrabber moet je kopen?
Laten we het zo zeggen: “Elke krabber die het ijs van de vooruit haalt voldoet, maar er zijn enkele zaken waar je rekening mee kunt houden.” Denk hierbij aan:
- Materiaal krabber
- Met of zonder tanden
- Breedte krabber
- Vorm en materiaal handvat
- Met of zonder veger of wisser
- Lengte steel
Materiaal krabber
De meeste krabbers zijn gemaakt van hard kunststof die over het algemeen goed bestand zijn tegen het harde ijs en minimaal slijten. Het kleine nadeel van deze krabbers is vaak de vrij dikke snijrand van de krabber. Hiermee kun je niet altijd even makkelijk onder de ijslaag komen. Daarom hebben sommige mensen liever een ijskrabber met een messing blad wat dun en stevig is en waarmee je elke ijslaag kunt verwijderen. In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken hoef je je geen zorgen te maken over krassen die deze krabbers zouden maken. Krassen ontstaan namelijk door het vuil en zand wat je met elke krabber over het glas schuift. Een kunststoffen ijskrabber kan dus net zo goed krassen veroorzaken. Om dit te voorkomen kun je regelmatig de ruiten wassen, zodat vuil en zand geen kans krijgen om vast te gaan zitten.
Met of zonder tanden
Sommige ijskrabbers hebben tanden aan een zijde waarmee je een goed begin kunt maken in de ijslaag. Dat is handig, omdat het begin altijd even lastig is.
Breedte van de krabber
Hoe breder de krabber, hoe sneller je klaar bent. Tenminste wanneer je genoeg kracht kunt zetten, want hoe smaller de krabber, hoe minder kracht je nodig hebt om de krabber door het ijs te duwen.
Vorm en materiaal handvat
Sommige mensen weten het nog: geen krabber, maar wel een doosje van de cassetteband. Uit nood werkt dat even, maar je had bijna geen grip op dat kleine ding. Een goede grip is belangrijk voor een ijskrabber. IJskrabbers met een rubber/siliconen handvat hebben dit wel in tegenstelling tot volledig plastieken krabbers. Voel in de winkel gewoon welke ijskrabber lekker in de hand ligt. Erg praktisch zijn de ijskrabbers met handschoen, waardoor je nooit bevroren vingers krijgt tijdens het krabben.
Met of zonder veger of wisser
IJskrabbers met een veger of een wisser zijn handig om ijs- en sneeuwresten weg te vegen. Gebruik hiervoor zo min mogelijk de ruitenwissers, omdat deze kunnen beschadigen door de scherpe ijskristallen. Met een wisser kun je bovendien heel eenvoudig de ramen condensvrij maken.
Lengte steel
Hier geldt: hoe korter de steel, hoe meer kracht je kunt zetten, maar kun je niet overal even gemakkelijk bij. Probeer daarom een compromis te vinden. Maar heb je een bus of truck, dan is een lange steel natuurlijk praktischer.
Hoe voorkom ik bevroren ruiten?
Om te voorkomen dat de autoruiten bevriezen heb je een aantal mogelijkheden:
- Auto onder dak: zet de auto in de garage of onder een carport.
- Parkeer de auto zo dicht mogelijk tegen een gebouw of onder een boom.
- IJsdeken: leg een ijsdeken over de voorruit en zorg dat deze overal goed aansluit.
- Dakhoes: Hiermee bescherm je in een keer alle ruiten van de auto.
- Autohoes: wanneer je de hele auto wilt beschermen.
Waarom Autoprofi Hoogeveen?
In onze winkel vind je een assortiment ijskrabbers voor jouw auto of camper. Kom gerust langs bij ons in de winkel zodat wij je verder kunnen helpen.
- Heldere communicatie over tijdsduur en kosten, dit voorkomt onverwachtse kosten.
- Montage geregeld terwijl je wacht
- Wij geven vakkundig advies
- Heb je vragen? Stel ze gerust, wij helpen je graag
Gerelateerde informatie
In de kennisbank van Autoprofi Hoogeveen vind je tientallen waardevolle artikelen met tips. Heb je bijvoorbeeld deze artikelen al gelezen?
Heb je vragen?
Heb je vragen of wil je meer weten? Neem gerust contact met ons op.
Liever even bellen? Wij zijn bereikbaar via 0528 23 15 33