Welke fietsendrager voor de camper kiezen? | Automat Hoogeveen
Welke fietsendrager voor de camper kiezen?
Camper
Autoprofi Hoogeveen
Camper
4 min

Welke fietsendrager voor de camper kiezen?

4 min

Is jouw vakantie op wielen niet compleet zonder fietstochten door steden en natuurgebieden? Dan neem je waarschijnlijk graag je eigen fiets met je mee.

De vraag is: hoe vervoer je je fiets? Er zijn verschillende mogelijkheden om je tweewieler aan je camper te bevestigen. Welke is het meest geschikt voor jouw camper en fiets? Wij vertellen je daar graag meer over.

Waarom een fietsendrager voor de camper?

Met een fietsendrager vervoer jij een of meerdere fietsen volgens de regels en op een veilige manier met je camper. Zo kun je op vakantie de omgeving verkennen met je fiets.

De regels rondom de fietsendrager

Er zijn vrij veel regels waar het vervoer van je fiets op je camper aan moet voldoen. Zo moet de fietsendrager goedgekeurd zijn en goed bevestigd zijn. Ook mag je niet meer fietsen vervoeren op de fietsendrager dan waar het voor gemaakt is.

Bovendien mogen de lastdrager en de fietsen niet meer dan 20 centimeter uitsteken aan de zijkanten van je camper.

Welk type fiets heb je?

Welk type fiets heb je?

Voor je een fietsendrager kiest, is het belangrijk te weten hoeveel fietsen je mee wilt nemen, maar ook wat voor type fietsen je wilt vervoeren. De omvang en het gewicht van je fiets bepalen deels welke fietsendrager het meest geschikt is.

Stadfiets

De stadsfiets is vrij zwaar en minder flexibel dan veel andere soorten fietsen. Je fietsendrager moet ruimte bieden aan deze grote fietsen en het gewicht aankunnen.

Elektrische fiets

De elektrische fiets is vanwege zijn accu en mechanisme nog zwaarder dan de stadsfiets. Niet alle fietsendragers kunnen dit gewicht aan. Bovendien is een zware fiets lastiger op te tillen. Het beste kies je daarom niet voor een fietsendrager die zeer hoog bevestigd wordt.

Mountainbike

De mountainbike kan qua frame wel vrij lomp zijn, maar over het algemeen is het niet al te zwaar. De carbon variant is heerlijk licht, maar wel extra kwetsbaar. Ga je voor een elektrische mountainbike? Hou dan wel rekening met extra belasting.

Racefiets

De racefiets is zeer licht, waardoor het een fietsendrager niet teveel zal belasten. Bovendien til je het eenvoudig op voor bevestiging. Wel zijn deze fietsen vaak vrij kwetsbaar.

Waar kun je een fietsendrager laten plaatsen op de camper?

Waar kun je een fietsendrager laten plaatsen op de camper?

Waar plaats jij je fietsendrager? Dit is niet enkel afhankelijk van het soort fiets dat je wilt vervoeren, maar ook van het type camper dat je hebt.

Op het chassis

Een fietsendrager op het chassis is lekker laag bij de grond, waardoor ook zwaardere fietsen er vrij eenvoudig op te tillen zijn. Het is sterk en het belast de deuren van je camper niet.

Ook kun je nog steeds de achterdeuren openen, mits je voor een wegdraaiende fietsendrager gaat. Het is een zeer goede keuze voor buscampers.

Aan de achterwand

Een aan de achterwand gemonteerde fietsendrager zie je vaak bij buscampers. Het nadeel is dat het de deuren belast. Het is daarom meer geschikt voor campers die geen deuren aan de achterkant hebben.

Op de trekhaak

De fietsendrager op de trekhaak monteren heeft als voordeel dat je gemakkelijk bij je fiets kan. Het nadeel is dat je de achterdeuren van je camper onmogelijk kunt openen wanneer je fietsen op de fietsendrager staan.

Veel buscampers hebben bovendien geen trekhaak. Deze zou je voor deze optie dus eerst moeten monteren.

Montage in de garage

Montage in de garage van de camper is een goede optie voor de grotere campers. Deze hebben een groot opbergvak waar je de fietsendrager in kunt monteren. Het is bovendien een plaats waar je fietsen zeer veilig worden opgeborgen; ideaal voor de wat kwetsbaardere tweewielers.

Montage in de garage neemt wel veel opbergruimte in beslag.

Onze favoriet: de Busbiker

Onze favoriet: de Busbiker

Onze favoriete fietsendrager? Dat is de Busbiker. Deze fietsendrager beschikt over unieke eigenschappen die het ideaal maken voor vrijwel iedere camper en iedere fiets. Het wordt op het chassis gemonteerd, waardoor het zeer stevig is. D

ankzij het slimme ontwerp neemt de fietsendrager weinig ruimte in. Omlaag geklapt steekt het vanaf de bumper gemeten slechts 58,5 centimeter uit en je kunt er drie fietsen op kwijt. De fietsendrager is weg te draaien – ook wanneer het je fietsen draagt – waardoor je met weinig moeite de achterdeuren opent.

Fietsendrager zelf monteren of laten monteren?

De meeste fietsendragers zijn zelf te monteren. Dit kost je waarschijnlijk circa een halve dag. Het enige dat je nodig hebt is je fietsendrager, een boormachine, schroevendraaiers, een rolbandmaat, kit en ring-of steeksleutels.

Als je er zeker van wilt zijn dat je fietsendrager goed gemonteerd wordt, laat je dit het beste doen door je camperdealer. Zij doen dit, dankzij hun ervaring, bovendien een stukje sneller. Het kost ze ongeveer twee uur.

Autoprofi Hoogeveen helpt je verder

Ben jij op zoek naar een fietsendrager die geschikt is voor je camper en voor je fietsen? Of wil je graag advies? Autoprofi Hoogeveen verkoopt fietsendragers voor je camper en helpt je graag het juiste model te vinden.

Daarnaast hebben wij veel ervaring met het monteren van fietsendragers op campers. Voor je het weet rij je weg met je nieuwe aanwinst!

Heb je vragen?

Heb je vragen of wil je meer weten? Neem gerust contact met ons op.

Direct contact

Liever even bellen? Wij zijn bereikbaar via 0528 23 15 33

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Autoprofi Hoogeveen vind je tientallen waardevolle artikelen met tips. Heb je bijvoorbeeld deze artikelen al gelezen?

Categorieën