Hoe lang kan ik met de camper zonder stroom kamperen? | Automat hoogeveen
Hoe lang kan ik met de camper zonder stroom kamperen?
in Camper
2 min. leestijd

Hoe lang kan ik met de camper zonder stroom kamperen?

Hoe fantastisch is het om met de camper op pad te gaan! Je bent er voor een aantal weken tussenuit en je krijgt de kans om weer helemaal op te laden. Althans, dat is wel de bedoeling, maar juist tijdens een kampeervakantie ontdek je hoe afhankelijk je bent van stroom.

Je gebruikt het bijvoorbeeld om koffie te zetten, je smartphone op te laden of om sfeerlampjes aan te doen. Hoe lang kan je eigenlijk zonder stroom kamperen met een camper en op welke manier ben je altijd verzekerd van voldoende stroom?

Hoe lang kan je zonder stroom kamperen?

Hoe lang je zonder stroom kan kamperen, is afhankelijk van verschillende factoren. Veel hangt af van hoeveel apparatuur je in de camper gebruikt. Tijdens koude ochtenden zet je misschien al snel de elektrische kachel aan. Daarnaast wil je ook apparatuur opladen zoals smartphones en de gps.

Een koelkast die continu op volle toeren draait, vreet ook stroom. Hoe meer apparaten je gebruikt, hoe groter je stroomverbruik. De meeste campings beschikken over goede stroomvoorzieningen, maar dit wordt anders wanneer je kiest voor wildkamperen in bijvoorbeeld Scandinavië.

Hoe lang kan je zonder stroom kamperen?

Hoe kan je deze termijn verlengen?

Naast de startaccu beschikken de meeste campers over een zogenaamde huishoudaccu. Op die manier kan je een tijdje gebruikmaken van stroom, ideaal voor de koelkast en wat ledverlichting. Hoewel een camper bedoeld is voor lange reizen, wil je af en toe ook gewoon op een mooie plek blijven staan.

In dat soort situaties kan je de duur van deze accu's verlengen door op zoek te gaan naar slimme opties. Extra stroomvoorziening is bijvoorbeeld mogelijk door middel van zonnepanelen of een EFOY-brandstofcel.

Laat zonnepanelen monteren

Houd je van zelfvoorzienend kamperen? Laat dan een zonnepaneel op het dak van je camper monteren of kies voor een uitklapbaar zonnepaneel. Met een of meerdere zonnepanelen verleng je de statijd op een plek waar geen stroom aanwezig is.

Let er wel op dat het rendement minimaal 110 watt is, anders heb je weinig aan een zonnepaneel. Bereken daarom hoeveel zonnepanelen jij nodig hebt om aan je energiebehoefte te kunnen voldoen.

Produceer elektriciteit met behulp van een EFOY-brandstofcel

Wil je niet afhankelijk zijn van zonnepanelen of andere energiebronnen? Verzeker je van constante stroom door middel van een EFOY-brandstofcel.

EFOY staat voor ‘Energy for You’. Dit systeem zet vloeibare methanol om in elektrische energie. Dit gebeurt geruisloos, milieuvriendelijk en emissievrij! Een EFOY-brandstofcel werkt tot twintig graden Celsius onder het vriespunt en is de ideale stroomgenerator voor accu's van 12 en 24 volt.

Nog meer handige tips voor stroombesparing

Nog meer handige tips voor stroombesparing

Behalve het opwekken van stroom via zonnepanelen of een EFOY-brandstofcel, is het ook zinvol om op je stroomverbruik te letten. Wat kan je doen aan stroombesparing in je camper?

  • Zet je koelkast op de laagste stand;
  • Gebruik geen ledverlichting, maar steek voor de gezelligheid kaarsjes aan;
  • Laat een elektrisch kacheltje achterwege, maar pak een dekentje om jezelf op te warmen;
  • Gebruik een omvormer om je telefoon, tablet of batterijen op te laden;
  • Heb je een apparaat dat veel stroom gebruikt? Bespaar energie door het apparaat alleen te gebruiken wanneer je op een camping met voorzieningen bent.

Laat je adviseren door een camperspecialist

Stroom is een geweldige luxe, maar bij een kampeervakantie is het helemaal niet erg om terug te gaan naar basisbenodigdheden. Dit maakt op pad gaan met je camper juist leuk! Heb je advies of tips nodig van een specialist?


Heb je vragen?

Heb je vragen of wil je meer weten? Neem gerust contact met ons op.

Direct contact

Liever even bellen? Wij zijn bereikbaar via 0528 23 15 33


Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Autoprofi Hoogeveen vind je tientallen waardevolle artikelen met tips. Heb je bijvoorbeeld deze artikelen al gelezen?

Over de schrijver
Autoprofi, een naam die synoniem staat voor kwaliteit! Sinds 1980 is Autoprofi specialist in auto-accessoires en auto-onderhoud gevestigd in Hoogeveen. Autoprofi Hoogeveen biedt een zeer uitgebreid pakket auto-accessoires en onderdelen, die door onze monteurs ook nog eens vakkundig gemonteerd kunnen worden. Of het nu gaat om een nieuwe autoradio of een koppelingsrevisie, het is bij ons allemaal mogelijk.
Reactie plaatsen