Hoe zwaar mag een camper zijn? | Automat Hoogeveen
Hoe zwaar mag een camper zijn?

Ga je graag met de camper op pad voor een ontspannen kampeervakantie in Europa? Een vakantie met de camper vraagt om een goede voorbereiding. Naast het meenemen van bagage, gereedschap en reserveonderdelen is het ook belangrijk om te weten hoe zwaar je camper mag wegen.

Een te zware camper levert mogelijk een boete op en brengt daarnaast ook allerlei veiligheidsrisico's met zich mee. Wij leggen je uit hoe het zit!

Hoe zwaar mag een camper officieel zijn?

Een camper die geschikt is voor rijbewijs B mag nooit meer wegen dan 3.500 kilogram. Een te zware camper brengt verschillende veiligheidsrisico's met zich mee. Een overbeladen camper ligt bijvoorbeeld minder stabiel op de weg, want de veren en assen zijn hier niet op berekend.

Verder is bij een te zware camper de remweg langer en is de kans op een klapband veel groter. Om die reden is het belangrijk je camper te wegen voor je in de zomer op kampeervakantie gaat. Daarmee verklein je de kans op ongelukken!

Hoe zwaar mag een camper officieel zijn?

Waar en hoe weeg je de camper?

Een camper wegen doe je bij een keuringslocatie van de RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer). Autoprofi Hoogeveen is hét adres om je camper te wegen vóór je op vakantie gaat. Wij hebben een stevige weegbrug voor het wegen van de camper.

Dit is altijd verstandig om te doen, want de camper weegt bijna altijd meer dan op het camperbewijs staat aangegeven. Door de jaren heen is een camper vaak uitgebreid met extra onderdelen, bijvoorbeeld een fietsendrager. Daarnaast kunnen we op een weegbrug je camper ook vakkundig inspecteren. Op die manier ga je altijd veilig op pad met je camper.

Wat is massa rijklaar?

Overgewicht bij een camper moet je altijd tegengaan. Daarom is het belangrijk om te weten hoe het precies zit. Pak je het kentekenbewijs van de camper erbij, dan zie je drie verschillende gewichten staan: massa rijklaar, technische maximummassa en toegestane maximummassa.

Massa rijklaar verwijst naar het gewicht van de camper, een brandstoftank die voor negentig procent is gevuld, een reservewiel en een bestuurder van 75 kilogram. De gas- en watertank worden bij massa rijklaar ook meegewogen met een vulling van maximaal negentig procent.

Wat is technische maximummassa?

De technische maximummassa heeft betrekking op het gewicht dat een camper technisch aankan.

Overschrijd je dit gewicht? Dan brengt dit diverse veiligheidsrisico's met zich mee, want je camper is hier niet op gebouwd. De meeste nieuwe campers kennen een technische maximummassa van 3.850 of 4.250 kilogram.

Let op dat je dit maximumgewicht niet overschrijdt, want dit leidt mogelijk tot een boete van de verkeerspolitie.

Wat is toegestane maximummassa van een camper?

Wat is toegestane maximummassa?

De toegestane maximummassa van een camper is vastgesteld op 3.500 kilogram. Dit is het gewicht dat een beladen camper maximaal mag wegen. Het laadvermogen is het verschil tussen de toegestane maximummassa en massa rijklaar.

Zowel passagiers als accessoires brengen natuurlijk gewicht met zich mee. Er zijn tools beschikbaar die je een indicatie geven van het laadvermogen vanwege bagage.

Wat te doen als de camper te zwaar is?

Heb jij de camper gewogen op onze weegbrug en ontdek je tot je grote schrik dat de camper te zwaar is? Er is maar één manier: er moet gewicht af!

Er zijn allerlei manieren om je camper in gewicht te doen afnemen: boeken thuislaten en een e-reader meenemen, stalen gasflessen vervangen door Benegas Light of rijden met een lege watertank en uitsluitend water gebruiken op een camping. Vaak kun je prima met minder bagage op stap en dit is altijd beter voor je veiligheid!

Veilig met de camper op pad? We zien je graag verschijnen op onze weegbrug!


Heb je vragen?

Heb je vragen of wil je meer weten? Neem gerust contact met ons op.

Direct contact

Liever even bellen? Wij zijn bereikbaar via 0528 23 15 33


Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Autoprofi Hoogeveen vind je tientallen waardevolle artikelen met tips. Heb je bijvoorbeeld deze artikelen al gelezen?

Over de schrijver
Autoprofi, een naam die synoniem staat voor kwaliteit! Sinds 1980 is Autoprofi specialist in auto-accessoires en auto-onderhoud gevestigd in Hoogeveen. Autoprofi Hoogeveen biedt een zeer uitgebreid pakket auto-accessoires en onderdelen, die door onze monteurs ook nog eens vakkundig gemonteerd kunnen worden. Of het nu gaat om een nieuwe autoradio of een koppelingsrevisie, het is bij ons allemaal mogelijk.
Reactie plaatsen