Gewichtsbesparing voor je camper: hoe doe je dat? | Automat Hoogeveen
Gewichtsbesparing voor je camper: hoe doe je dat?
in Camper
3 min. leestijd

Gewichtsbesparing voor je camper: hoe doe je dat?

Ben je een fervent kampeerder en ga je graag met de camper op pad? Zodra je op reis gaat, heb je het liefst alle kampeerbenodigdheden binnen handbereik. Met een checklist controleer je of je geen belangrijke spullen vergeet. Tegelijkertijd wil je ook niet het toegestane gewicht van je camper overschrijden.

Waarom is gewichtsbesparing bij een camper belangrijk en hoe pak je dat aan. Automat Hoogeveen legt je uit hoe het werkt en geeft je een aantal praktische tips.

Waarom is gewichtsbesparing bij een camper belangrijk?

Een veel voorkomend probleem bij campers is dat ze te zwaar zijn. Een camper is van zichzelf al zwaar in gewicht en de massa neemt alleen maar toe zodra er extra accessoires worden gemonteerd. Een fietsendrager en luifel zijn handig, maar zorgen ook voor meer gewicht.

Hoe meer accessoires je toevoegt, hoe minder kampeerbenodigdheden je kan meenemen. Bovendien is een te zwaar beladen voertuig een gevaar op de weg. Het voertuig is minder stabiel en je kan ook minder snel remmen.

Hoe zwaar mag een camper zijn?

Een te zwaar beladen camper zorgt dus voor onveilige situaties op de weg. Met rijbewijs B is de maximaal toegestane massa van een camper 3500 kilogram. Dat is inclusief belading en passagiers. Dit getal is overigens ook op het kentekenbewijs te vinden. Overschrijd je dit gewicht, dan riskeer je al snel een boete.

In Nederland wordt soms een marge van vijf procent gedoogd, maar in het buitenland is dit meestal niet het geval. Bovendien heeft een te zware camper invloed op de schade-uitkering bij een eventueel ongeval.

De meeste verzekeraars hebben een clausule in de camperverzekering opgenomen dat roekeloosheid een reden is om iemand van een schade-uitkering uit te sluiten.

Wij zijn op dit onderwerp dieper ingegaan in een andere blog:
> Hoe zwaar mag een camper zijn?

Tips om te besparen op het gewicht van je camper

Tips om te besparen op het gewicht van je camper

Wil je een te zware camper op de weg voorkomen? Automat Hoogeveen helpt je graag op weg met enkele handige tips:

Vervang loodaccu's door lithiumbatterijen

Gebruik je grote (huishoud)accu's in de camper? Vervang ze door lithiumbatterijen. Ze gaan langer mee dan accu's en zijn een uitkomst voor wildkampeerders.

Kies voor lichtgewicht- of vouwfietsen

Heb je een fijne camping gevonden en wil je de omgeving op de fiets verkennen? Doe dit op lichtgewicht- of vouwfietsen in plaats van zware elektrische fietsen.

Neem een aanhangwagen mee voor je bagage en fietsen

Een boete voorkomen? Koppel een aanhangwagen aan je camper voor je bagage en fietsen. Hiervoor is een trekhaak wel noodzakelijk.

Vervang het reservewiel door een reparatiesetje

Een reservewiel is zwaar en kan je daarom vervangen door een reparatiesetje inclusief een compressor van 12 volt. Let op: in sommige landen is een reparatiesetje niet voldoende.

Ga voor lichtgewichtgasflessen

Gasflessen van metaal zijn zwaar. Gelukkig kan je op steeds meer plaatsen terecht voor aluminium exemplaren. Dit scheelt weer de nodige kilo's!

Gebruik een lichte tafel en inklapbare campingstoelen

Investeren in licht meubilair is een slimme en voordelige manier om gewichtsbesparing voor je camper vorm te geven. Ga bijvoorbeeld voor inklapbare stoelen.

Tips om te besparen op het gewicht van je camper

Koop licht servies

De camperkeuken staat vaak boordevol servies en kookbenodigdheden. Vervang zwaar servies door licht campingservies. Check ook direct je pannen. Heb je die allemaal nodig of kan je een aantal potten en pannen thuislaten?

Houd watertanks zo leeg mogelijk

Ga niet op pad met volle watertanks. Bij vertrek vanaf de camping leeg je eerst de vuilwatertank. Schoon water is belangrijk, maar je hebt niet veel nodig. Sowieso is een te volle watertank bij warm weer een broedplaats voor bacteriën.

Laat boodschappen zoveel mogelijk thuis

Boodschappen nemen vaak veel ruimte in. Niets lijkt zo handig als ingeblikte voeding. Toch kom je overal in het buitenland supermarkten tegen. En hoe leuk is het om kennis te maken met de lokale winkels voor het bereiden van een overheerlijk diner?

Laat je camper wegen en controleren bij Automat Hoogeveen

Veilig de weg op met je camper? Kom langs bij Automat Hoogeveen en laat je camper wegen op onze weegbrug. Combineer dit met een onderhoudsbeurt en beleef volop plezier aan je kampeervakantie. Maak direct een afspraak met een van onze camperspecialisten!


Heb je vragen?

Heb je vragen of wil je meer weten? Neem gerust contact met ons op.

Direct contact

Liever even bellen? Wij zijn bereikbaar via 0528 23 15 33


Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Autoprofi Hoogeveen vind je tientallen waardevolle artikelen met tips. Heb je bijvoorbeeld deze artikelen al gelezen?

Over de schrijver
Autoprofi, een naam die synoniem staat voor kwaliteit! Sinds 1980 is Autoprofi specialist in auto-accessoires en auto-onderhoud gevestigd in Hoogeveen. Autoprofi Hoogeveen biedt een zeer uitgebreid pakket auto-accessoires en onderdelen, die door onze monteurs ook nog eens vakkundig gemonteerd kunnen worden. Of het nu gaat om een nieuwe autoradio of een koppelingsrevisie, het is bij ons allemaal mogelijk.
Reactie plaatsen