Bevroren ruitenwissers: wat kun je hieraan doen?
Bevroren ruitenwissers van de auto: wat moet ik doen?
Kennisbank
Autoprofi Hoogeveen
Kennisbank
3 min

Bevroren ruitenwissers: wat kun je hieraan doen?

3 min

De winter is weer aangebroken, in dit jaargetijde komen regelmatig problemen voor bij auto’s. Grote problemen, zoals een auto die niet wil starten, maar ook kleine zaken, zoals bevroren ruiten of damp in de auto. Dit is niet onoverkomelijk, het is eerder vervelend, maar toch belangrijk om er iets aan te doen. Het is namelijk erg belangrijk om veilig op weg te gaan.

Bevroren ruitenwissers is een voorbeeld van zo’n probleem. Pak je dit niet goed aan, dan kunnen de ruitenwissers kapot gaan en niet meer optimaal werken. Hoe kun je het best bevroren ruitenwissers losmaken, en hoe kun je het voorkomen? Hier lees je er alles over.

Hoe ontstaan bevroren ruitenwissers?

Iedereen kent het wel: Je staat ’s morgens op, ontbijt even snel en loopt naar de auto om naar het werk te gaan. Helaas kun je niet onmiddellijk wegrijden want de ruiten zijn bevroren. De kans is dan groot dat je ook bevroren ruitenwissers hebt.

Deze vriezen onder invloed van vocht en vorst vast aan het raam. In sommige nachten vriest het zonder dat je ’s morgens hoeft te krabben, dat komt door het vochtniveau in de lucht. Zit er veel condens in de lucht, dan vriezen je ramen aan en de ruitenwissers vast.

Bevroren ruitenwissers losmaken

Het is aanlokkelijk om als een bezetene dat vervloekte ijs van je ramen te krabben, en tegelijkertijd je ruitenwissers los te bikken, maar dat is geen verstandige keus. Ook de ruitenwissers lostrekken van het voorraam is geen goed idee. De rubbers van de ruitenwissers kunnen daar simpelweg niet goed tegen. Bevroren ruitenwissers losmaken moet met beleid gedaan worden. Je kunt dit op de volgende manieren doen:

 • Krab je altijd de ruiten schoon met een ijskrabber? Deze kun je ook gebruiken om voorzichtig de ruitenwissers los te krijgen. Doe het met beleid en trek de ruitenwisser niet verder los als je een klein stukje los hebt. Gewoon met beleid kleine tikjes geven.
 • Start de auto en zet de blower op het voorraam. Ondertussen kun je de ruiten aan de zijkanten schoonkrabben. Als je daarmee klaar bent is de kans groot dat de onderkant van het voorraam al ontdooid is. Controleer dit even en tik zo nodig de wissers voorzichtig los.
 • Maak gebruik van ontdooispray. Dit werkt goed voor de ruiten, maar ook voor de ruitenwissers die bevroren zijn.
 • Bevroren ruitenwissers van de auto: wat moet ik doen?

Veilig op weg in de winter

De laatste jaren zijn de winters in Nederland vrij mild, daarom hebben we maar zelden nog te maken met vorst en sneeuw. Toch is het belangrijk om de auto voor te bereiden op de winter. Winterse omstandigheden komen altijd onverwacht. Het is erg fijn als je dan toch veilig op weg kunt met je auto zonder dat je allerlei handelingen moet doen in de vroege ochtend.

Je kunt de auto winterklaar laten maken bij een garagebedrijf, maar je kunt veel dingen ook zelf doen, zoals:

 • Controleer de ruitenwissers: Zijn de wissers nog goed en kunnen ze nog een jaargetijde met veel regen, vorst en sneeuw mee?
 • Heb je voldoende ruitenwisservloeistof en is deze geschikt voor de kou?
 • Doen de ruitensproeiers het goed? Dit is ook belangrijk om te controleren wanneer je de ramen ijsvrij hebt gemaakt. Vaak raken ze verstopt door bevriezing. Even opwarmen met een doek of wat spray erop en ze werken weer.
 • Spray de rubbers van de portieren in met glycerine spray om te voorkomen dat ze vastvriezen.

Bevroren ruitenwissers; wat kun je hieraan doen?

Vastgevroren ruitenwissers kun je op verschillende manieren weer loskrijgen, veel beter is het echter om te voorkomen dat je bevroren ruitenwissers krijgt. Dit kun je op de volgende manieren doen:

 • Iedereen is dagelijks met het weer bezig, dus je kunt weten dat nachtvorst mogelijk is. Zet voor de zekerheid op koude nachten de ruitenwissers omhoog. Ze kunnen dan niet vastvriezen tegen het autoruit.
 • Doe een deken, een auto doek of speciale ijsbeschermer over het voorraam. Plaats de wissers hierbovenop. Ook kun je stukken karton onder de ruitenwissers plaatsen om bevriezing te voorkomen.
 • Extra tip: Schakel de ruitenwissers altijd uit als je de auto voor de nacht parkeert. De rubbers kunnen flink beschadigen als je de auto start en de bevroren ruitenwissers aangaan.

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Autoprofi Hoogeveen vind je tientallen waardevolle artikelen met tips. Heb je bijvoorbeeld deze artikelen al gelezen?

Heb je vragen?

Heb je vragen of wil je meer weten? Neem gerust contact met ons op.

Direct contact

Liever even bellen? Wij zijn bereikbaar via 0528 23 15 33

Categorieën