Vastgevroren autoslot: wat kun je hieraan doen?
Vastgevroren autoslot: wat kun je hieraan doen?
Kennisbank
Autoprofi Hoogeveen
Kennisbank
2 min

Vastgevroren autoslot: wat kun je hieraan doen?

2 min

Je wilt ’s morgens de auto pakken naar je werk of een afspraak, maar je ziet dat het gevroren heeft. De autoruiten zijn bevroren, dus je wilt je krabber of spray pakken maar je krijgt de autosleutel niet in het slot of je kunt de sleutel niet draaien. Een vastgevroren autoslot, wat kun je eraan doen? Hoe kom je de auto toch in? Automat Hoogeveen geeft je enkele tips!

Wat kun je doen tegen een vastgevroren autoslot?

Er bestaan verschillende manieren om een vastgevroren autoslot te ontdooien. Enkele manieren zijn:

  • Maak gebruik van een slotontdooier. Dit is een klein flesje met antivriesmiddel. Haal het dopje eraf, zet de tuit in het slot en knijp in het flesje zodat het middel in het slot loopt. De slotontdooier heeft enige minuten nodig om in te werken. Daarna zou je het slot open moeten kunnen maken.
  • Heb je geen slotontdooier of heb je deze in de auto opgeborgen (je bent de enige niet), haal dan een kruik van binnen en druk deze tegen het slot. Dit zou voldoende moeten werken om het slot te ontdooien.
  • Heb je een aansteker op zak? Hou dan voor korte tijd de sleutel dicht bij de vlam en probeer het slot nog eens te openen.
  • Geen slotontdooier, en geen kruik of aansteker in huis? Misschien heb je dan een busje hand gel in je tas of thuis? Deze bevat veel alcohol, wat ervoor zorgt dat bevroren delen ontdooien. Je kunt wat middel op de sleutel doen, daarna stop je deze in het slot. Laat enige tijd intrekken en probeer het slot dan nog eens te openen.

Vastgevroren autoslot: wat kun je hieraan doen?

Auto winterklaar maken

Een vastgevroren autoslot is een van de problemen waar je tegenaan kunt lopen als de winter begint. Meestal gebeurt het je een keer, daarna ben je bewust van de kou en ben je alle problemen voor. Er kunnen echter best wat vervelende dingen gebeuren: De auto start niet, ruiten bevroren, ruitenwissers zitten vast, vastgevroren autoslot en de sproeier doet het niet. Om dit allemaal te voorkomen is het zaak om de auto winterklaar te maken. 

Dit kun je laten doen bij een garagebedrijf, zoals het controleren van de accu, maar jezelf voorbereiden is ook belangrijk. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je een slotontdooier hebt, en bewaar deze niet in de auto! Wees er zeker van dat je een goede ijskrabber hebt, of haal ijsspray in huis. Daarnaast kun je de autoramen en de ruitenwissers beschermen tegen vorst met ruitenfolie, karton of een kleed. 

Je kunt de ruitenwissers eventueel ook omhoog zetten bij vorst. Om te zorgen dat de rubbers van de portieren niet vastvriezen, kun je deze voor de winter behandelen met spray van glycerol. Zorg er daarnaast voor dat er voldoende autoruiten vloeistof in het reservoir aanwezig is, die bovendien geschikt is voor de winter.

Vastgevroren autoslot: Hoe kun je het voorkomen?

Een vastgevroren autoslot komt vaak op een ongelegen moment. Als je voorbereidingen getroffen hebt, zoals een slotontdooier in huis halen, dan is het geen probleem, maar je kunt het ook voorkomen. Voordat de winter begint kun je het autoslot sprayen met kruipolie. Dit middel werkt vocht afdrijvend, condens zal dan niet in het slot komen en bevriezen. Spray dit niet alleen in het slot aan de buitenzijde, maar spray het middel ook op de delen van het slot aan de binnenkant van het portier. 

Behandel alle sloten van de portieren van de auto aan de binnenzijde met dit middel, want andere portieren en zelfs de kofferbak kunnen ook vastvriezen. Alle tips op een rij:

  • Bereid je voor op de winter, maak de auto winterklaar.
  • Haal een slotontdooier in huis en laat deze niet in de auto.
  • Geen slotontdooier en wil je een vastgevroren autoslot openen? Maak gebruik van een kruik, aansteker of hand gel.

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Autoprofi Hoogeveen vind je tientallen waardevolle artikelen met tips. Heb je bijvoorbeeld deze artikelen al gelezen?

Heb je vragen?

Heb je vragen of wil je meer weten? Neem gerust contact met ons op.

Direct contact

Liever even bellen? Wij zijn bereikbaar via 0528 23 15 33

 

 

Categorieën