Filters in je camper onderhouden en vervangen: waarom?
Filters in je camper onderhouden en vervangen: waarom is dat belangrijk?
Camper
Autoprofi Hoogeveen
Camper
2 min

Filters in je camper onderhouden en vervangen: waarom is dat belangrijk?

2 min

Het is belangrijk om filters in je camper te onderhouden en vervangen, maar waarom? In een camper zitten meerdere filters, met verschillende functies, formaten en vormen. Bij Automat Hoogeveen kun je terecht om de filters van jouw camper te laten controleren en eventueel vervangen.

In dit blog kun je lezen wat voor filters er in een camper zitten en waarom het onderhoud van de filters belangrijk is.

Waarom is het belangrijk om filters in je camper te onderhouden en vervangen?

Een camper is voorzien van meerdere soorten filters. Deze hebben allen een verschillende functie en werking. De meeste filters zijn bedoeld om de motor van de camper goed te laten functioneren. Worden deze filters niet tijdig vervangen, dan heeft dit een negatief effect op de motor. Het zorgt voor extra slijtage waardoor de motor sneller slijt dan nodig is.

Er zitten ook filters in een camper die de gezondheid van de gebruikers als functie hebben. Deze filters zuiveren de lucht of de watervoorziening in de camper. We noemen alle filters en hun functie:

Oliefilter

Motorolie is een essentiële aanvulling op een motorsysteem. De olie zorgt er namelijk voor dat alle draaiende delen goed blijven werken. Motorolie wordt door een oliefilter naar de motor gepompt. De functie van dit filter is eenvoudig: Het opvangen van vuil die door de bewegende delen van de motor vrijkomen. Het vuil zou anders ook in andere delen van de auto terecht kunnen komen.

Waarom is het belangrijk om filters in je camper te onderhouden en vervangen?

Luchtfilter

De motor van jouw camper werkt door middel van brandstof, ontsteking en schone lucht. Er is dus lucht nodig om een motor te laten werken. Deze lucht wordt door de luchtfilter gezuiverd, het bevat namelijk altijd bepaalde vuildeeltjes zoals stof, bacteriën of pollen. De motor van jouw camper zal niet optimaal draaien als er vervuilde lucht in komt. De balans van het mengsel van brandstof en lucht raakt dan namelijk verstoord.

Vervang je het filter niet op tijd, dan zal jouw camper meer brandstof gaan gebruiken, de prestaties van de motor lopen terug en de motor loopt niet regelmatig. De luchtfilter wordt bij elke onderhoudsbeurt vervangen.

Brandstoffilter

Een brandstoftank zit vol met vuildeeltjes. Het zou niet goed zijn als deze in de motor terechtkomen. Daarom gaat de brandstof eerst door een brandstoffilter. Je moet de brandstoffilter regelmatig laten vervangen. Dit is per auto of camper verschillend, gemiddeld eens in de 40.000 tot 70.000 km. De brandstoffilter kan verstopt raken, brandstof kan dan moeilijker door het filter komen. De motor krijgt dan niet voldoende brandstof, het systeem gaat daardoor niet mooi draaien en houdt in. Een verstopte brandstoffilter kan daardoor voor grote schade aan de motor zorgen.

Interieurfilter

Als je in de camper zit is het fijn als er schone lucht naar binnen komt. Om hier voor te zorgen gaat aangezogen lucht eerst door een interieurfilter. Het filter haalt stof, vuil, roetdeeltjes en pollen uit de lucht. Zo wordt je gezondheid in de camper gewaarborgd. Het is belangrijk dat de interieurfilter niet verstopt raakt, er gaat namelijk elk uur wel 300 m3 lucht door het filter heen. Voor een camper is het erg belangrijk dat de ventilatie in de ruimte optimaal is. Laat daarom regelmatig het interieurfilter vervangen.

Water Filter

De voorgaande filters zijn allen ook aanwezig in een normale auto. Een camper is meer dan een auto alleen, het heeft bijvoorbeeld ook een watersysteem om te douchen en voor andere toepassingen. Dit systeem is ook voorzien van een filter om het water schoon en drinkbaar te houden. Je kunt dit filter het best eens in de 6 maanden vervangen. Als je dit niet doet, kan het water vervuild raken en voor gezondheidsproblemen zorgen.


Heb je vragen?

Filters in je camper onderhouden en vervangen? Wil je dat laten doen door een erkend autobedrijf? Kom dan naar Automat Hoogeveen, wij zijn namelijk dé camperspecialist van Noord-Nederland. Het controleren en vervangen van filters is een onderdeel van een standaard onderhoudsbeurt. Wil je een afspraak hiervoor maken? Je kunt dit heel eenvoudig doen via onze website, maar je kunt ons ook bellen.

Direct contact

Liever even bellen? Wij zijn bereikbaar via 0528 23 15 33


Categorieën