Waterinstallatie van je camper controleren: waarom belangrijk?
Waterinstallatie van je camper controleren: waarom belangrijk en hoe doe je dat?
in Camper
3 min. leestijd

Waterinstallatie van je camper controleren: waarom belangrijk en hoe doe je dat?

De waterinstallatie van je camper controleren is erg belangrijk voordat je weer op pad gaat. Vrijwel elke camper heeft een watersysteem, sommige kleine campers zijn voorzien van alleen koud water, luxere campers hebben ook warm water en natuurlijk een douche.

Voordat je weer op reis gaat is het belangrijk om de camper op bepaalde onderdelen te controleren. Een daarvan is het watersysteem.

Maar waarom is het belangrijk en hoe controleer je de waterinstallatie van je camper? Je leest er alles over in dit blog!

Waarom is het belangrijk om de waterinstallatie van je camper te controleren?

Als de camper een tijdje heeft stilgestaan, dan heeft het water dat nog in de waterinstallatie aanwezig is ook stil gestaan. Bacteriën en schimmels kunnen zich dan in het systeem ontwikkelen. Het water wat nog in de leidingen aanwezig is kan daardoor van slechte kwaliteit zijn. Het kan zelfs gebeuren dat er legionella in het water zit. Je kunt flink ziek worden van water waar veel bacteriën of legionella in zit. Het is daarom heel belangrijk om regelmatig de waterinstallatie van je camper te controleren. Wij raden aan om dit elke keer te doen als je camper langer dan drie weken heeft stilgestaan.

Wat voor waterinstallaties bestaan er?

Er bestaan twee verschillende types waterinstallaties voor campers:

Een koud waterinstallatie

Sommigen vinden een koud waterinstallatie in hun camper voldoende. Dit is een eenvoudig systeem waarbij je geen geiser of boiler nodig hebt, de installatie is daarom vrij voordelig. Om water uit het systeem te krijgen hoef je alleen maar een handpomp te gebruiken.

Er zit echter wel een gevaar aan een koud waterinstallatie: Bacteriën ontwikkelen zich makkelijker in het systeem, ze worden niet gedood door heet water dat uit een boiler door de leidingen stroomt. Het is daarom heel belangrijk om je koud watersysteem regelmatig goed te reinigen.

Warm en koud waterinstallatie

De meeste campers zijn voorzien van een waterinstallatie die koud en warm water kan leveren. Een voordeel van dit systeem is dat het water regelmatig opgewarmd wordt door een geiser of boiler. Hierdoor worden eventueel aanwezige bacteriën in het water gedood. Toch is het wel nodig om ook een warmwaterinstallatie regelmatig te controleren en schoon te maken. Zeker wanneer de camper een tijd heeft stilgestaan.

Waterinstallatie van je camper controleren: waarom belangrijk en hoe doe je dat?

Hoe controleer je de waterinstallatie van je camper?

Oké, het is wel duidelijk dat de waterinstallatie van je camper controleren belangrijk is, maar hoe doe je dat? Hoe maak je het watersysteem schoon? Je kunt het in principe zelf doen, hiervoor volg je de volgende stappen:

  1. Neem een dop bleekmiddel of schoonmaakazijn en voeg dit toe aan 5 liter water.
  2. Voeg de 5 liter water toe aan het water in de waterinstallatie en spoel hiermee de leidingen door. Dit doe je door alle kranen in de camper open te zetten.
  3. Laat de installatie helemaal leeglopen en vul het daarna weer met vers water.
  4. Nu spoel je nog eens de leidingen door alle kranen open te zetten en helemaal leeg te laten lopen.
  5. Controleer tegelijkertijd of de leidingen niet lekken.
  6. Check of de waterpomp goed werkt. Is er voldoende druk en zijn er geen lekkages?
  7. Controleer de werking van de geiser en boiler.
  8. Is de watertank nu goed schoon? Je moet geen vuil of aanslag in de tank kunnen zien.
  9. Nu vul je het systeem weer aan met schoon water.

Als je de bovenstaande stappen volgt, dan is de waterinstallatie van je camper controleren goed te doen. Wij begrijpen echter heel goed dat je het belangrijk vindt dat de installatie goed werkt en schoon is. Wij helpen je daarom graag bij de controle en het onderhoud van het watersysteem. We controleren de conditie van de installatie en de leidingen, voeren eventueel onderhoud uit en maken het systeem schoon.

Voor al het onderhoud aan je camper kun je terecht bij Automat Hoogeveen. Ook zijn wij het adres voor het installeren van onderdelen die het rijgemak en comfort van jouw camper vergroten. Je kunt daarbij denken aan cruise control, een dak airco en zonnepanelen.

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Autoprofi Hoogeveen vind je tientallen waardevolle artikelen met tips. Heb je bijvoorbeeld deze artikelen al gelezen?

Heb je vragen?

Heb je vragen of wil je meer weten? Neem gerust contact met ons op.

Direct contact

Liever even bellen? Wij zijn bereikbaar via 0528 23 15 33

Over de schrijver
Autoprofi, een naam die synoniem staat voor kwaliteit! Sinds 1980 is Autoprofi specialist in auto-accessoires en auto-onderhoud gevestigd in Hoogeveen. Autoprofi Hoogeveen biedt een zeer uitgebreid pakket auto-accessoires en onderdelen, die door onze monteurs ook nog eens vakkundig gemonteerd kunnen worden. Of het nu gaat om een nieuwe autoradio of een koppelingsrevisie, het is bij ons allemaal mogelijk.
Reactie plaatsen